Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Elindulhat Valieva az egyéni versenyben, a csapataranyról nincs döntés

Marosi László

Frissítve 14/02/2022 - 08:08 GMT+1

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) fellebbezését, így hiába produkált a decemberi országos bajnokságon Valieva pozitív doppingmintát, elindulhat a holnapi egyéni versenyben.

Kamila Valieva és edzője Eteri Tutberidze

Fotó: Getty Images

A csapataranyról nincs döntés, de Valieva elindulhat egyéniben

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a pekingi olimpián a csapatversenyben aranyérmes fantasztikus kűrt futó, többek között az olimpián történetének első női négyfordulatos ugrását is bemutató Kamila Valieva szervezetében még a decemberi országos bajnokságon leadott mintájában bukkantak a doppingszerek közé tartozó trimetazidinre. A múlt hét hétfőn befejeződött csapatverseny éremátadója egy hete a levegőben lógott, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által akkreditált stockholmi laboratórium ugyanis csak a csapatverseny másnapján, február 8-án erősítette meg a kedvezőtlen analitikai eredményt.
A szokásos protokoll szerint a pozitív mintát adó sportolót ilyenkor azonnal felfüggesztik, meghagyva természetesen a B-minta és a jogorvoslati lehetőségeket az ügy tisztázására. Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) azonban, némileg meglepő módon, felfüggesztette az eltiltás végrehajtását, Valieva így Pekingben maradhatott, és készülhetett a holnapi egyéni versenyre. Ezt a döntést támadta meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség és a Nemzetközi Sportdöntőbíróság előtt, melyet a sportdöntőbíróság most elutasított.
A Sportdöntőbíróság vasárnap ottani idő szerint este 9 órakor videókonferencián hallgatta meg a 15 éves műkorcsolyázót, zárt ajtók mögött a NOB, a WADA, az ISU, a RUSADA és az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) képviselői is részt vettek, a bíró testület azóta tanácskozott a fellebbezés tárgyában. A CAS közleménye szerint a sportoló fiatal kora folytán védett személynek minősül, így a doppingszabályok miatt eltérő szankciók szabhatók ki majd rá. A testület hangsúlyozta, hogy Valieva a pekingi olimpiai játékok során nem mutatott pozitív eredményt, a sportoló versenyzésének megakadályozása pedig helyrehozhatatlan kárt okozna neki az adott körülmények között, a pozitív doppingminta miatt a fegyelmi eljárás ugyanis még folyamatban van az Orosz Doppingellenes Ügynökség előtt.
A CAS bírói testülete hangsúlyozta, hogy a teszteredmény késedelmes bejelentése nem róható Valieva terhére, így az Orosz Doppingellenes Ügynökségnek az ideiglenes felfüggesztés feloldásáról szóló döntése megalapozottnak tekinthető. A Nemzetközi Sportdöntőbíróság végezetül közleményében kiemelte, döntése nem érinti a csapatverseny eredményét, ezzel kapcsolatban a jogi következmények mérlegelése másik eljárás tárgya lehet.


Az oroszok csapataranya tárgyában a labda így a Nemzetközi Olimpiai Bizottság térfelén pattog, ami biztos, holnap magyar idő szerint 14 óra 52 perckor (EUROSPORT1 ÉLŐ) Kamila Valieva jégre lép a női verseny rövid programjában.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés