Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Úgy tűnik, nem ezen a bolygón született a 15 éves orosz lány, aki tönkreverte a teljes női mezőnyt Szocsiban

Gecsei Dina

Publikálva 29/11/2021 - 13:21 GMT+1

A műkorcsolyázók Grand Prix-sorozatának utolsó, oroszországi állomásán, Szocsiban villanthattak nagyot a hazaiak, és éltek is a lehetőséggel. Ezen az utolsó versenyen eldőlt az is, kiket láthatunk majd jégre lépni a nagydöntőben, december 9-12. között Osakában.

Kamila Valieva Szocsiban.

Fotó: AFP

A mindössze tizenöt éves orosz, Kamila Valieva lett az első nő, aki átlépte a rekordot jelentő, mágikus 270 pontos határt szombaton, a Rostelecom Kupán. A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség Grand Prix-sorozatának oroszországi állomásán fölényes győzelmet aratott az orosz tinédzser, és félreérthetetlen üzenetet küldött az ellenfeleinek, hogy bizony komoly tervei vannak a pekingi téli olimpián.

Valieva 272,71 pontja önmagában is elképesztő, de amikor mellé tesszük a második helyen záró, mellesleg címvédő Elizaveta Tuktamysheva pontjait (229,23), akkor tűnik csak igazán brutálisnak ez az összpontszám. A dobogóra még egy további orosz, a szintén 15 éves Maiia Khromykh tudott odaérni, ő 219.69 ponttal zárt, úgyhogy Valieva mellett két Tutberidze-tanítvány örülhetett a hazai versenyen.

Valievának ez volt a második győzelme a Grand Prix-sorozatban, legutóbb a Skate Canadán verte tönkre a mezőnyt (igaz, akkor "csak" 32 ponttal előzte a többieket). A Rostelecom Kupás kűrjét meg is mutatjuk, tényleg elképesztő, amit ez a lány tud, Ravel Bolerója bár eléggé elcsépelt zeneválasztásnak tűnhet, Valieva mégis egészen újraértelmezte a művészi előadást is. Két négyfordulatos ugrást szinte hibátlanul letett a jégre (ebből az egyik egy salchow volt, a másik pedig kombinációban jött össze!), de a tripla axelje is figyelemre méltóan sikerült, az eddigi legjobbját (és a teljes női mezőny legjobbját), a Skate Canadán összehozott 180,89 pontos kűrt, és a szintén ott elért 265,08-as összpontszámot átadta a történelemnek.
picture

A 15 éves Kamila Valieva tönkreverte a teljes női mezőnyt Szocsiban

"Nagyon boldog vagyok, hogy ennyire jól tudtam ma korcsolyázni" - mondta Valieva a verseny után. "Volt egy kisebb hibám, csak egy dupla salchow jött össze az egyik eltervezett tripla helyett, szóval ez még mindig nem a maximum volt, amit meg tudok csinálni. De örülök, hogy nyugodt voltam, és meg tudtam mutatni, hogy min dolgoztunk ennyit. Ma nagyon élveztem a korcsolyázást" - folytatta.
Tuktamysheva a modern, keleties hangzású zenéjére leginkább triplákkal készült, és bár a rövidprogramja után csak a harmadik helyen állt, végül egy helyet javítani tudott a kűrjével.
"Kicsit fáradt voltam a kűr előtt, miinden ugrásért megküzdöttem, és szerintem ezt kiszúrta a közönség és a bírók is. Ennek ellenére azért így is boldog vagyok, mert nem korcsolyáztam rosszul, és ezután a kemény hét után majd ott lehetek a nagydöntőben is. Most csak pihenni szeretnék és aludni egy jót" - mondta a világbajnoki ezüstérmes orosz.
picture

Elizaveta Tuktamysheva

Fotó: AFP

A férfiaknál is volt ok az ünneplésre, Morisi Kvitelashvili személyében először lett grúz aranyérmes a Grand Prix-sorozatban, mondjuk eléggé biztosra ment az 1995-ös születésű srác: Tutberidze-tanítványként Frank Sinatra dalaira korcsolyázni? Minimum sikergyanús! Nem fogta vissza magát, megugrotta a most már a győzelemhez elengedhetetlennek tűnő négyfordulatosát, és ahogy Valieva, ő is megjavította az egyéni csúcsát, 266,33 ponttal zárt. Mögötte - mindössze alig két ponttal lemaradva - az oroszok egyik nagy kedvence, Mikhail Kolyada bár nyerni nem tudott, az ezüstérem mellé sikeresen kvalifikálta magát a nagydöntőre. A harmadik a japán Kazuki Tomono lett, és nem sokon múlt, hogy beéri Kolyadát (264,64 és 264,19 pont).
picture

