Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

X-Faktor vagy műkorcsolya? Rejtélyes sérülés vetett véget a nem mindennapi előadásnak

Gecsei Dina

Frissítve 22/11/2021 - 21:06 GMT+1

Starr Andrews rövidprogramja az Internationaux de France Grand Prix-versenyen nem tartott sokáig, de abban a másfél percben elvarázsolta a nézőket. Az amerikai lány egyébként nem először lett azonnal közönségkedvenc, a Youtube-on már 57 millió megtekintésnél jár az egyik korcsolyázós videója. És nem csupán a jégen szeretné megmutatni magát.

Starr Andrews

Fotó: AFP

Nomen est omen - Starr Andrews egy igazán különös lány, és nagyon úgy tűnik, a vérében van a szereplés és az előadóművészet. A húszéves amerikai műkorcsolyázó háromévesen kezdett korcsolyázni, de nem az a legérdekesebb történet vele kapcsolatban, hogy már kilencévesen Youtube-sztár lett.

November 19-21. között rendezték Grenoble-ban a műkorcsolyázók Grand Prix-sorozatának franciaországi állomását, amire Andrews is nevezett. Már a zeneválasztásánál érdekesnek ígérkezett az előadása, hiszen amellett, hogy a kűrre Beyoncé-dalokkal érkezett, a rövidprogramjának Etta James - At Last című dalát választotta. Igen, igen, ebben még semmi különös nincs, egyrészt 2014 óta már nem kizárólag az instrumentális zenét engedélyezik, hanem énekhang is lehet a felhasznált dalokban, de arra azért nem sűrűn látunk példát, hogy a választott zeneszámot maga a versenyző énekli fel. Starr Andrews esetében azonban ez történt, és amikor elkezdődött, leesett az állunk.

De kezdjük a legelején. Starr Andrews már kilencévesen elvarázsolta az internezetőket, Willow Smith "Whip My Hair" című dalára korcsolyázott (és táncolt), ami szinte azonnal berobbant a Youtube-on, azóta pedig már 57 millió megtekintésnél jár.
Tíz évvel később, 2020-ban Mickey Guyton "Black Like Me" című dalára villantott hatalmasat ez a mosolygós, aprócska lány, és a gyönyörű felvételek előtt még azt is kötelességének érezte, hogy üzenjen azoknak az afroamerikaiaknak, akik a bőrszínűk miatt küzdeniük kell a mindennapokban.
Mert egyébként az amerikai lánynak nem csak a korcsolyázásból és az éneklésből állnak a mindennapjai. Az olympics.com-nak a 2020-as Skate America előtt adott interjújából kiderül, hogy társadalmi kérdésekben is szeretne példát mutatni. A Black Lives Matter mozgalom az Egyesült Államokban a tavalyi évben igen meghatározó eleme lett az afroamerikai sportolók kommunikációjának, de amikor egy még tinédzser lány szólal fel a témában, és még a versenyprogramjába is beleszövi az általa fontosnak tartott kérdéseket, az azért nem mindennapi eset.
"Annyira kevés fekete korcsolyázó van a világon, Starr pedig a példaképük és a hangjuk szeretne lenni, meg szeretné mutatni, hogy ő nem csupán egy műkorcsolyázó, hanem egy fekete, nő, aki műkorcsolyázó is egyben" - mondta róla Derrick Delmore, az edzője. Andrews szeretne bátorítani másokat is, hogy a bőrszínűktől függetlenül kövessék az álmaikat, mindegy, hogy milyen elérhetetlennek is tűnnek.
Szerintem nagyon fontos, hogy a sportág sokszínűbb legyen, mert úgy érzem, nem olyan sokszínű, mint amilyennek lennie kellene. Tudod, látsz itt-ott egy-két más bőrszínű műkorcsolyázót, de úgy érzem, hogy még mindig nem tekintik normálisnak ezt, pedig igenis annak kellene lennie.
- mondta Andrews.
Andrews olyasvalaki szeretne lenni, akire a fiatal fekete lányok felnézhetnek, ugyanúgy, ahogy gyerekként ő is felnézett Serena Williamsre.
"Mindig fenéztem Serenára, mert ő egy igazi harcos. Azt hiszem, elájulnék, ha találkozhatnék vele; minden csodálatos benne, azt is imádom, ahogyan a nyomást képes kezelni."
"Szerintem nagyon fontos, hogy legyen példaképünk, ők mutatják meg a gyerekeknek, hogy ők is képesek bármit elérni. A Williams nővérek olyan teniszezőket inspiráltak, mint Sloane Stephens, Coco Gauff vagy Naomi Osaka, ilyen szeretnék lenni én is a műkorcsolyában".
Persze, nem Andrews az első színesbőrű műkorcsolyázó, Michelle Kwan kínai bevándorkók gyermekeként, Debi Thomas pedig afroamerikaiként igyekezett kikövezni az utat a kisebbségben élő amerikai műkorcsolyázók előtt, Thomas volt az első afroamerikai nő, aki amerikai bajnoki címet tudott szerezni 1986-ban.
"Néha én is nehéz időszakokon megyek keresztük, el sem tudom képzelni, hogy neki (Debinek) milyen lehetett" - mondta Andrews. "Azt gondolom, ő egy igazán erős nő."
Van egy nonprofit kezdeményezés Harlemben, New Yorkban, ahol a színesbőrű lányoknak nyújtanak segítséget abban, hogy kipróbálják a műkorcsolyázást, és a sporton keresztül növeljék az önbizalmukat, legyenek jobb tanulmányi eredményeik, és legyen valamiféle közösségi élményük is. Ebben a csoportban is szerepet vállalt Andrews, azt mondta: "szeretném támogatni ezeket a lányokat, mert tudom, hogy meg tudják csinálni úgy, ahogy én is meg tudtam csinálni."
Na, de vissza 2021-re, és az Internationaux de France Grand Prix-versenyre. Andrews felment a jégre, és ahogy elkezdődött a dal, meghallhattuk a csodálatos hangját a lánynak, és úgy tűnt, olyan élményben lesz részünk, mint a Youtube-os videókban.
picture

Nem mindennapi előadás: a saját énekhangjára korcsolyázott az amerikai lány

És hallgattuk volna még tovább Andrews dalát, néztük volna még tovább a rövidprogramját, de egyszercsak megállt egy ugrás után, a térdére támaszkodva a zsűri felé korcsolyázott, majd odakapott a mellkasához is, miközben szólt, hogy valami nem oké. Lekorcsolyázott a jégről, és amikor utoljára mutatta a kamera, egy nő kezét fogva sietve elhagyta a jeget. A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség tájékoztatása alapján sem derült ki, hogy pontosan mi történt, Andrews "nem meghatározott egészségügyi okokra" hivatkozva nem folytatta a versenyt.
Andrews a verseny után az Instagram-oldalára töltött fel egy képet, és azt írta, hogy "jól van", de nem részletezte, hogy pontosan mi történt vele. Bízunk benne, hogy azóta minden rendben van, és a jövőben is láthatjuk (és hallhatjuk) az előadásait, mert tényleg nem mindennapi, amit az amerikai lány csinál.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés