Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Katarina Witt: A felnőtt felelősöket kell eltiltani, nem a 15 éves Kamila Valievát!

Farkasvölgyi Gábor

Frissítve 11/02/2022 - 09:22 GMT+1

Katarina Witt szerint a négyfordulatos ugráson nem segít a dopping, a felnőtt felelősöket kell eltiltani.

Kamila Valieva

Fotó: Getty Images

A németek legendája megvédi a doppingolással vádolt négy fordulatost ugró 15 éves műkorcsolyázót, Kamila Valievát.
A pekingi téli olimpia eddigi legellentmondásosabb és kétségkívül legmegosztóbb ügye az oroszok 15 éves szupertehetséges műkorcsolyázójának, Kamila Valievának a doppingbotránya. A fiatal orosz sportoló szervezetében tiltott szert találtak, a legfrissebb hírek szerint még egy decemberi országos bajnokságon leadott mintájából és a doppingszerek közé tartozó trimetazidint mutatták ki. Az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) felfüggesztette Vaileva ideiglenes eltiltását, mire a NOB fellebbezett, most pedig mindenki a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntésére vár. Addig is, Karatina Witt a védelmébe vette a fiatal sportolót.
A kétszeres olimpiai bajnok Katarina Witt Instagram oldalán írt a Valieva-ügyről, a bejegyzésben megvédte a tehetséges műkorcsolyázót, egyszersmind markáns véleményt formált arról, hogy szerinte kit és hogyan kéne megbüntetni.
picture

Katarina Witt

Fotó: AFP

„Mélyen megérintettek a korcsolyázás világából érkező legfrissebb olimpiai hírek. Kamila Valieva, ez a fiatal lány, egy csodagyerek, aki jelenleg az egész világot elvarázsolja atletikusságával és kecsességével, 15 évesen még kiskorú, és ebben az ügyben nem ő a hibás. Ez a botrány drámai törést jelenthet fiatal és ígéretes karrierjében, és őszintén remélem, hogy lesznek mellette elegen, akik megvédik őt, hogy ne törjön meg a terhek alatt. Sportolóként az ember követi a bizalmasainak a tanácsát, és ebben az esetben mindig az edzői és orvosi csapat az első a bizalmasok között. Egyszerűen csak bízol abban, hogy ők tudják, mi a helyes és mi a helytelen! Kamila végtelen szorgalommal és bátorsággal sajátította el a négyfordulatos ugrásokat. Semmilyen dopping nem segíthet ebben!
A művészi kisugárzásra pedig vajmi kevés hatása van a doppingnak! Ha valakit, vagy valakiket, akkor a felnőtt felelőst vagy felelősöket kell örökre eltiltani a sportágtól!
„Tudatosan okozhattak mindezt és ez felülmúlhatatlan embertelenség, mint volt sportoló, a szívem szakad meg érte. Számomra Kamila továbbra is egy fényesen tündöklő üstökös a nemzetközi korcsolyavilág égboltján, és azt kívánom, bárcsak az is maradna. Négyfordulatos ugrásaival már most olyan atlétikai bravúrokat mutat be, hogy az ember beleszédül, mérhetetlenül elismerem.”
Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az olimpiai csapatverseny hétfőn zárult le, de az érmeket még nem adták át, a NOB korábbi közlése szerint "jogi egyeztetések" miatt. A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) közleményben erősítette meg, hogy Valieva tesztje pozitív lett a december 25-én Szentpéterváron megrendezett 2022-es orosz műkorcsolya-bajnokságon, majd a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által akkreditált stockholmi laboratórium február 8-án megerősítette a kedvezőtlen analitikai eredményt. Ez volt az a nap, amikor a pekingi műkorcsolya csapatérmeket kellett volna kiosztani. Érdekes, hogy a NOB nem számolt be arról, hogy mi a probléma, hivatalosan nem közölték, hogy Valieva akadt fenn egy ellenőrzésen, erről az orosz sajtó számolt be később.
Az insidethegames.biz oldal arról ír, hogy az ügy jelenlegi állása szerint Valievának meg kell majd jelennie a CAS előtt, és még keddig várható ítélet az ügyében, illetve arról is, hogy az oroszok megtarthatják-e a csapatversenyben nyert aranyérmet. A dolgok jelenlegi állása szerint Valieva szabadon indulhat a kedden (február 15-én) kezdődő egyéni versenyen, ugyanakkor, ha a NOB sikerrel járna a CAS-nál benyújtott fellebbezésével, az ideiglenes felfüggesztés érvénybe lépne, és megakadályozná Valieva versenyzését.
A viadalon az oroszok mögött - akik az országukban feltárt rendszerszintű doppingolás miatt nem Oroszország, hanem az Orosz Olimpiai Bizottság képviseletében szerepelnek Pekingben - az amerikaiak lettek a másodikak, a japánok pedig a harmadikak. A friss Európa-bajnok Valieva a nők közül először ugrott négyfordulatost olimpián, kétszer sikeres volt a kísérlete a csapatverseny női kűrje során, harmadjára elesett, de így is ő végzett az élen a mezőnyében.
A trimetazidint torokgyulladás kezelésére szoktak alkalmazni, ám egészséges ember szervezetében javítja a vér oxigén ellátását.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés