Savchenko Massot visszavonulása után új partnert talált, a közös munka azonban hamar véget ért.

Májusban jelentette be az Aljona Savchenko, Bruno Massot páros, hogy nem térnek vissza a versenyzéshez. Az olimpiai bajnokok 2018 óta szünetet tartottak pályafutásukban, és éveken át nyitott kérdésként hagyták, hogy folytatják-e karrierjüket. Savchenko 37 évesen is visszatért volna, a 32 éves Massot azonban a befejezést választotta, így Savchenko is kénytelen volt elfogadni partnere döntését.
Júniusban váratlanul érkezett a hír, hogy az ukrán származású német korcsolyázónő egy felnőttek között tapasztalattal nem rendelkező 21 éves amerikaival, TJ Nymannal állt párba. Savchenko az Egyesült Államokba utazott, utána érdeklődött a honosítási folyamatoknak, és a 2022-es világbajnokságot tűzték ki célul. Savchenko hatszoros világbajnok, olimpiai bajnok, Nymannak junior világbajnokságról van egy ötödik helyezése.
Mûkorcsolya
Visszavonult az olimpiai bajnok páros
04/05/2021 13:07
Savchenko végül elállt a közös munkától, miután kiderült, hogy az Egyesült Államokban a sportolók egészségéért és biztonságáért felelős, sportban zajló fizikai és szexuális bántalmazások, illetve egyéb visszaélések felkutatására létrehozott SafeSport-központ vizsgálatot folytat Nyman és edzője, Dalilah Sappenfield ellen. A fiatal amerikai korcsolyázóval szemben állítólag szexuális zaklatás a vád.

TJ Nyman korábbi partnerével

Fotó: AFP

Savchenko a Bild am Sonntagnak beszélt arról, hogy eleinte semmit sem tudott a vádakról, de miután bizonytalan Nyman és edzője helyzete, inkább elállt a közös munkától.
Időközben tudtam meg, hogy TJ és edzője, Dalilah Sappenfield gondban vannak a SafeSporttal. Ismertem őket korábbról, de ilyen mélyen nem informálódtam róluk, nem tudtam ezekről a problémákról.
Az olimpiai bajnok korcsolyázónő, állítása szerint, azóta sem tudja, pontosan milyen vádakkal illették Nymant, mégis úgy döntött, hogy nem folytatja vele tovább a munkát.
„Szerettem volna megtudni, de minden kérdésemre megnyugtattak, hogy semmi komoly nincs a háttérben. Mindkettőjükkel beszéltem, szerettem volna tisztán látni a helyzetet. TJ biztosított, hogy nem komoly az ügy, mutatott egy papírt a SafeSporttól, amiben az állt, hogy minden rendben van. Ennek ellenére szkeptikus voltam, ezért a tervezettnél korábban hazautaztam.”

Aljona Savchenko

Fotó: Getty Images

Savchenko csalódott, hogy egyre fogynak a lehetőségei pályafutása folytatásához, úgy érzi, 37 évesen is lenne még helye a mezőnyben.
Úgy érzem, az anyaság ellenére is aktív tudnék lenni. Még mindig mindent meg tudok mutatni, még mindig dolgozhatok edzőként. De hogy sportolóként folytassam? Nagyon gyorsan fogy az időm. Vegyes érzéseim vannak. Egyrészt úgy érzem, és tudom is, hogy képes lennék még versenyezni, másrészt szívesen átadnám az érzelmeket, tapasztalatot, sportolói ambíciót a fiatal generációnak, szívesen kísérnem a fiatal sportolókat ezen az úton.
Mûkorcsolya
Először ugrottak négyfordulatos ugrást női műkorcsolya versenyen Magyarországon
TEGNAP 13:13
Mûkorcsolya
21 évesen visszavonul a történelmet író világbajnoki ezüstérmes
22/09/2021 08:05