Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Jó kezekben (lábakban) van a jövő - varázslatosan korcsolyázott a junior Grand Prix-döntő győztese

Gecsei Dina

Publikálva 12/12/2022 - 07:35 GMT+1

Nikolaj Memola a második helyről várta a kűröket a juniorok Grand Prix-döntőjén, de végül elhozta az aranyat a hazai közönség legnagyobb örömére. A junioroknál 1998 óta nem tudott olasz műkorcsolyázó a dobogó legfelső fokára állni, akkor a Federica Faiella/Luciano Milo jégtánckettősnek sikerült ez.

24 év után újra aranyérmet ünnepelhettek az olaszok a juniorok Grand Prix-döntőjén - videó

A rövidprogramok után az élen álló amerikai Lucas Broussard végül ezüstérmes lett, míg a japán Nozomu Yoshioka az ötödik helyről egészen a bronzéremig repült a versenyben. Nikolaj Memola viszont szárnyalt.
A 19 éves Memola megadta a hazai közönségnek, amire vágytak: egy kiváló programot raktak össze neki, a zeneválasztás is jól sikerült, a "Sámson és Delilah"-ra korcsolyázott a kűrjében. A magas olasz srác programjában egy dupla Axel, egy tripla Axel-Euler-tripla Salchow kombináció, egy újabb tripla Axel, valamint további triplák voltak, így a kűrrel 150,66 pontot szerzett, összesítésben a 230,50 pontjával az első helyre ugrott fel.
"Csodálatosan érzem magam, erre nem számítottam" – mondta Memola a verseny után.
"Úgy kezdtem a szezont, hogy az volt a célom, hogy eljöjjek ide, Torinóba (a junior döntőre), de nem gondolkodtam a győzelemben, aztán jött az érem, és most borzasztóan boldog vagyok.
"Nagyszerű dolog hazai jégen korcsolyázni, ráadásul épp a 2006-os torinói olimpiai játékok helyszínén. Nagyon ideges voltam a korcsolyázás előtt, mert arra gondoltam, hogy hibátlanul kell teljesítenem, tudtam, hogy a többiek rendkívül jók. Én csak mindent ki akartam adni magamból, és amikor a zene véget ért, valahogy muszáj volt levezetni ezt a rengeteg feszültséget, láttátok, azért csaptam a jégre".
Memola 2021-ben junior olasz bajnok lett, két junior Grand Prix-versenyt nyert meg, sőt, Budapesten is megcsodálhattuk, egyéni legjobb összpontszámát (231.47) épp Magyarországon érte el idén, amikor bronzérmet szerzett a Budapest Trophyn.
picture

Nikolaj Memola

Fotó: Getty Images

Lucas Broussard hármas szintű pörgéseket, valamint öt tiszta hármas ugrást produkált, de az Axeljét és a két Lutzot kissé alulforgatta, így 139,32 ponttal a harmadik helyen végzett a kűrben, és 220,43 ponttal az összesítésben a második helyre csúszott vissza.
"Ez tényleg őrület, mert nem igazán számítottam arra, hogy itt leszek, a szezont hátsérüléssel kezdtem, és néhány hónapot ki is kellett hagynom" - mondta Broussard. "Rendkívül büszke vagyok magamra, arra, ahogy ez most összejött, de leginkább csak annak örülök, hogy mennyire jól éreztem magam."
Nozomu Yoshioka a Karib-tenger kalózai című film egyik zenéjére korcsolyázott, és renkdívül magas pontokat érő ugrásokkal készült. Az ostravai junior Grand Prix-verseny bajnoka 141,18 pontot szerzett, és összesen 208,01 pontot ért el, így is nagy szám, hogy az ötödik helyről megszerezte a bronzérmet, de ha még az ugrásai is hibátlanul sikerültek volna, még jobban csillogó érem is lehetett volna a jutalma.
"A rövidprogramban nem teljesítettem elég jól, ma pedig a kűrben elkövettem egy nagy hibát" - mondta a japán korcsolyázó. "Ezen kívül nem sokat hibáztam, és bár éppen csak elértem a harmadik helyet, nagyon boldog vagyok".
picture

Lucas Broussard, Nikolaj Memola és Nozomu Yoshioka

Fotó: AFP

Forrás: ISU
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés