Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Korábbi sérelmek is közrejátszottak abban, hogy káoszba fulladt a brazil-argentin meccs

Nánási Antal

Frissítve 06/09/2021 - 18:37 GMT+2

Dél-Amerikai klasszikus helyett botrányt hozott, és megannyi kérdést hagyott maga után a vasárnap csak elkezdett brazil-argentin vb-selejtező.

Neymar and Lionel Messi | Brazil v Argentina

Fotó: Getty Images

Az egyészségügyi hatóság nemvárt pályára lépése miatt félbeszakított majd beszüntett találkozó hátterének próbáltunk meg utánajárni.

Először is a tények. A vasárnap Sao Paulóban “megrendezett” Brazília-Argentína világbajnoki selejtező hatodik percében váratlanul pályára lépett egy harmadik csapat, az Anvisa elnevezésű, magyar kontextusban nagyjából az ÁNTSZ-nek megfelelő hatóság munkatársai. A meglepő fejleményt csak tetézte az apropó, a hatóság munkatársai ugyanis az argentin válogatott négy játékosát (hármat a pályán lévők közül, egyet pedig a cserepadról) szerettek volna karanténba hurcolni.
A világbajnoki selejtezők aktuális fordulója előtt ugyanis a Premier League leszögezte, nem fogja elengedni a liga játékosait olyan országba, amely az Egyesült Királyság járványügyi besorolása szerint a piros kategóriába tartozik. Abban az esetben ugyanis, ha egy angliai munkavállaló (jelen esetben egy labdarúgó) egy piros besorolású országból tér vissza Nagy Britanniába, tíz napos önköltséges karanténba kell vonulnia. A tiltás nyilvánvalóan nem az önköltség miatt került bevezetésre, sokkal inkább annak elkerülésére, hogy játékosok sora essen ki így önhibáján kívül a válogatott szünet utáni PL-fordulókról.
picture

Health staff members argue with Head coach of Argentina Lionel Scaloni (C) and players of Brazil and Argentina

Fotó: Getty Images

A brazilok a fenti szabály miatt voltak kénytelenek kilenc PL-légiós behívásától eltekinteni, az argentinok keretében viszont ott volt négy angliai légiós. A helyzetet tetézi, hogy Brazília szempontjából épp az Egyesült Királyság számít piros országnak, így az onnan érkező nem brazil állampolgárokat a helyi hatóságok kéthetes karanténra kötelezik. Ezt próbálták meglehetősen sajátos módon bevasalni a négy érintetten, így nem csoda, hogy óriási perpatvar, lökdösődés, tanácstalanság, pályáról való levonulás, majd a mérkőzés végleges beszüntetése lett a történet vége. Illetve nem a teljes történet vége, maximum egy fejezeté.
Sportszakmai szempontól nyilván nem lehet különösebben mély elemzést folytatni egy alig öt percig tartó mérkőzésről, próbáljuk meg inkább megérteni, hogya terelődhetett ilyen méltatlan mederbe a két nagy rivális és sportági nagyhatalom vasárnap esti találkozója. Az okok megértésében Tim Vickery, a Sky Sports dél-amerikai labdarúgó szakértője lesz segítségünkre.
A brazil vád alapja az érvényben lévő állami korlátozás, ami a Nagy-Britanniából érkező nem brazil állampolgárokra vonatkozik. Vickery úr információi szerint azonban az argentin hatóságok annak tudatában engedték be a négy renitenst az országba, hogy tudtak róla, honnan jönnek, mégis kivárásra, bevallásra játszottak. Helyi értesülések szerint az Anvisa emberei ott voltak az Albiceleste brazíliai szállásán, sőt, a Corinthians Arenában is a mérkőzés előtt, arra várva, hogy az argetinok töredelmesen bevallják honnan jöttek, és alávetik magukat a karanténnak. Mivel ez nem történt meg, az egészségügyisek megpróbáltak bemenni az argentinok öltözőjébe, ami azonban zárva volt. Ekkor jött a nagy ötlet, hogy majd mérkőzés közben érik tetten a potenciális vírushordozóként definált argentin négyest. A fő vád tehát az, hogy az argentinok nem vallották be a Brazíliába való belépéskor, hogy honnan jöttek, a helyi hatóságoknak így előbb vagy utóbb, de be kellett avatkozni. Utólag talán nyugodtan kijelenthető, ennél jobb lett volna, ha előbb lépnek.
Az argentin szövetség legfőképpen azzal védekezik, hogy a Dél-Amerikai Labdarúgó Szövetség (CONMEBOL) iránymutatása szerint a labdarúgók szabadon beléphetnek a mérkőzés idejére az országba, majd a lehető leghamarabb távozniuk kell. Ez a gyakorlat volt érvényben a nyári Copa America és a labdarúgó Európa-bajnokság angliai végjátékának idején, hivatalosan azonban ezek szerint nem került kiterjesztésre a világbajnoki selejtezők idejére. Ha már Copa America, a Sky helyszíni tudósítója szerint a brazil hatóságok bevatakozásában vastagon benne van a nyáron rájuk erőltetett kontinenstorna is, amely Brazíliában, zárt kapuk mögött, komoly tiltakozások közepette, ráadásul argentin győzelemmel ért véget. Már akkor és is többen azt követelték, hogy a nyarat használják inkább a pandémia miatt a vb-selejtező sorozatban feltorlódott le nem játszott mérkőzésszám csökkentésére. Világos volt, hogy az egyre csak gyűlő problémáknak egyszer valahol ki kell borulnia, a jelek szerint erre a legalkamasabbnak épp a vasárnapi mérkőzés tűnt.
picture

Brazil-Argentina

Fotó: Imago

Hogyan tovább?
Mivel a vasárnapi mérkőzés hivatalosan FIFA-rendezvény volt, a CONMEBOL mossa kezeit és a szálak kibogozását, valamint az ítélet kihirdetését a nemzetközi szövetségre bízza. A FIFA egyelőre annyit jegyzett meg az esettel kapcsolatban, hogy folyamatban van a körülmények vizsgálata, az ítélet kihirdetése csak a történések pontos ismeretében történhet meg.
A lehetséges opciók között ott van a mérkőzés újrajátszása, valamint a három pont 3-0-ás gólkülönbséggel Brazíliának való odaítélése is. Utóbbi azért lehet elképzelhető, mert az argentin válogatott gyakorlatilag levonult a pályáról, így de facto miattuk nem folytatódhatott a mérkőzés. Az biztos, hogy a FIFA-nak óriási körültekintéssel kell eljárnia, hiszen saját presztizsét megőrizve kell állást foglalnia, miközben egy eleve darázsfészeknek számító témába kell úgy belenyúlnia, hogy a lehető legkisebb károkat okozza.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés