Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Duplák, kvadrák, könnyek - vészesen közeledik a nagydöntő, itt már nem nagyon lehet hibázni

Gecsei Dina

Frissítve 22/11/2021 - 13:52 GMT+1

A hazai sztár kettős visszatérésének és győzelmének örülhettek a francia Grand Prix-n, ahonnan a magyar páros is elhozott egy hatodik helyet, az oroszok két szakágban is taroltak, a jövő nagy sztárja pedig megmutatta, hogy a sérült olimpiai bajnok távollétében is pokoli erős a japán műkorcsolyázás.

Anna Shcherbakova Grenoble-ban

Fotó: AFP

A japán Yuma Kagiyama és az orosz Anna Shcherbakova is megszerezte a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) Grand Prix-sorozatában a második győzelmét. A hétvégén megrendezett Internationaux de France versenyen, Grenoble-ban ismét jégre léphettek a legnagyobbak, hogy kvalifikálhassák magukat a nagydíjsorozat döntőjére, illetve hogy az olimpiai felkészülés részeként megmérettethessék magukat. A versenyen részt vett a stockholmi világbajnokságon olimpiai kvótát szerzett magyar kettős is, Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk a párosok versenyében indult.
A hónap elején, Torinóban, a Gran Premio d'Italiát óriási fordítással, a hetedik helyről az élre ugorva nyerte meg Kagiyama a férfiak mezőnyében, most Franciaországban azonban nem kellett izgulnia a rajongóinak: már a rövidprogram után meggyőző, 11 pontos előnnyel várhatta a folytatást, a kűrben pedig ismét varázsolt, összesítésben 286,41 pontot korcsolyázott össze, 22 pontot vert a második helyezettre. Aki egyébként egy honfitársa, a nála is egy évvel fiatalabb, mindössze 17 éves Shun Sato volt, aki a szezonban most villantotta meg a legjobbját, a szabadprogramban két helyet javítva ugrott a negyedik helyről a dobogóra. A harmadik az amerikai Jason Brown, a negyedik pedig a rövidprogram után még a második helyen álló orosz Deniss Vasiljevs lett, aki azért csúszott ki a top3-ból, mert a kűrben csak egy hetedik helyet érő programot tudott bemutatni. Brown egyébként eddig csak 25 alkalommal próbált meg négyfordulatos ugrást bemutatni a karrierje során (2015 óta), de még soha nem sikerült neki kipörgetni mind a négy fordulatot. Most sem volt teljesen tiszta a jégre érkezés, de hatalmas előrelépés ez tőle, ráadásul ezzel a harmadik hellyel még odaférhet a döntős mezőnybe is.
"Nagyon boldog vagyok, hogy összejött a második arany" - mondta Kagiyama a verseny után. "Az idei szezonra kitűzött egyik nagy célom az volt, hogy ott tudjak lenni a nagydöntőben, már csak azért is, mert Japánban rendezik, nagyon szerettem volna ott lenni, és most nagyon örülök, hogy sikerült".
A nagydöntőbe, a Grand Prix Finalba a Grand Prix-sorozat versenyein összegyűjtött pontok alapján minden szakágból a legjobb hat versenyző juthat be, idén a versenyt december 8. és 12. között rendezik Osakában.
picture

Fantasztikus lendület van a 18 éves japán srácban, második Grand Prix-versenyét nyerte

A nőknél a szintén torinói aranyérmes, Anna Shcherbakova tudott nyerni, a rövidprogramjával egyből az élre ugrott, és bár a kűrje elején, a tervezett négyfordulatos ugrása elején elesett, a rontás nem befolyásolta a végeredményt, összesítésben 229,69 ponttal, majdnem 8 pontos előnnyel zárta a versenyt (később megugrotta egy négyfordulatost azért). Mögötte honfitársa, a szintén Tutberidze-tanítvány, a 2019-es nagydöntő győztese, Alena Kostornaia végzett, a dobogóra mögöttük a japán Wakaba Higuchi tudott odaérni, aki az Oroszlánkirály zenéjére összeválogatott kűrrel jött fel a hatodik helyről a harmadikra, élete legmagasabb pontszámát elérve. A nőknél a hazaiak versenyzője, Lea Serna végzett az utolsó helyen, az amerikaiak, bár nagy reményekkel érkeztek, csak az ötödik és a hatodik helyet tudták megcsípni, sőt az egyik versenyzőjük, Starr Andrews már a rövidprogramja közben megsérült, és nem is tudta folytatni a versenyt.
"Fogalmam sincs, mi történt az első ugrásomnál, de a kűr alatt sem igazán fogtam fel, ez most mi volt" - nyilatkozta Shcherbakova. "Tök jól mentek az ugrások a bemelegítésnél, és nagyon magabiztos voltam. A hiba kicsit megzavart, és eléggé csalódott voltam, de utána az összes tervezett elemet megcsináltam úgy, ahogy terveztem, és ez a legfontosabb."
picture

A világbajnok Shcherbakova korcsolyázta a legjobb kűrt a francia Grand Prix-n

A párosoknál magyar szempontból egyértelműen a Chtchetinina Ioulia-Magyar Márk kettősre volt érdemes figyelnünk, akik a világbajnokságon elért 14. helyükkel megszerezték az ott bezsebelhető 16 olimpiai kvóta egyikét. Ezzel 1956 után, vagyis 66 év elteltével indulhat újra magyar páros a téli olimpián – legutóbb a Nagy Marianna–Nagy László-kettős bronzérmet szerzett hazánknak. A rövidprogramjuk után a hetedik helyen álltak, de összesítésben végül a két francia párost megelőzve a hatodik helyen zártak.
picture

66 év után lesz újra magyar műkorcsolyázó páros a téli olimpián, most Grand Prix-versenyen indultak

A párosok versenyét egyébként Aleksandra Boikova és Dmitii Kozlovskii nyerte egy másik orosz páros előtt 216,96 ponttal (és majdnem 11 pontos előnnyel). Mögöttük a bronzéremért nagyobb harc volt, az amerikai és a kanadai páros fej-fej mellett haladva zártak, végül Alexa Knierim és Brandon Frazier állhatott a dobogóra, Vanessa James és Eric Radford csak negyedik lett. A frissen (2021 tavaszán) összeállt kanadai párosban nagyon bíznak hazájukban, James korábbi partnere, a zaklatási botrányba keveredett Morgan Cipres után a kétszeres világbajnok és olimpiai bronzérmes Radford nagy népszerűségnek örvend.
picture

A vb-bronzérmesek nyerték a franciaországi Grand Prix-versenyt

A jégtáncosoknál nagy ünnep volt ez a hétvége Franciaországban, a négyszeres világbajnok kettős, Gabriella Papadakis és Guillaume Cizeron egy év kihagyás után most lépett először jégre rangos nemzetközi versenyen a hazájukban, így nagy figyelem kísérte őket. Nem is okoztak csalódást, 221,25 ponttal végeztek az élen, majdnem 20 pontot vertek a második helyezett kanadai kettősre, Piper Gilles-re és Paul Poirier-ra.
picture

Óriási fölénnyel nyerték a hazai Grand Prix-t a francia jégtáncosok

A harmadik helyen a meglepő, hip-hop zenére összarakott ritmustáncot bemutató orosz kettős, Alexandra Stepanova és Ivan Bukin végzett, a kűrben viszont egy csodálatos előadást mutattak be Nino Rota Rómeó és Júliájára, aminek a végén még Stepanova könnye is kicsordult.
picture

Gyönyörű kűrt futott Nino Rota Rómeó és Júliájára Alexandra Stepanova és Ivan Bukin

Az ISU Grand Prix-sorozatának következő állomása a Rostelecom Kupa lesz, ami november 26. és 28. között az oroszországi Szocsiban kerül megrendezésre. További műkorcsolyás tartalmakért keressétek az Eurosport oldalán a műkorcsolya aloldalt. A francia Grand Prix teljes programja elérhető az Eurosport Playeren.

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása