Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) befejezte a Kamila Valieva műkorcsolyázó elleni vizsgálatát, és fegyelmi tárgyalásokat helyezett kilátásba még idén ősszel, amelyeken a terveik szerint majd nyilvánosságra hozzák a vizsgálataik eredményeit.
A 2022-es pekingi téli olimpián az akkor 15 éves orosz műkorcsolyázó aranyérmet nyert az oroszokkal a csapatversenyben. Még az olimpia alatt, gyakorlatilag versenyzés közben nyilvánosságra került egy 2021 decemberi doppingtesztjének eredménye, amelyben trimetazidin nyomaira bukkantak, egy olyan anyagra, amely az állóképességre gyakorolt hatása miatt tiltólistásnak számít. Egyébként ezt a szert a szívizom kezelésére szokták alkalmazni, egészséges ember szervezetében javítja a vér oxigénellátását. A sportoló ügyvédeinek védekezése alapján a szer úgy került Valieva szervezetébe, hogy a nagyapjának felírt készítményt vette be tévedésből.
Az eredmények ellenére a Sportdöntőbíróság (CAS) engedélyezte neki, hogy részt vegyen az egyéni versenyben, mondván, hogy "helyrehozhatatlan károkat" okozna, ha kizárnák a versenyből. A történet vége ismert, a kűrjében többször is elesett az orosz lány, így csak a negyedik helyre tudott felérni.
Mûkorcsolya
Elfogyott a türelem a WADA-nál, négyéves eltiltást kérnek Valievára
14/11/2022 - 13:03
A vizsgálat lezárultáról szeptember elején érkeztek hírek, a RUSADA közleménye szerint azért húzódott ilyen sokáig az ügy, mert Valieva a kora miatt védett személynek számított a doppingeset idején, így különösen fontosnak tartották, hogy az őt segítő személyek körében is alapos vizsgálatot végezzenek.
A nemzetközi doppingügyekkel foglalkozó nonprofit szervezetek és a téma szakértői azonban úgy értékelik a RUSADA közleményét, valamint az elhúzódó vizsgálatokat, hogy kell lennie valaminek a háttérben.
"Tekintettel arra, hogy úgy tűnik, hogy a RUSADA vizsgálata lezárult, és az ügy most a bíróság felé tart, elegendő bizonyítékot kellett találniuk a szabálysértésre, különben az ügyet ahogy van, lezárták volna" - mondta Travis Tygart, amerikai ügyvéd és az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének vezérigazgatója a USA TODAY Sportsnak.
Függetlenül a további nyomozástól és a kihallgatások eredményeitől, valószínűleg fellebbezést nyújtanak be a CAS-hoz: ha Valieva bűnösségét állapítják meg, akkor az oroszok által, ha nem találják bűnösnek, akkor pedig a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség lesz az, ami - már csak az eljárás miatt is - megtámadja a határozatot.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság csak ezután, a teljes fellebbezési eljárás lezárultával dönthet arról, hogy az orosz csapat megtarthatja-e az aranyérmet, amit a csapatversenyben szereztek. Ha megfosztanák őket az első helytől, az Egyesült Államoknak járna az aranyérem, Japánnak az ezüst, Kanada pedig felléphetne a képzeletbeli dobogó legalsó fokára.

Atomjaira hullott Valieva kűrje, elképesztő drámával ért véget a nők műkorcsolyaversenye

Nem zörög a haraszt? A WADA eddig 138 esetben talált vétkesnek orosz sportolókat

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ez év májusától július végéig 17 doppingügyben hozott elmarasztaló fegyelmi határozatot orosz sportolókkal szemben, a már feltárt esetek száma pedig 138-ra rúg.
A WADA pénteki összegző dokumentuma szerint további fegyelmi ítéletek várhatók, mivel minden ügyet kivizsgálnak. Az eddigi ismeretek szerint összesen 810 esetről van szó. Valamennyit annak az adatbázisnak a tüzetes átvizsgálása után különítették el, amelyet a WADA a moszkvai laboratórium adott át az ügynökségnek hosszadalmas huzavona után 2019 elején.
A labor működését és az Orosz Doppingellenes Ügynökséget (RUSADA) 2015 végén függesztették fel, miután a WADA az év novemberében nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentése megállapította, hogy Oroszországban átfogó doppingolás zajlott. Az akkori jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.
A labor azóta sem kapta vissza teljes értékűen működési szabadságát, ahogyan a RUSADA helyzete is változatlanul kérdőjeles. A RUSADA-t 2020 decemberében fosztotta meg úgynevezett megfelelőségi státuszától a WADA, amely azóta is szoros figyelemmel kíséri az orosz ügynökséget, hogy a felfüggesztési időszak zárultával, ez év végén felmérhesse, megfelel-e a helyreállítás minden feltételének.
A RUSADA a doppingellenes világkódexnek való megfelelés státuszát legkorábban december második felében kaphatja vissza, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) által 2020 végén jóváhagyott kétéves szankciók lejártával.
Forrás: MTI, eurosport.co.uk
Skate America
Egy aprócska, mosolygós, 15 éves lány lehet Amerika új csodafegyvere a műkorcsolyázásban
23/10/2022 - 14:18
Mûkorcsolya
Valieva doppingügye: az oroszok bejelentése után még nagyobb lett a botrány
22/10/2022 - 16:15