Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Műkorcsolya Eb: A lány, akinek bejött az országváltás; a lány, aki csalódott; a lány, aki letette a névjegyét

Eurosport Magyarország

Frissítve 29/01/2023 - 11:55 GMT+1

Anastasiia Gubanova nyerte a nők versenyét a finnországi Espooban zajló műkorcsolya Európa-bajnokságon, mögötte a tavaly vb-ezüstérmes belga Loena Hendrickx zárt másodikként és némi meglepetésre a svájci Kimmy Repond harmadikként. A verseny magyar résztvevője, Láng Júlia a szombati kűrben megőrizte a 23. helyét. Videók, nyilatkozatok verseny után.

Történelmi Eb-aranyat szerzett Grúziának a pár éve még orosz színekben versenyző Gubanova – videó

Anastasiia Gubanova szombaton aranyérmet szerzett a műkorcsolya Európa-bajnokságon a finnországi Espooban, ezzel a győzelemmel pedig történelmet írt Grúzia számára a sportágban.
A világbajnoki ezüstérmes belga Loena Hendrickx, aki egyébként előzetesen a verseny legnagyobb favoritja volt, ezüstérmet szerzettm míg a svájci Kimmy Repond élete első Eb-szereplésén begyűjtötte a bronzérmet.
A rövidprogramok után Gubanova az első helyről várhatta a kűröket, ahol egy tripla Lutz-tripla toeloop kombinációval kezdett, majd további négy tiszta tripla ugrást bemutatott, a kűrje alatt egyszer botlott meg egy kicsit, de így is remek pontokkal zárt. A 21 éves versenyző 130,10 pontos szezoncsúcsot ért el, összesen 199,91 pontot gyűjtött össze, amivel megszerezte a bajnoki címet. Grúziának ez volt az első női érme Elene Gedevanishvili 2012-es bronzérme óta.
A kűrje végén a grúz-orosz lány letérdelt a jégre, és hagyta magát átadni az érzelmeknek. Gubanova a 2020-as orosz bajnokságon a 10. helyen végzett, utána döntött úgy, hogy országot vált, 2021 óta versenyez georgiai zászló alatt.
"Még nem fogtam fel, sokkos állapotban vagyok. Nagyon ideges voltam a korcsolyázásom előtt, mentálisan nagyon kemény volt" - mondta Gubanova, miután vége lett a versenynek.
picture

Történelmi Eb-aranyat szerzett Grúziának a pár éve még orosz színekben versenyző Gubanova – videó

"A kűr végén rengeteg érzelem kavargott bennem. Leginkább annak örültem, hogy sikerült legyőznöm magam. Ez az érem rendkívül sokat jelent nekem".
picture

Anastasia Gubanova

Fotó: Getty Images

Hendrickx elszántan érkezett a jégre, benne volt, hogy sikerül az élre ugrania egy hibátlan programmal, de ettől ezúttal távol volt, nem sikerültek stabilra az ugrásai két magasabb értékű elemet ki is hagyott, és mindössze 125,63 pontot szerzett, ami csak a harmadik helyre volt elég neki a kűrben.
A többszörös belga bajnok az összesítésben a 193,48 pontjával ugyan a második helyen maradt, és ezzel megszerezte első érmét a Európa-bajnokságon, de már amikor meglátta a pontokat, nagyon csalódott volt. Az sem vígasztalta különösebben, hogy ő lett az első nő, aki hazájának Eb-ezüstöt nyert.
"Örülök az ezüstéremnek, de boldogabb lettem volna, ha jobban korcsolyázom" - mondta Hendrickx a verseny után.
picture

Csalódottan jött le a jégről, a vb után az Eb-n is ezüstérmes lett a belga lány – videó

"Jó programot akartam bemutatni, de nem sikerült, és emiatt nagyon csalódott vagyok. Magabiztosnak éreztem magam, mert a tegnapi és a mai edzés nem is sikerülhetett volna jobban.
"Mindent tisztán csináltam az edzésen és most a bemelegítésen is. Aztán elkövettem két nagy hibát, és ez itt már egyszerűen túl sok. Ez nem volt elég jó."
Az újonc Repond a rövidprogram után meglepő módon a harmadik helyen állt, és a kűrökben sem ijesztette meg a nyomás. A 16 éves Eb-újonc hét triplát ugrott, a 128,68 pontjával pedig pályafutása legmagasabb pontjait szerezte meg, összesen 192,51 pontot szerzett, amivel meg tudta tartani a dobogós helyét.
"Hihetetlenül érzem magam. Erre nem számítottam" - mondta Repond.
picture

Mindenkit meglepett 16 éves svájci lány, aki varázslatos korcsolyázással lett bronzérmes az Eb-n

"Próbáltam nem kinézni magamnak egy bizonyos helyezést, és csak abban reménykedtem, hogy az első hatban fogok végezni. Igazából csak el akartam ide jönni és megmutatni a legjobbat, amit tudok.
Természetesen a rövidprogram után az érem lehetősége már a fejemben volt, de próbáltam csak az ugrásaimra és a koreográfiámra koncentrálni. És ez hatalmas dolog számomra. Az érem mindig hatalmas dolog, ez az első Európa-bajnokságom, hihetetlenül váratlanul jött."
Ekaterina Kurakova (Lengyelország) az ötödik helyről lépett előre, és negyedik lett, akárcsak egy évvel ezelőtt (186,90 pont). Nina Pinzarrone (Belgium) az Európa-bajnokságon való debütálásakor 185,92 ponttal ötödik lett. Niina Petrokina (Észtország) 183,74 ponttal a hatodik helyen végzett.
Láng Júlia a szombati kűrben megőrizte a 23. helyét. A 19 éves magyar korcsolyázó több technikai hibával és egy eséssel teljesítette a kűrt, ezért Eb-újoncként messze elmaradt egyéni és idénybeli legjobbjától is, de a 23. helyét így is megtartotta.
picture

Láng Júlia életében először mutathatta be a kűrjét az Európa-bajnokságon – videó

Forrás: ISU.org, MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés