Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kancsi csecsemőből álmok beteljesítője

Horváth Mariann

Frissítve 12/01/2022 - 09:30 GMT+1

Kommentátorunk, Horváth Mariann mindig is szerette volna, ha egyszer élőben közvetítheti unokaöccse versenyét, most pedig végre eljön a nagy pillanat: Nagy Balázs párosban képviseli a magyar színeket a tallini műkorcsolya-Európa-bajnokságon.

Maria Pavlova/Nagy Balázs (Fotó: Hunskate)

Fotó: facebook

A történet 1998-ban kezdődik, amikor a kisfiú megérkezett a családba. Kicsit bandzsa volt – azt mondták, idővel elmúlik – és sokat is bőgött éjszaka, de ez is elmúlt.

A négy testvér között az egyetlen, akit valójában nem a nagynénje tartott a keresztvíz alá, de amióta az eszét tudja, azóta szólítja ő is, mint mindenki más, röviden csak "Keresztnek" az édesanyja nővérét. Persze mindenki imádta a családban, kicsi volt és aranyos, tűrte a nővére állandósult féltékenységi rohamait és azt is, amikor egy gyanúsan hosszú és csendes elvonulás alkalmával "Kereszt" arckrémjét vastagon és alaposan rákente a 2 éves öccse fejére.
De a nővérke nem csak rosszat hozott az életébe, általa vitték le a szülők – immáron Amerikában, ahova pár évvel korábban költöztek – a korcsolyapályára, próbálja ki ő is, hátha meg tud tanulni valamilyen szinten korcsolyázni. Megtanult, ügyesnek bizonyult és elkezdett versenyezni.
Na ekkor jelent meg "Kereszt" fejében egy kósza gondolat és vált később kommentátori álommá. Ha ő egyszer a saját unokaöccsét közvetíthetné valamilyen versenyen, legvalószínűbben talán egy Európa-bajnokságon, magyar színekben, az ennek a hivatásnak a non plus ultrája lenne! Szebb, mint eljutni nagy sporteseményekre, olimpiai aranyat közvetíteni vagy nagy sportolóból sportlegendává válást végig élni. Mindennél többet jelentene.
Nem kell részletezni, hogy hány év, mennyi buktató, sérülés, kanyar van az életben addig, amíg egy 6 éves kisfiú, akinek még egyáltalán nincsenek ilyen irányú álmai, eljut egy világversenyre, de ez egy különleges kisfiú, "Kereszt" egyetlen és saját unokaöccse, álmának valóra váltója, ezért mégis elmesélem.
Egy amerikai kisvárosban, Észak-Karolinában, orosz edzőknél tanulta meg a meglehetősen szilárd alapokat, majd a család pár évre hazaköltözött és a kisfiú itthon folytatta a korcsolyázást. Abban az időben volt egy nála menőbb, így a többiekre kicsit kevesebb figyelem jutott, ami kedvét is szegte egy időre és felmerült az is, hogy nem folytatja. "Kereszt", mi lesz az álmoddal?
Vissza Amerikába, ahol viszont újra megjött a kedve, de már inkább a korcsolyatanítás felé indult – egy 18-19 éves, határozottan jóképű srácnak mindig szüksége van egy kis plusz zsebpénzre. Úgy tűnt, sportolói pályafutásának ezzel vége (meg "Kereszt" is felébredhet végre), de ekkor egy félig szakmai, félig szerelmeslevél, amit az egyik ott korcsolyázó kislánytól kapott, új fordulatot adott a történetnek.
A kislány úgy akarta becserkészni, hogy felajánlotta, próbálják ki egymást pároskorcsolyázásban, ami totális kudarcba fulladt, de a gondolatot elültette a srác fejébe. Aki egy darabig csak játszott vele, aztán egy szerencsés pillanatban felrakta a portfolióját egy olyan oldalra, ahol pillanatnyilag épp egyedülálló műkorcsolyázók kerestek maguknak párt, ez teljesen bevett szokás ebben a sportágban. Este 8-kor megnyomta az entert, másnap reggel 8-kor már megjött az első válasz egy 14 éves kislány édesanyjától, aki próbakorcsolyázást javasolt a városban, ahol a lánya korizott.
Igazi jégmama volt, nem mellesleg kőgazdag, a két gyerek próbakorcsolyázása is jól sikerült, innentől pedig kikövezett út vezetett (volna) "Kereszt" álmának valóra válásához, igaz, nem piros-fehér-zöld színekben. A gazdag család révén a két fiatal mindent megkapott, olyan edzőkkel készülhettek a coloradói olimpiai központban, akiknek világ- és olimpiai bajnokai voltak, felfigyeltek rájuk az amerikai szövetségnél és egy év együtt korcsolyázás után kis híján 10-be kerültek azon a junior világbajnokságon, ahol a jelenlegi felnőtt Európa-bajnoki címvédők (Anastasia Mishina és Aleksandr Galliamov) nyertek, újabb egy év múlva pedig 6. lettek. Mindeközben a fiú a rendkívül szimpatikus, kedves és segítőkész edzőjénél lakott családtagként egy másik – a csoportban korcsolyázó – sráccal és később egy 16 éves orosz kislánnyal együtt.
Minden tökéletes addig a pillanatig, amíg be nem kopogtat az edzőhöz az amerikai SafeSport, a sportban megjelenő szexuális, fizikai és érzelmi bántalmazásokat vizsgáló és büntető szervezet. A szervezet, mely "csak" pellengérre állította, de ezzel az öngyilkosságba hajszolta az amerikaiak egy korábbi kitűnő és a társai szerint feddhetetlen pároskorcsolyázóját, John Coughlint, aki egyébként szintén tanítványa volt az edzőnőnek, Delilah Sappenfieldnek, akit ezt követően eltiltottak a munkájától.
Nagy Balázs és Kate Finster (Fotó: Nagy Balázs/Instagram)
Az addig szépen fejlődő kettősünk szétválik – mert addigra világossá válik, hogy a kislány helyett az addig mindent finanszírozó jégmama akarja ezt az egészet igazán – a fiú pedig beutazza Amerikát párt és edzőt keresve, kevés sikerrel, így ismét megfordul a fejében, hogy nem folytatja. (Már megint mi lesz "Kereszt" álmával?)
És ekkor a történet újabb fordulatot vesz: a magyar szövetség kikéri az amerikaiaktól, leigazolja, szerez neki egy ügyes kis orosz lányt partnernek, lehetőséget teremt a legjobbaktól Oroszországban tanulni, és miután Magyar Márkék egy évvel korábban kivívták, hogy két magyar pár indulhat az Eb-n, ők pedig pillanatnyilag a második legjobbak Magyarországon....
picture

Maria Pavlova/Nagy Balázs (Fotó: Hunskate)

Fotó: facebook

Egyszóval Nagy Balázs és Maria Pavlova magyar színekben a tallini műkorcsolya Európa-bajnokságon 2022. január 12-én este jégre lép. A versenyt az Eurosporton „Kereszt” közvetíti.
Hajrá kicsi Balu, innentől a te álmaid jönnek!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés