Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Samuel Eto'o igazi hazafikat keres a kameruni válogatottba

Nánási Antal

Frissítve 25/01/2024 - 21:41 GMT+1

Egy kontinenstornán éppen versenyben lévő felnőtt labdarúgó-válogatott számára nem feltétlenül jelent kedvező fejleményt, ha két forduló után a hazai szövetség elnöke úgy látja jónak, hogy nyilvános üzenetet fogalmaz meg a társaságnak címezve. Tovább csökkenti az üzenet pozitív töltetének lehetőségét, ha hozzátesszük, hogy egy olyan válogatottról van szó, amely épp a kiesés szélén táncol.

Samuel Eto'o igazi hazafikat keres a kameruni válogatottba

Fotó: AFP

Újabb fejezet következik Samuel Eto’o kameruni futballelnöki tevékenységének válogatott eseteiből.
Túlzál nélkül állítható, hogy Samuel Eto’o Kamerun történetének egyik legkiválóbb futballistájaként vonult vissza. Az évek során játszott a Barcelona és a Chelsea színeiben is, később pedig nem tudott nemet mondani az Anzsi Mahacskala szakmailag kevésbé, anyagilag annál inkább vonzó ajánlatára.
Válogatott szinten rekordot jelentő 118 alkalommal viselhette hazája mezét, ezalatt pedig 56 gólt szerzett. Négy világbajnokságon és hét Afrikai Nemzetek Kupáján képviselte Kamerunt, tagja volt a kontinenstornán 2000-ben és 2002-ben győztes csapatnak, valamint a döntőt 2008-ban Egyiptom ellen elveszítő válogatottnak is.
2021-ben, a fentiek tükrében teljesen érthetően, hazája labdarúgó-szövetsége elnökének választották, a kusza helyi viszonyokat azonban egyelőre még nem sikerült konszolidálnia. A 2022-es katari világbajnokságon a csapat nem tudott továbbjutni a csoportból, a kereten belül pedig komoly feszültség is tapasztalható volt. Utóbbi folyományaként a manapság már a Manchester United kapuját védő Andre Onanát például a csoportkör zárómérkőzése előtt Rigobert Song szövetségi kapitány nemes egyszerűséggel hazaküldte.
Az sem vetett túl jó fényt Eto’o elnöki időszakára, hogy 2023 szeptemberében komoly hazai botrányba keveredett, akkor ugyanis azzal vádolták, hogy mérkőzések manipulálásával akarta elérni, hogy egy patinás, akkoriban a másodosztályban szereplő kameruni klub visszajusson az élvonalba.
Ezekben a napokban Elefentcsontparton zajlik a nevében 2023-as, lebonyolítását tekintve azonban 2024-es Afrikai Nemzetek Kupája, amelyen természetesen Kamerun is ott van. A szelidíthetetlen oroszlánok a C-csoportban szerepelnek, a címvédő Szenegál, valamint Guinea és Gambia társaságát élvezve.
A csoportkör első két fordulója után azonban a helyzetük közel sem tűnt rózsásnak, a Guinea elleni döntetlennel, valamint a Szenegál elleni vereséggel ugyanis a záróforduló előtt egyetlen megszerzett ponttal, a kiesés rémétől nagyon is komolyan fenyegetve álltak.
picture

Samuel Eto'o

Fotó: AFP

A Szenegáltól elszenvedett 3-1-es vereség különösen is fájt Kamerunnak, ekkor érezte úgy Eto’o, hogy egy nyilvános üzenetben teremti le a társaságot. Az üzenet igencsak erősre sikeredett.
“Sokan közületek nem Kamerunban születettek és soha nem játszottak egyetlen kameruni klubban sem. Elnézést, hogy magamról beszélek, de számomra a válogatottság azt jelenti, hogy Kamerun katonája vagyok. Ez a mentalitás a sírig elkísér, és ez tette lehetővé, hogy egy nap akár két mérkőzést is lejátsszak.
Azt látom rajtatok, hogy nem adtok bele mindent a pályán, amikor címeres mezben szerepeltek. Azt értem, hogy ezért nem kaptok annyi pénzt, mint a klubjaitokban, de a hazátokért játszani és küzdeni a világ minden pénzénél fontosabb és értékesebb.
Ahogyan most játszottatok, abból megértettem, hogy hibát követtünk el, amikor titeket hoztunk el erre a tornára. De az ANK után változtatunk a válogatási elveken, és tesztelni fogjuk az országhoz való kötődését azoknak, akik itt szeretnének játszani.”
A fenyítés rövid távon bevált, Kamerun ugyanis ki-ki meccsen 3-2-re legyőzte Gambiát, és így a 100%-os Szenegál mellett megcsípte a csoport másik továbbjutó helyét. Tegyük azonban hozzá, hogy igencsak vékony jégen táncoltak Frank Anguissáék, a 86. percben ugyanis még Gambia vezetett 2-1-re.
picture

A harmadik Guinea elleni kameruni gól eufóriája

Fotó: AFP

A legjobb 16 között Kamerunra Nigéria vár, a mérkőzést január 27-én rendezik. Nigéria az A-csoport második helyén végzett, csupán rosszabb gólkülönbségével Egyenlítői Guinea mögé szorulva, legyőzve és megelőzve Elefántcsontpartot és Bissau-Guineát.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés