Néhány hónap múlva Pekingben a 2022-es téli olimpián már az olimpiai érmekért megy a harc, ezért ilyen szemmel is figyelni kell az idei Grand Prix-szezont. Összegyűjtöttük a Skate America legérdekesebb történéseit.

Amerikai győzelem, de nem attól, akitől vártuk

Nathan Chen a mostani hétvége előtt legutóbb a 2018-as phjongcshangi téli olimpián veszített versenyt, mikor elrontotta rövidprogramját, és olyannyira elszállt, hogy kűrjével csak az ötödik helyig tudott felkapaszkodni. A háromszoros világbajnok teljessé tehetné éremkollekcióját Pekingben, nagy tétje van tehát, hogyan versenyez idén. A Skate Americával nem kezdődött túlságosan ideálisan a szezonja: már a rövidprogram sem sikerült jól, csak a negyedik helyen állt, és a kűrrel is csak egy helyet tudott előrelépni. Helyette honfitársáról, Vincent Zhouról szólt a mostani Las Vegas-i viadal. Zhou tavaly csalódást keltő, 25. helyen zárt a világbajnokságon, idén viszont nagyon erősen kezdett, már a szeptember végi oberstdorfi kvalifikációs versenyen is nyerni tudott, és begyűjtötte a harmadik férfi kvótát az Egyesült Államoknak, most pedig Shoma Uno-t és Nathen Chent megelőzve pályafutása során először nyert Grand Prix-versenyt.
NHK Trophy
Újra élő műkorcsolyát láthattunk az Eurosporton, és már jön is a folytatás!
15/11/2021 15:26
„Az elmúlt években nem voltam olyan jó, mint a legjobbak. Azt hiszem, megvan bennem a lehetőség, hogy áttörést érjek el idén”- idézi az Olympic Channel az amerikai korcsolyázót.

A kűrben is Zhou volt a legjobb, nagy fölénnyel nyerte a Skate Americát

Ezúttal nem halmozta a négyfordulatosokat, de magabiztosan nyert Trusova

Az orosz lányoknál kőkemény versenyfutás várható az olimpiai csapatba kerülésért. A felnőttek között az októberben a Finlandia Trophy-n bemutatkozó Kamila Valieva olyan magas pontszámot ért el, mint a nőknél soha senki, a világbajnok Anna Shcherbakovát a Budapest Trophy-n, amiről honlapunkon mi is beszámoltunk, győzte le 15 éves honfitársnője, Maiia Khromykh, és a Skate Americán is az oroszok vitték el az első helyeket, noha ezúttal nem tarolták le a teljes dobogót. A versenyt a szezon előtt Eteri Tutberidzéhez visszatérő Alexandra Trusova nyerte, aki az orosz tesztkorcsolyázás alkalmával öt (!!) négyfordulatos ugrást is bemutatott, ezúttal a Skate Americán eggyel megelégedett kűrjében, annak ellenére is magabiztosan nyerte a versenyt, hogy sérüléssel bajlódott. Második helyen honfitársa, Daria Usacheva végzett, míg a 2020-as junior olimpiai bajnok dél-koreai You Young fért még fel a dobogóra csodás kűrjével.
„Jelenleg nem vagyok a legjobb formámban, a tesztkorcsolyázás során jobb passzban voltam, megpróbálok visszatérni oda, és kvalifikálni magam az olimpiára. Elégedett vagyok a teljesítményemmel. Szeretnék nehezebb gyakorlatokat bemutatni a rövidprogramban és a kűrben is, de összességében elégedett vagyok”- nyilatkozta a versenyt követően Trusova.

Orosz söprés a nőknél: Trusova egyéni csúccsal nyerte a rövidprogramot

Folytatódik a házicsata az amerikai jégtáncosok között

A két legerősebb amerikai jégtáncos kettős nagyon közel állt egymáshoz az elmúlt években, idén is folytatódhat ez a szoros csata az edzéspartnerek között, mely akár olimpiai éremről is dönthet. 2020-ban Madison Chock és Evan Bates megnyerték az amerikai- és a négykontinens bajnokságot, azóta viszont inkább Madison Hubbell és Zachary Donohue végez előbbre a versenyeken, többek között a tavalyi vb-n is ők zártak másodikként, miközben Chock és Bates lemaradtak a dobogóról. Ezúttal is kis különbséggel, de Hubbellék végeztek előbbre, a különleges, világűrbe látogató kűrrel készülő Chock, Bates kettős nagyjából egy ponttal maradt el tőlük, a bronzérmet a kanadai Laurence Fournier-Beaudry és Nikolaj Sorensen szerezték meg.
Hubbell és Donohue utolsó szezonjukra készülnek, és nem is kezdhették volna ezt jobban, mint azzal, hogy zsinórban negyedik alkalommal is megnyerik a Skate Americát.

1 pont döntött a vb-ezüstérmesek javára a ritmustáncban

Szerez-e olimpiai érmet a kétszeres Európa-bajnok páros?

Az orosz tesztkorcsolyázás után elég szigorúak voltak a szakértők és az orosz sajtó a párosokkal szemben, egyik páros programját sem érezték elég emlékezetesnek egy olimpiai szezonra. Evgenia Tarasova és Vladimir Morozov kétszer nyerték meg az Európa-bajnokságot és három érmük van világbajnokságról, az utóbbi években viszont úgy tűnt, hogy a nemzetközi konkurencia mellett a fiatalabb orosz párosok is kezdenek túlnőni rajtuk, a tavalyi vb-n is csak harmadik számú orosz párosként a negyedik helyen végeztek. A szezon előtt bejelentették, hogy csatlakoznak az eddig egyéni versenyzőkkel foglalkozó Eteri Tutberidzéhez. Hogy hosszútávon beválik-e a döntés, az majd kiderül, egyelőre győzelemmel kezdték az idényt, 2018 után tudtak újra Grand Prix-versenyt nyerni. Meglepetésre a japán Riku Miura, Ryuichi Kihara páros végzett a második helyen, ami azért is különleges, mert Kihara 20 éves korában váltott párosra, előtte egyéniben versenyzett, korábbi partnerével két olimpiát is megjárt, de Grand Prix-dobogó közelébe sem fért, és Miurával összeállva 10. helyen végeztek a tavalyi vb-n. A vb-bronzérmes Aleksandra Boikova, Dmitrii Kozlovskii páros többet is rontott kűrjében, így csak a harmadik helyen zárt.

Ezzel a kűrrel győzött Las Vegasban a kétszeres Európa-bajnok páros

Nem kell sokat várni a következő Grand Prix-versenyre, a hétvégén a Skate Canadával folytatódik a sorozat. Az Eurosport Playeren élőben lehet követni az eseményt.
NHK Trophy
A hazai sztár távollétében is röpködtek a négyfordulatosok, komoly sérüléssel indult a Japán Nagydíj
12/11/2021 15:26
Skate America
Ezzel a kűrrel győzött Las Vegasban a kétszeres Európa-bajnok páros
24/10/2021 10:02