Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Brazília-Argentína: lelátói botrány után Messiék történelmi pofont osztottak, de elveszíthetik vb-győztes kapitányukat

Szabó Bence

Frissítve 22/11/2023 - 12:07 GMT+1

Argentína idegenben 1-0-ra legyőzte Brazíliát a két csapat szerdai világbajnoki selejtezőmérkőzésén, a meccs azonban legkevésbé az egyébként történelmi brazil verségéről marad emlékezetes. A találkozó a lelátón történt botrányos események miatt csak késve kezdődött, a mérkőzés után pedig az argentin szövetségi kapitány, Lionel Scaloni vetítette előre a távozása lehetőségét.

Brutális rendőri intézkedés miatt csúszott a Brazília-Argenítna vb-selejtező kezdése.

Fotó: Getty Images

Ez a mérkőzés hosszú időre beszédtémát szolgáltathat a két csapat körül.
Bármilyen Brazília-Argentína futballmérkőzés után hihetetlen lenne azt mondani, hogy a pályán történtek voltak a találkozó legkevésbé érdekes része, most mégis ez a helyzet. Pedig a magyar idő szerint szerda hajnalban lejátszott világbajnoki selejtezőn a hazai brazilok 1-0-s veresége is történelmi jelentőségű volt, ami viszont a mérkőzés előtt és után történt, az teljesen rányomta a bélyegét az eseményekre.
Még el sem kezdődött a játék a Maracana stadionban, amikor a lelátón már állt a botrány. A brazil szurkolói csoportok hiába figyelmeztettek előre, hogy az érkező vendég szurkolók elkülönítése nem megfelelő a stadionban, a két tábor lényegében elválasztás nélkül került egymás mellé, ami a himnuszok alatt fütyüléshez és dulakodáshoz vezetett.
Az események viszont a rendőri reakciótól váltak igazán sokkolóvá. A brazil rendőrség gyakorlatilag rohamot indított az argentin táborba, ami nem csak vérző arcú vendég szurkolókat eredményezett, de a balhéban egyáltalán nem résztvevő hazaiak közül is többen a pályára menekültek.
A mérkőzés ilyen körülmények között nem kezdődhetett el, már csak argentin játékosok reakciója miatt sem. A vendég csapat Lionel Messi vezérletével előbb a szurkolói segítségére sietett, majd amikor nem tudtak mit kezdeni a helyzettel – pedig a kapus Emiliano Martinez még a lelátóra is felugrott védeni a drukkereket – akkor levonultak a pályáról.
Ezt a Maracanában aratott nagy győzelmet az argentin szurkolók újbóli elnyomása árnyékolja be Brazíliában. Ezek az események tolerálhatatlanok, ennek az őrületnek pedig azonnal véget kell vetni!
- írta Messi a találkozót követően az Instagramon.
A meccs így közel fél órás csúszással kezdődött, a vártaknak megfelelő feszültséggel a pályán. Nem telt el öt perc, és az argentin Rodrigo De Paul vérző arccal hevert a pályán, de a teljes első félidő a szabálytalanságokról és a sárgalapokról szólt.
Amikor zajlott a játék, inkább Brazília alakított ki helyzeteket, gólt viszont a vendégek szereztek, Nicolas Otamendi szöglet utáni fejesével. Ezután már csak az ezúttal elég vérszegényen játszó, vélhetően sérüléssel küzdő Messi lecserélése és egy hazai piros okozott némi felzúdulást, az eredmény már nem változott.
A brazil csapat ezzel történelme első hazai vereségét szenvedte el vb-selejtezőn, ahogy korábban arra sem volt példa, hogy zsinórban három találkozót bukjanak. Fernando Diniz irányításával valami nagyon félrecsúszott, nem volt véletlen, hogy a hazai szurkolók a találkozó végére dühükben már a vendégeknek oléztak.
Argentína ellenben az eddigi hat selejtezőből ötöt megnyerve magabiztosan halad afelé, hogy címvédőként újra ott legyen a világbajnokságon, a szurkolók mégsem lehetnek teljesen nyugodtak. Ennek oka, hogy a válogatottat vb-győzelemre vezető Lionel Scaloni kapitány a meccs után a sajtótájékoztatón felvetette a lemondás gondolatát, a játékosokkal való látványos ölelkezése pedig sokak számára egyértelműen búcsúnak tűnt.
„Sokat kell gondolkodnom arról, mit fogok tenni. Ennek a csapatnak egy olyan edzőre van szüksége, akinek megvan a szükséges energiája és jól érzi magát. Ez nem búcsú, de gondolkodnom kell, mert magasra tettük a lécet és innen nem könnyű továbbmenni és tovább nyerni.”
Most mind a két válogatottnak lesz ideje egy kicsit fújni és gondolkodni a történteken, hiszen a világbajnoki selejtezők csak jövő szeptemberben folytatódnak, a következő tétmeccsekre pedig csak a nyári Copa Americán kerül majd sor. Remélhetőleg jóval nyugodtabb körülmények között.
Források: ESPN, Eurosport.es
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés