Aljona Savchenko és Bruno Massot 2018-ban versenyeztek utoljára, de mindez-idáig nem vetették el annak lehetőségét, hogy részt vegyenek a 2022-es pekingi téli olimpián. Nemrég azonban hivatalosan is bejelentették visszavonulásukat.

A 2018-as phjongcshangi téli olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata volt, mikor Savchenko és Massot lélegzetelállítóan szép kűrt bemutatva olimpiai bajnoki címet szereztek a párosok között. Különösen Savchenko szempontjából volt igazi meseszerű történet: az ukrán származású német korcsolyázónő hosszú évek óta várt arra, hogy öt világbajnoki címe mellé végre az olimpiai aranyérem is a nyakába kerüljön, végül 34 évesen jutott fel a csúcsra. A páros az olimpia után megnyerte a vb-t, majd bejelentették, hogy szüneteltetik pályafutásukat.
Az elmúlt években többször is beszéltek arról, hogy nem tartják elképzelhetetlennek, hogy a 2022-es pekingi ötkarikás játékokra címvédőként elutazzanak, ám ahogy telt az idő, ez egyre valószínűtlenebbnek tűnt. 2018 végén elhunyt az edzői stábban fontos szerepet kapó Jean-Francois Ballester, majd a járvány sem segítette helyzetüket. Savchenko 38 éves lenne a pekingi olimpián, ennek ellenére ő volt az, aki a visszatérést szorgalmazta, Massot viszont inkább edzői karrierjére szeretne fókuszálni, így nem akart visszatérni a korcsolyázáshoz.
Mûkorcsolya
21 évesen visszavonul a történelmet író világbajnoki ezüstérmes
22/09/2021 08:05
„Bruno és én úgy döntöttünk, hogy nem térünk vissza a versenyzéshez. Nagyon nehéz döntés volt, én még mindig küzdök magammal. Igazán szeretem az adrenalint, amit a versenyek adnak, azt, hogy a határokat feszegetem, és a mindennapi edzéseket. Személy szerint reménykedtem, hogy folytatjuk a pályafutásunkat, de sajnos a csapatunk egy része hiányzik. Plusz a jelenlegi járványhelyzet is megnehezítette a dolgunkat”- írta Savchenko a közösségi médiában.
Massot szintén a közösségi médiában tette közzé, hogy az edzősködés mellett a mindennapi edzések nem fértek volna bele életébe, és miután visszaköltözött Franciaországba, a közös munka Savchenkóval is nehezen működött volna, a visszavonulás volt számára a legjobb opció.
„Nagyon sokat gondolkodtam, és sok kérdést tettem fel magamnak. Készen állok arra, hogy intenzív edzéseken vegyek részt minden nap, és közben az edzői pályafutásomat is folytassam? Készen állok arra, hogy az edzőm nélkül versenyezzek? Varázslatos módon fejeztük be az utunkat, azt hiszem, itt az ideje, hogy versenyzőként bejelentsük a visszavonulásunkat.”
Savchenko a páros korcsolyázás egyik legnagyobb alakja. 2003 és 2014 között Robin Szolkowy partnereként korcsolyázott, akivel éveken át sorra nyerték a versenyeket, öt világbajnoki cím mellett négy Európa-bajnoki aranyéremig jutottak. Olimpiákon azonban nem jött össze a győzelem, két bronzérmet gyűjtött be a páros. Szolkowy 2014-ben visszavonult, és akkor úgy tűnt, ez véget vethet Savchenko olimpiai aranyról szőtt álmainak. A korcsolyázónő azonban továbbra is folytatta, 30-on túl új partnert keresett, és talált a nála öt évvel fiatalabb Bruno Massot személyében.
A 2018-as phjongcshangi téli olimpián Massot hibázott a rövidprogramban, ezért csak a negyedik helyről, viszonylag nagy lemaradásból várták a folytatást, de a kűrben csodálatosan korcsolyáztak, és egy igazán emlékezetes, lenyűgöző produkcióval megszerezték az olimpiai bajnoki címet, Savchenko többszöri próbálkozás után, 34 évesen teljesítette nagy álmát.
Versenykörülmények között nem láthatjuk már őket korcsolyázni, pedig a páros sok felejthetetlen pillanatot okozott a sportág rajongóinak. Savchenko mind Massot, mind Szolkowy oldalán a mezőny egyik legnagyobb egyéniségévé vált, s látványos programjaival, jelmezeivel és gyönyörű korcsolyázásával is meghódította a szíveket.
World Championships
Befejezi pályafutását Elizabet Tursynbaeva
22/09/2021 07:59
World Championships
Műkorcsolya: Nathan Chen kűrje
16/04/2021 11:32