Legutóbb egy hónapja írtunk arról, hogy az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) befejezte a csapatversenyben olimpiai bajnok Kamila Valieva elleni vizsgálatát, és fegyelmi tárgyalásokat tűzött ki idén őszre. Úgy tervezték, hogy ezeken a vizsgálatok eredményeit is nyilvánosságra hozzák, és végső döntést hoznak: vagy hisznek Valievának és ügyvédjeinek, hogy a tiltott szert a sportolónő tévedésből vette be (a hivatalos álláspontjuk szerint az orvos a nagyapjának írta fel a szívizom kezelésére és a vér oxigénellátásának javítására szolgáló készítményt), vagy eltiltják őt.
A Lance Armstrong-botrányban is főszerepet játszó Travis Tygart, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) vezérigazgatója már ekkor gyanúsnak tartotta, hogy valami lehet a háttérben, hiszen az egyébként is kétes hátterű és messze nem a tisztaságáról híres RUSADA szokatlanul sokáig húzta a vizsgálatokat. Most kiderült: Tygartnak igaza volt.
A RUSADA ugyanis pénteken bejelentette, hogy sem a fegyelmi tárgyalások részleteit, sem az ítéletet nem hozza nyilvánosságra, és eltitkolja a pontos tárgyalási időpontokat, valamint a Valieva ellen felhozott vádpontokat is. Arra hivatkoznak, hogy a pozitív doppingtesztnél Valieva még csak 15 éves volt, ami által a Nemzetközi Doppingellenes Kódex értelmében védett személynek minősül, és a vele kapcsolatos információkat szigorúan bizalmasként kell kezelni.
Mûkorcsolya
Elfogyott a türelem a WADA-nál, négyéves eltiltást kérnek Valievára
14/11/2022 - 13:03
Tygarték egyből reagáltak is a hírre.
„A döntés titokban tartása az egész folyamatot megcsúfolja. Ha jogosan felmentették, akkor nincs mit eltussolni, és mindent nyilvánosságra kell hozni. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA), a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetségnek (ISU) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak azonnal fellebbeznie kellene, és a szabályoknak megfelelően egyből nyílt eljárást kezdeményezni. Ennek hiányában lehetetlen, hogy a sportolók vagy a nyilvánosság elhiggye, hogy ami a pekingi játékokon történt, az hiteles és valódi volt, és nem csak egy újabb elcsalt orosz győzelem.”

Kamila Valieva

Fotó: AFP

Érdekesség, hogy a RUSADA még név szerint sem azonosította Valievát a mostani bejelentésnél, ehelyett szimplán "műkorcsolyázóról, az orosz olimpiai bizottság csapatának tagjáról" beszélnek.
Szombaton a WADA is kiadott egy közleményt, ami kissé árnyalhatja a képet.
"A Nemzetközi Doppingellenes Kódex értelmében az ügyet kezelő hatóság (azaz ebben az esetben a RUSADA) nem köteles nyilvánosságra hozni a részleteket, amíg az ügy le nem zárul, beleértve az esetlegesen benyújtott és meghallgatott fellebbezéseket is. A kiskorúakat érintő ügyekben pedig semmilyen szakaszban nem kötelező a nyilvánosságra hozatal. Viszont tekintettel arra, hogy ez az ügy már egyébként is nyilvános, a WADA arra fogja ösztönözni a RUSADA-t, hogy ne titkolózzon. A döntést követően alaposan meg fogjuk vizsgálni a részleteket, és fenntartjuk magunknak a jogot, hogy adott esetben a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) forduljunk.”
A RUSADA-t egyébként 2020 decemberében fosztotta meg a státuszától a WADA, a kétéves felfüggesztési időszak pedig most decemberben jár le, de az oroszok csak akkor kapják vissza a teljesjogú hatáskörüket, ha minden feltételnek megfelelnek. Valieva ügye akár erre is döntő hatással lehet.
Forrás: részben insidethegames.biz
Skate America
Egy aprócska, mosolygós, 15 éves lány lehet Amerika új csodafegyvere a műkorcsolyázásban
23/10/2022 - 14:18
Mûkorcsolya
Otthagyja Tutberidzét a lány, aki csúnyán kiborult az olimpián - újabb csavar Trusova karrierjében?
02/10/2022 - 10:27