Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Undorító csalás” - mégsem megy a vb-re a sokkoló meccsen kijutó válogatott?

Nagy Benjámin

Publikálva 31/03/2022 - 19:31 GMT+2

Ami az Algéria-Kamerun világbajnoki selejtezőn történt kedd este, annak nem volt sok köze a focihoz és a fair playhez, ráadásul Bakary Gassama játékvezető abszurd döntései teljes depresszióba sodortak egy egész országot. Viszont könnyen lehet, hogy az ámokfutás nem marad következmények nélkül: volt már rá példa Afrikában, hogy egy mérkőzést újra kellett játszani.

„Undorító csalás” - mégsem megy a vb-re a sokkoló meccsen kijutó válogatott?

Fotó: AFP

Sírva zuhant össze a pálya közepén az edző.
Nemcsak az fájt az algériai válogatott szövetségi kapitányának, Djemal Belmadinak, hogy együttese a világbajnokságra jutásról döntő afrikai selejtező visszavágóján hiába fogadta 1-0-s előnyről Kamerunt, hosszabbítás után mégis alulmaradt, így elbúcsúzhatott a katari álmoktól, hanem sokkal inkább az, hogy milyen körülmények között veszítették el a meccset.
A rendes játékidőben többnyire végig fölényben játszottak Riyad Mahrezék, de a Bayern csatára, Eric Maxim Choupo-Moting 22. percben szerzett góljával a rendes játékidőt megnyerték a vendégek. A lövését egy eléggé látványos kameruni lökés előzte meg, amit a VAR-szobában ülő német stáb szabálytalannak ítélt – Bakary Gassama játékvezetőt ez nem érdekelte, megadta a gólt.
A rendes játékidő után jöhetett hosszabbítás, ahol folytatódott Gassama ámokfutása. A gambiai bírónak egyébként a 22. és a 98. perc előtt is voltak megkérdőjelezhető ítéletei, de amit Islam Slimani teljesen szabályos fejesgóljánál csinált, az végképp túlment azon a bizonyos határon: az algériai támadó füléről-nyakáról, de semmiképpen sem a karjáról pattant be a labda a kapuba (a kameruniak nem is reklamáltak), a VAR-vizsgálat a közvetítésben is látható módon jelezte, hogy a gól érvényes (!), Gassama viszont mégis szabadrúgást ítélt kifelé.
Maradt tehát a 0-1, de Algéria nem adta fel és a 118. percben Ahmed Toubának köszönhetően egyenlíteni tudott. Úgy tűnt, marad az 1-1, így a hazai szurkolók már készülhetnek az ünneplésre, csakhogy a 124. percben Karl Toko Ekambi slusszpoénként betalált, így kijuttatta hazáját a világbajnokságra.
A lefújás után a fehér mezes játékosok hiába reklamáltak, Belmadi edzővel az élen sírva zuhantak össze a pályán, Charaf-Eddine Amara, a szövetség (FAF) elnöke szerdán benyújtotta a lemondását, az országban pedig gyászhangulat uralkodik.
Csütörtökön aztán rendesen felkavarták az állóvizet az algériaiak. Egyrészt a sajtóban az „undorító csalás” címmel megjelenő cikkek kiderítették, hogy Gassama 40 ezer dolláros kenőpénzt fogadott el, hogy Kamerun javára döntsön, másrészt erre alapozva hivatalos panaszt nyújtottak be a FIFA-hoz, akik befogadták az óvást és elkezdték vizsgálni az ügyet.
„A FAF eltökélt szándéka, hogy minden törvényesen megengedett eszközt felhasználjon a jogok érvényesítése érdekében, így a mérkőzés újrajátszását követeljük olyan feltételek mellett, amelyek garantálják a játékvezető becsületességét és elfogulatlanságát. Azt kértük a FIFA-tól, hogy indítsanak vizsgálatot a mérkőzés játékvezetői teljesítményével kapcsolatban. Reméljük, kedvező döntés fog születni.”
picture

A kameruniak öröme, középpontban Samuel Eto’o szövetségi elnökkel

Fotó: AFP

Arra, hogy valóban megismételjék a meccset, még annak ellenére is minden esély megvan, hogy a katari torna csoportkörének sorsolását pénteken megtartják (ahol minden bizonnyal Kamerun neve fog szerepelni), hiszen a 2018-as vb-t megelőzően volt már példa hasonlóra: Dél-Afrika hiába győzte le 2-1-re Szenegált, a feltűnően sok hibás ítéletet hozó Joseph Lamptey játékvezető ellen bebizonyosodtak a vádak, örökre eltiltották, Szenegál pedig az újrajátszott meccset megnyerte és kijutott a vb-re.
Valószínűleg folytatás következik…
Forrás: részben BBC
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés