Katarina Witt még a pekingi téli olimpia alatt adott hangot a véleményének, mely szerint nem a doppingbotrányba keveredett 15 éves Kamila Valievát kell megbüntetni, hanem azokat a sportvezetőket, edzőket, akik ebbe a helyzetbe hozták a műkorcsolyázót. "Tudatosan okozhatták mindezt, és ez borzalmas embertelenség; mint volt sportoló, a szívem szakad meg érte" - írta Witt az Instagram-oldalán még februárban.
Most egy másik korábbi profi műkorcsolyázó, a 2010-es világbajnoki harmadik, 2009-es Európa-bajnok és kétszeres finn bajnok, Laura Lepistö nyilatkozott egy finn oldalnak, ő is markáns véleményt fogalmazott meg, és egy másik szemszögből is megpróbált a problémára rávilágítani. Szerinte a műkorcsolyázás nagyon messzire került attól, ami miatt korábban annyian szerették, és ami az igazi varázsát adta.
"Amikor az olimpián az utolsó bemelegítést néztem, az döbbentett meg a legjobban, hogy a sportolás örömének nyoma sem volt. Talán a harmadik helyen záró japán lányon (az azóta világbajnok Kaori Sakamoto lett az olimpián a harmadik - szerk.) látszott valamennyi boldogság. Nem csoda, hogy Valieva is megtört a nyomástól" - mondta.
Mûkorcsolya
Tovább húzódik Valieva doppingügye
16/05/2022 11:12
"A sportnak örömöt kell adnia, izgatottságot, "hűha-élményt" a sportolóknak és a nézőknek is. Ehelyett most mindenki ledöbbent. Ezek a lányok elveszítették a gyerekkorukat, mindent beáldoztak azért, hogy eljussanak az olimpiára. Mi lett ennek az eredménye? Senki sem boldog, mindenki sír, mindenki össze van törve. Ez lenne az, amit a sportágunknak adnia kellene?"

Atomjaira hullott Valieva kűrje, elképesztő drámával ért véget a nők műkorcsolyaversenye

Másfelől Lepistö valahol örült is, hogy ez így, a világ szeme előtt játszódott le.
Ez volt az utolsó csepp a pohárban, a műkorcsolyázásnak gyökeresen meg kell változnia.
"A sportágnak talán jót tett - persze Valievának nagyon nem -, hogy egy csodálatos fiatal lány megtört, és az emberi oldalát mutatta ahelyett, hogy érzelemmentes gépként jutott volna el a győzelemig.
Ezek a lányok nagyon édesek, de ők nem gépek. A közösségi oldalakon különösen látszik, hogy ők még mindig gyerekek, sőt, mivel egyfajta gyámság alatt élnek, mentálisan még talán a korukhoz képest is szörnyen fiatalok."

Laura Lepistö

Fotó: AFP

Valievát láttuk. De ő csak egy a sokból. Rengetegen vannak, akik ugyanilyen problémákkal küzdenek. Sőt, talán még komolyabb dolgok is vannak a háttérben. Lepistö szerint komoly, strukturális problémák vannak.
"Évtizedek óta köztudott, hogy bizonyos sportágakban, és különösen a keleti blokk és az ázsiai országok esetében, rendkívül etikátlan eszközöket és tiltott szereket használnak a sportban, nem kímélik a gyermekeket és a fiatalokat se. Hosszú azoknak a gyereksztároknak a listája, különösen a lányoknak, akikkel rosszul bántak, elnyomtak, bántalmaztak, és akik végül megtörtek.
Ez a politikáról szól. Egyes országok a sportsikereket arra használják fel, hogy nagyhatalmi státuszukat növeljék, vagy legalábbis előrébb kerüljenek a ranglistán. Itt a sportolók csupán a gépezet fogaskerekei, bábuk, eszközök. Ezek a (nagyhatalmi) politika kiterjesztései. Ebben a játékban az egyénnek, a gyermeknek nincs más értéke, mint hogy sikert és dicsőséget hozzon a nemzetnek és vezetőinek."
Lepistö komoly változásokat szorgalmaz, aminek az első lépése az lenne, hogy a gyerekek valamiféle védelmet élvezzenek, és ne fordulhasson elő többé olyan, mint amit láthattunk Pekingben. Szerinte a teljesítménykényszer helyére vissza kell hozni az örömöt a sportba
"Mostanában rengeteg üzenetet kapok azzal kapcsolatban, hogy a női műkorcsolyázás szörnyen lehangoló lett, és az emberek már nem is akarják nézni. Ezen kellene változtatni."
Lepistö 2012. Március 25-én bejelentette, hogy visszavonul a versenyszerű műkorcsolyázástól, arra hivatkozott, hogy már nem érezte ugyanazt a szenvedélyt a korcsolya iránt, mint korábban. Azóta szakkommentátorként, sportnagykövetként dolgozik, az Instagram-oldala szerint nemrég édesanya lett.
is.fi
Mûkorcsolya
Túl fiatal, nem felelősségre vonható? Itt a NOB reakciója a Valieva-botrányra
06/04/2022 10:27
World Championships
Valieva nélkül, de a negyedik aranyáért harcba szálló olimpiai bajnokkal jön a műkorcsolya-vb
15/03/2022 15:34