A még mindig csak 15 éves, de már kétszeres amerikai bajnok korcsolyázóval egy, a tinédzserek szempontjából mindennapi, de a profi műkorcsolyázók számára komoly problémákat is okozó változás történt: nőtt néhány centit.
Alysa Liu néhány hónappal a 15. születésnapja után már 6-8 centiméterrel volt magasabb, mint amikor történelmet írt hazája nemzeti bajnokságában. 2019-ben ő lett a legfiatalabb amerikai bajnok a női mezőnyben (akkor 13 éves volt), majd egy évvel később a legfiatalabb kétszeres bajnok címet is megszerezte. A testének egyébként teljesen természetes átalakulása során hosszabbak lettek a végtagjai, és a tömegközéppontja is máshova került, ez pedig komoly kihívásokat jelentett neki a pandémia miatt korlátozott edzési lehetőségekkel súlyosbított 2020-as évben.
Október végén a Las Vegas-i meghívásos csapatversenyen vált drámai módon nyilvánvalóvá, hogy valami történt Liuval: mindössze 48,93 pontot kapott, ami majdnem a fele annak a pontszámnak, amivel megnyerte a 2020-as bajnokságot, akkor 91,75 ponttal zárt. Az akkori hat háromfordulatos ugrás, a két tripla axel és egy négyfordulatos lutz helyett most csak dupla axelt ugrott, sőt, az öt tervezett háromfordulatos ugrása is csak duplára sikerült. Hat női versenyző indult a versenyen, Liu utolsóként zárt, tíz ponttal lemaradva az ötödik helyezettől.
Mûkorcsolya
Megjárta a mennyet és poklot, de teljesnek érzi a karrierjét, ezért 16 évesen visszavonul
10/04/2022 16:11
A közösségi médiában persze egyből megszületett az ítélet: Liu már csak történelem, még azelőtt elszállt a karrierje, mielőtt az első nemzetközi felnőtt versenyén jégre léphetett volna. Azonban most egy nem várt helyről érkezett decemberben a viszontválasz: Jeremy Abbott, a 2017-ben visszavonult, négyszeres amerikai bajnok műkorcsolyázó immár hivatalosan is csatlakozva Liu edzői stábjához, nagyjából az első hivatalos interjújában nekiment a neten fintorgóknak:
„Senki ne írja le őt, vagy egyáltalán ne is gondolja azt, hogy csak mert nőtt, vége van a karrierjének. Egy fiatal nő lett belőle, most szokik hozzá az új magasságához, az új testéhez és az új környezetéhez. Sokat nőtt, sok változáson ment keresztül, ráadásul épp egy olyan időszakban, amikor az edzés és a korcsolyázás amúgy sem a megszokott, normális módon zajlik."

De hogy került a képbe Abbott?

A Kaliforniában élő Liu egy nemzetközi csapattal vágott neki a 2020-as évnek: a kanadai Lee Barkell edzőként, és Lori Nichol koreográfusként segíti, viszont mindketten Torontóban élnek, a járvány miatt szinte csak Zoomon és FaceTime-on keresztül tudtak dolgozni vele. Laura Lipetskyt, az edzőt, aki ötéves kora óta volt Liu mellett, nyáron cserélték le (nem tudni, miért). A földrajzilag és fizikailag is mellette maradó edzője, az olasz Massimo Scali ugyan fix pont maradt, de az ugrások technikai kivitelezésében jégtáncosként nem tudott annyit hozzátenni a gyakorláshoz, mint amire Liunak szüksége lett volna ebben az időszakban. Ekkor jött a képbe Abbott, igazából teljesen véletlenül.
Jeremy Abbott a három szezonnal ezelőtti visszavonulása óta folyamatosan úton volt, showműsorokban korcsolyázott, koreográfiákban segített (többek között például Gracie Goldnak is), majd egyszer csak feladta a Detroit környéki lakását, a cuccait raktárba pakolta és elkezdett utazgatni. Ennek az időszaknak - mint sok másiknak - is a koronavírus tette be a kaput, Abbott pedig nem igazán tudta, mit kezdjen magával, azt pedig egyáltalán nem tervezte, hogy teljes állásban edzősködni akarna.
Egy alkalommal aztán úgy döntött, elmegy korcsolyázni San Franciscóban, és épp azt a pályát választotta, ahova ideiglenesen Liu is edzeni járt Scalival, amikor az otthoni, oaklandi pályájukat bezárták a vírus miatt. Innen aztán az egyik dolog jött a másik után, az egyszeri besegítés után rendszeres közös edzések következtek, végül már napi két órában, hetente ötször dolgoztak együtt, Abbott pedig hivatalosan is a csapat tagja lett, a cuccait átköltöztette a raktárból egy lakásba ott, San Franciscóban.

Jeremy Abbot és Alysa Liu edzésen.

Fotó: Eurosport

„Jeremynek hihetetlenül nagy szerepe lett a csapatban, a technikai tudásával és a művészi képességeivel minden nap hozzá tud tenni valamit Alysa korcsolyázáshoz” – mondta Scali.
Abbott képességeiben valóban nehéz kételkedni, ő az a fajta edző, aki korcsolyázóként is letett valamit az asztalra, már akkor szépen kivitelezett négyfordulatos toe loopokat ugrott, amikor még keveseknek ment, de az ugrásainak tisztasága és a teljes egészében megtett fordulatainak aránya is rendkívül magas (98%!) volt a jelentősebb nemzetközi versenyeken bemutatott ugrásaiban.
„Láttam, hogy Alysának természetesen jönnek az ugrások. Nem akartam megváltoztatni azt, amiben ösztönösen jó, csak a technikáját alakítottam ahhoz, hogy a korának és az alkatának megfelelően tudjon ugrani a most már nagyobb és erősebb testével. Amikor kicsi az ember, akkor csak a levegőbe veti magát és pörög ezerrel, de ha nagyobb lesz, robbanékonyabbnak kell lennie, hogy ugyanazt a forgást meg tudja csinálni” - nyilatkozta Abbott.
Hogy miért olyan kiemelkedő Liu technikája? Már tizenhárom évesen megugrott egy tripla axelt a rövid, és két tripla axelt a szabadprogramjában, egy évvel később pedig egy négyfordulatost mutatott be a tripla axel mellett a nemzeti bajnokságon, a női mezőnyben így nem csak a legfiatalabb lett, akinek ezek sikerültek, hanem az első nő is.
Gyakran felmerül a kérdés, hogy hogy kerül egy tizenhárom éves gyerek a „senior” kategóriába? Néhány országban, mint az Egyesült Államokban, Oroszországban vagy Japánban, engedélyezik, hogy a tehetséges, fiatal korcsolyázók a felnőtt mezőnyben is bemutatkozzanak. „Sajnos ez azt jelenti, hogy már akkor felnőtt, országos bajnokok lehetnek, amikor még a pubertáskoron sem estek át” – nyilatkozta név nélkül egy vezető amerikai bíró.
Ezzel együtt van egy folyosói pletyka, hogy állítólag az amerikai bírók annyira izgatottak lettek, hogy végre van egy amerikai korcsolyázó, aki technikai tudásban fel tudja venni a versenyt az orosz tinédzserekkel, hogy jelentősen túlpontozták az általa bemutatott programot a 2020-as nemzeti bajnokságban. Ha a nagyobb pontszámokat, amiket a háromfordulatos ugráskombinációiért kapott, nem számoljuk, akkor biztosan nem nyer, vagy sokkal küzdelmesebb és szorosabb verseny lett volna közte és az egyébként mögötte végzett Mariah Bell és Bradie Tennell között.
A nyomás és az elvárások tehát elég nagyok. Abbott azt nyilatkozta, hogy ennek ellenére most nem gyakorolnak négyfordulatos ugrásokat és nem tervezik, hogy Liu tripla axelt fog ugrani a következő versenyein, de rengeteget fejlődött és az amerikai bajnokságra egy másik korcsolyázóként tér majd vissza, nem úgy, ahogy Las Vegasban látták októberben. Az amerikaiak a nehézségek ellenére még mindig úgy tekintenek Liura, mint az olimpiai csapat egyik biztos tagjára, és igazából erre még mindig van az esély, valószínűleg érdemes lesz figyelni, hogy alakulnak az amerikai házi versenyek 2021-ben.
Ja, és persze, a magyar szál! Liu 2020/2021-es szabadprogramjának zenéje Havasi Balázs munkája (The Storm).
via NBC Sports
Mûkorcsolya
16 évesen bejelentette visszavonulását a vb-bronzérmes korcsolyázó
10/04/2022 09:02
World Championships
Hibátlan kűrrel ért fel a csúcsra az olimpiai bronzérmes japán lány
25/03/2022 21:30