Kvitelashvili a hazaiak kedvencét maga mögött tartva nyerte élete első Grand Prix-versenyét

A párosoknál is az egész dobogót az oroszok foglalták el, szinte esélyt sem hagyva a többieknek, köztük a végül hatodik helyen záró magyar kettősnek, az olimpiára már a világbajnokságon kvótát szerző Chtchetnina Ioulia-Magyar Márk duónak. Anastasia Mishina és Aleksandr Galliamov vitte el az aranyat a Daria Pavliuchenko-Denis Khodykin páros előtt, de itt sem szomorkodhatott senki, mindannyian ott lehetnek majd a Grand Prix-sorozat nagydöntőjében, Osakában. A Rostelecom Cup eredményeivel az is eldőlt, hogy a nagydöntőben tíz év után újra jégre léphet egy japán páros is, Riku Miura-Ryuichi Kihara összesítésben a hatodik lett (minden szakág első hat helyezettje kvalifikálja magát a döntőbe).
picture

Anastasia Mishina és Aleksandr Galliamov egy majdnem hibátlan kűrrel nyerte a párosok versenyét

A regnáló világbajnok jégtánc.kettős, Victoria Sinitsina és Nikita Katsalapov ismét lenyűgözte a közönséget (most épp a hazait), második győzelmüket söpörték be a sorozatban. A Rostelecom Cup volt az utolsó állomása a Grand Prix-sorozatnak, most már csak a nagydöntő van hátra, úgyhogy már eldőlt, kiket láthatunk majd december 9. és 12. között az osakai, mindent eldöntő csatában. Érdekesség, hogy most először nem sikerült amerikai lánynak dobogóra állni a sorozatban, ez pedig azt is jelentette, hogy a döntőben egyetlen amerikai lánynak sem szurkolhatnak majd a rajongók. A fiúk és a jégtáncosok azért megmentették a napot, Nathan Chen, Vincent Zhou és a meglepetésre a hatodik helyre odaérő Jason Brown képviselheti az Egyesült Államokat.
Férfiak
  • Yuma Kagiyama (Japán)
  • Shoma Uno (Japán)
  • Vincent Zhou (USA)
  • Nathan Chen (USA)
  • Mikhail Kolyada (Oroszország)
  • Jason Brown (USA)
beugrós: Shun Sato (Japán)
Nők
  • Kamila Valieva (Oroszország)
  • Anna Shcherbakova (Oroszország)
  • Elizaveta Tuktamysheva (Oroszország)
  • Kaori Sakamoto (Japán)
  • Maiia Khromykh (Oroszország)
  • Alena Kostornaia (Oroszország)
beugrós: Young You (Japán)
Párosok
  • Anastasia Mishina/Aleksandr Galliamov (Oroszország)
  • Wenjing Sui/Cong Han (Kína)
  • Evgenia Tarasova/Vladimir Morozov (Oroszország)
  • Aleksandra Boikova/Dmitrii Kozlovskii (Oroszország)
  • Daria Pavliuchenko/Denis Khodykin (Oroszország)
  • Riku Miura/Ryuichi Kihara (Japán)
beugrós: Iulia Artemeva/Mikhail Nazarychev (Oroszország)
Jégtánc
  • Gabriella Papadaik/Guillaume Cizeron (Franciaország)
  • Victoria Sinitsina/Nikita Katsalapov (Oroszország)
  • Madison Hubbel/Zachary Donohue (USA)
  • Piper Gilles/Paul Poirier (Kanada)
  • Madison Chock/Evan Bates (USA)
  • Charlene Guignard/Marco Fabbri (Olaszország)
beugrós: Alexandra Stepanova/Ivan Bukin (Oroszország)
Denis Khodykin és Darya Pavlyuchenko, Morisi Kvitelashvili, Kamila Valieva, Victoria Sinitsina és Nikita Katsalapov
A hírek és az eredmények a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) oldaláról származnak.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása