Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A NOB bekeményít Valieva ügyében: nem lesz éremátadó

Sergő Z. András

Frissítve 14/02/2022 - 15:58 GMT+1

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elfogadja, de szemmel láthatóan nem ért egyet a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) határozatával. A szervezet döntése értelmében Kamila Valieva indulhat a női műkorcsolyázók versenyében, de éremátadást biztosan nem fognak tartani nekik. Véleményük szerint a decemberi pozitív minta ügye még nincs lezárva, és addig nem lehet győztesnek nyilvánítani.

Kamila Valieva

Fotó: AFP

Újabb fordulatot vett a decemberben pozitív doppingmintát produkáló orosz műkorcsolyázó, Kamila Valieva ügye, ami a múltheti csapatverseny éremátadó ünnepsége után (helyett) robbant ki.

Az oroszok megnyerték az olimpiai csapatversenyt, nem sokkal a hivatalos kezdés előtt azonban az éremátadó ünnepséget „jogi problémákra” hivatkozva lemondták, és azóta sem adták át. A NOB most úgy döntött, a doppingügy lezárásáig nem is fogják.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elfogadta a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntését, ahogy közleményükben fogalmaznak: „be kell tartaniuk a törvényt, zöld utat kell adnunk a versenyzőnek”. A döntés ugyanis megengedte, hogy az orosz műkorcsolyázó – a decemberben 25-én felvett pozitív doppingteszt és az át nem adott csapatarany ellenére – elindulhasson a keddi női műkorcsolya versenyen.
picture

„Kamila, veled vagyunk” – hirdeti egy moszkvai óriásplakát.

Fotó: AFP

Ahogy ma arról beszámoltunk, a CAS gyakorlatilag helybenhagyta az Orosz Doppingellenes Szövetség (RUSADA) érvelését, hogy a versenyző még csak 15 éves, így a szokásos szankciók rá nem alkalmazhatóak.
Valieva versenyzéshez azonban a NOB néhány megjegyzést fűzött:
„Az ügy kezelése a (decemberi) pozitív A-mintát követően még nem zárult le. Csak a megfelelő eljárás lefolytatása után lehet megállapítani, hogy Valieva megsértette-e a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzatot (WADC), és szankciót kell-e alkalmazni.” Vagyis lefordítva: lehet, hogy most indulhat, de ez nem jelenti azt, hogy nem kellene szankcionálni a doppingvétséget.
„Az összes sportolóval és az érintett nemzetekkel szembeni méltányosság érdekében nem lenne helyénvaló a csapatverseny éremátadó ünnepségét megtartani, mivel abban olyan sportoló is részt venne, akinek egyrészt pozitív az A-mintája, másrészt a doppingellenes szabályok megsértését még nem állapították meg.” Vagyis csapatverseny éremátadó továbbra sem lesz.
A nyilatkozat továbbmegy: ha Valieva netán érmet szerez az egyéni versenyben, éremátadó ünnepséget abban az esetben sem tartanak. Kommentár: vajon mit szól ehhez az a versenyző, aki esetleg megnyeri az egyéni számot, és aki mögött netán második helyen végez az orosz?
A NOB arra kéri a versenyszervező Nemzetközi Korcsolyázó Szövetséget (ISU), hogy ha Valieva döntőbe jut, növelje meg eggyel a döntő létszámát, így elkerülve, hogy bármelyik sportoló más doppingvétsége miatt lemaradjon a döntőről.
A NOB pedig biztosítja a sportolókat: az ügy lezárása után megtartják az ünnepélyes éremátadót.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés