Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Újra élő műkorcsolyát láthattunk az Eurosporton, és már jön is a folytatás!

Gecsei Dina

Frissítve 15/11/2021 - 17:14 GMT+1

Túl az NHK Trophy-n, de még a franciaországi Grand Prix előtt összefoglaltuk, mi történt a hétvégén, és mire számíthatunk a jövő héten. Egy biztos: érdemes lesz ismét az Eurosporttal tartani, mert élő közvetítésekkel, tripla axelekkel, hihetetlen négyfordulatosokkal és egy halom izgalommal jövünk majd!

Victoria Sinitsina és Nikita Katsalapov az NHK Trophy-n

Fotó: AFP

A hétvégén lezárult a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) hat állomásos Grand Prix-sorozatának negyedik versenye, az NHK Trophy, melyet Tokióban, Japánban rendeztek.

A hazaiak két nagy sztárja (és a győzelemre is leginkébb esélyesnek gondolt műkorcsolyázója), Yuzuru Hanyu és Rika Kihira sérülés miatt ki kellett, hogy hagyja az összecsapást, de az orosz Alexandra Trusova sem tudott jégre lépni, szintén sérülésre hivatkozva. A mezőny előtt így megnyílt a lehetőség, hogy nagyot villantsanak, és volt is olyan, aki élt vele.
A 23 éves japán Shoma Uno két évvel ezelőtt elgondolkodott rajta, hogy abbahagyja a korcsolyázást, nem jöttek az eredmények, és elég kilátástalannak tűnt számára a profi karrier. Végül aztán mégsem akasztotta szögre a korcsolyákat, és milyen jól tette! A hétvégén meggyőző, 30 pontos előnnyel nyerte a férfiak versenyét.
"Az elmúlt években nem tudtam felállni a dobogóra. Most viszont úgy érzem, hogy itt, az NHK Trophy-n végre újra a világ legjobb korcsolyázói közé tartozom. Tudom, hogy sokan aggódtak értem, nekik most nagyon hálás vagyok a támogatásukért" - mondta Uno a verseny után.
picture

Nemrég még vissza akart vonulni, most leiskolázta a teljes mezőnyt a japán srác

"Szeretnék még jobb lenni. Nem fog a fejembe szállni ez a győzelem, vagy ez a teljesítmény, de újra versenyképes vagyok, és szeretnék egyre jobb és jobb lenni."
Uno a rövidprogramjára is rendkívül magas pontszámokat kapott, de azzal még csak mindössze egy hárompontos előnyt tudott összegyűjteni, a szabadprogramja viszont elvitte a show-t teljesen. Nem véletlen, a koreográfusa az a Stéphane Lambiel volt, aki 2006-ban, Torinóban olimpiai ezüstérmet szerzett, és mindig híres volt a remek előadásmódjáról.
Uno a Skate Americán ezüstérmet szerzett, ott épp az a Vincent Zhou előzte meg, aki itt, Tokióban elcsípte a második helyet. A visszavágás tehát összejött, pedig Zhou a szabadprogram végén még azon is aggódhatott, hogy meg tudja-e egyáltalán tartani a második helyét.
"Rendkívül csalódott vagyok a teljesítményem miatt, sok hibát követtem el, és nem tudtam kihasználni a lehetőségeimet' - mondta az amerikai a verseny után. "De szerencsére ez még nem az olimpia volt, és azt hiszem, ezt most magam mögött kell hagynom, mert ez nem én vagyok, ez abszolút nem jellemző a felkészülésemre..."
A férfi mezőnyben láthattuk az egyik kedvenc előadásunkat, az olasz Matteo Rizzo, aki az ötödik helyen végzett, az Eurovíziós Dalfesztivál győztes (amúgy szintén olasz) dalára mutatta be a programját, a japán közönség pedig rendkívül élvezte az előadását.
picture

Måneskinre bulizott hatalmasat az olasz műkorcsolyázó, megveszett érte a közönség

A nőknél Kihira és Trusova távollétében Sakamoto Kaori esélyei nőttek meg, két hihetetlenül jól összerakott programmal szerezte meg az aranyat, bár a női mezőny még az utolsó előtti pillanatban is tovább fogyatkozott: Daria Usacheva a bemelegítés alatt esett el olyan szerencsétlenül, hogy az edzőjének a karjában kellett kivinnie az öltözőbe.
Sakamoto viszont elképesztő szépen és tisztán korcsolyázott, nem véletlenül került az élre.
"A Skate America óta rengeteget dolgoztam, az, hogy elértem, amit kitűztem magam elé, rendkívül boldoggá tesz. Mint mindig, most is szuperideges voltam, de apránként mindig tudok javítani a teljesítményemen, és ezt szeretném a jövőben is így folytatni."
picture

Erős mezőnyben is külön kategóriát képviselt a japán Kaori Sakamoto

Sakamotónak ez a győzelem valószínűleg biztossá tette a helyét a háromfős olimpiai csapatban, de a Kihira helyettesítésére nevezett Kawabe Mana is jó esélyekkel kezdhet már Pekingről álmodozni: még csak 17 éves, de olyan kifogástalan korcsolyázást mutatott be (többek között egy hibátlan tripla axellel a rövidprogramjában), hogy csak na.
Tripla axellel többen is próbálkoztak, a 2020-as ifi olimpiai bajnok koreai You Young és az amerikai Alysa Liu is villantott egyet-egyet.
Az oroszoknak egyéniben nem termett most babér, de párosban és jégtáncban összejött a győzelem: előbbiek versenyében a világbajnok Anastasia Mishina-Aleksandr Galliamov duó 14 ponttal nyert, míg a jégtáncosoknál Victoria Sinitsina és Nikita Katsalapov kettőse volt az, amelyik nem nagyon hagyott esélyt a mezőny többi indulójának.
A még mindig csak 20, illetve 22 éves Mishina-Galliamov duó ott folytatta, ahol abbahagyta a megnyert világbajnokságon. A múlt hónapban Finnországban kezdték meg a szezont (egy győzelemmel), és Japánban sem okoztak csalódást.
"Úgy érezzük, jól halad az olimpiai felkészülésünk" - mondta Mishina, miután megelőzték a nagy ellenfeleiket, a szintén orosz Evgenia Tarasova-Vladimir Morozov kettőst, akik meglepően sokat hibáztak. "Nem voltunk a legjobb formánkban, de végül az összesítésben nem jelentett ez problémát. Nem vagyunk robotok, nem lehetünk mindig tökéletesek. Mindössze annyit tehetünk, hogy mindig egyre kevesebb hibával lépünk a jégre, és az biztos, hogy minden nap keményen megdolgozunk ezért."
picture

NHK Trophy : Mishina and Galliamov win the free pair program- full version

A jégtáncosoknál Sinitsina és Katsalapov úgy tűnt, hogy nincs a legjobb formában, legalábbis a hírek Katsalapov hátsérüléséről szóltak a verseny előtt. Ennek azonban nyoma sem volt a jégen, sőt.
Az amerikai Madison Chock-Evan Bates kettőst öt ponttal előzték meg, ehhez persze hozzájárult azt is, hogy az amerikai srác a kűrjük elején elesett, és bár felállt, ilyet még a sokat látott kommentátoraink sem sűrűn kellett, hogy közvetítsenek.

Jöhet a folytatás?

Formálódik a Grand Prix-döntő mezőnye. Még az olimpia előtt, december 9. és 12. között Osakában rendezik a versenyt, addig még két Grand Prix-állomás van hátra (a francia GP és az orosz Rostelecom Kupa). Minden szakágból a legjobb hat vehet részt a nagydöntőn, de hogy kik lesznek ezek, az egyelőre még nem dőlt el, annyi azért már most látszik, hogy Uno, Zhou és az amerikai nagyágyú, Nathan Chen részvétele elég valószínű.
A Grand Prix-sorozat következő állomása november 19-20. között az Internationaux de France lesz, Grenoble-ban, a versenyt az Eurosporton közvetítjük, előreláthatólag pénteken 13:00 órától, szombaton pedig 17:45-től várjuk az Eurosporton 1-en a műkorcsolya rajongóit. Az Eurosport Playeren még visszanézhető az NHK Trophy, tényleg csak ajánlani tudjuk!
Forrás: olympics.com (részben)

Minden reggel elküldjük e-mailben a legérdekesebb híreket a sportvilágból, válogatunk a legjobb cikkeinkből. Az Eurosport napi hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés