Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Vagy beállsz az edző mögé, vagy ki vagy rúgva” – mit látnak a Fradiból Írországban?

Gecsei Dina

Publikálva 17/08/2022 - 16:29 GMT+2

A Ferencváros egyértelmű esélyesként várja a Shamrock Rovers elleni párharcot az Európa-liga selejtezőjének utolsó fordulójában. A The Irish Times a meccsre készülve a Fradi edzőinek, Rebrovnak, Stögernek és Cherchesovnak a hatását boncolgatva, az orosz-ukrán háború árnyékában foglalkozott a csapattal.

Stanislav Cherchesov

Fotó: AFP

Amíg a magyar bajnok Ferencváros sorozatban negyedszer szerepel majd valamelyik európai kupasorozat csoportkörében, addig ír ellenfele, a Shamrock Rovers – ezt megelőzően – története során csupán egyszer, 11 évvel ezelőtt jutott el a főtábláig, ahonnan hat vereséggel búcsúzott.
Nálunk sem ismeretlen dolog, hogy kicsit mélyebben meg akarjuk ismerni a magyar csapatok ellenfeleit, de amikor a formáción, a játékosok képességein, az edzők módszerein vagy akár a csapat történelmén túl már a politikai mellékszálak is megjelennek egy ilyen ismerkedős sztoriban, az nem mindig szerencsés. A The Irish Times szerdán megjelentetett cikke – részben mert a magyar viszonyokkal képben lévő embereket is megszólaltat – ebből a szempontból különösen érdekes olvasmány. Ebből szemezgetünk.

Az ukrán edző diadala

„A Ferencváros – ahogy egyébként a magyar foci is általánosságban – egy elég jó periódusban van. A Fradi az elmúlt évek példátlan hazai és európai sikereit pedig egy ukrán edzőnek köszönheti. Az elkövetkező évek sikerei pedig – beleértve az Európa-ligában a csütörtöki, Shamrock Rovers elleni meccset is – egy orosz edzőn múlnak. A Kelet-Európát válságba taszító katonai konfliktus hátterében ezt az érdekes kettősséget nehéz figyelmen kívül hagyni” – dobja fel egyből a labdát a szerző, Robert O'Connor.
Az, hogy a magyar közbeszédben szinte nyoma sincs ennek az „ukrán edző – orosz edző” kettősségnek, az egy dolog, nyilván, mert a váltás nem a háború után, hanem még jóval annak kirobbanása előtt történt. A magyar sajtóban inkább a korábbi ukrán nagykövet kijelentése jelent meg hangsúlyosabban, Ljubov Nepop még márciusban tett olyan nyilatkozatot, amiben „becsületbeli ügynek” nevezte, hogy márpedig a Fradinak ki kellene rúgnia az orosz edzőjét. Na, de vissza a cikkhez.
„A Tottenham és az ukrán válogatott egykori csatára, Serhiy Rebrov a 2021-ben véget érő hároméves edzősködése alatt új szintre emelte a sokszoros magyar bajnokot. Az ő irányítása alatt a Fradi sorra söpörte be a bajnoki címeket, és az ország addigi eredményeihez képest komoly előrelépést ért el a Bajnokok Ligájában, bejutva a csoportkörbe, ahol emlékezetes estéket töltöttek a Barcelona és a Juventus ellen.
picture

Serhiy Rebrov 2020. december 7-én a kijevi olimpiai stadionban a Dinamo Kijev – Ferencváros Bajnokok Ligája csoportmérkőzés előtt.

Fotó: AFP

Rebrov hirtelen távozását tavaly nyáron találgatások és pletykák övezték. A hivatalos álláspont az volt, hogy kinőtte a klubot, és készen áll az új kihívásokra. A pletykák szerint viszont elégedetlen volt azzal, hogy a klub engedett a keményvonalas szurkolók nyomásának, akik több magyar állampolgárságú játékost követeltek a csapatba, a külföldről érkező "zsoldosok" rovására. Miután egy sor átigazolás az ő jóváhagyása nélkül történt, Rebrov türelme elfogyott, és a menedzser felmondott.”
Érdekes, hogy a Rebrov távozásához vezető konfliktusnak épp ezt az állampolgársági aspektusát emelik ki, miközben egyrészt azért nem tegnap kezdtek el légiósokat igazolni a klubok Nyugat-Európában sem, másrészt ha már pletykák, Rebrovnak állítólag több igazolással szemben is ellenérzései voltak, ám csak az egyikük volt magyar. Ó, és ha már: a poszt-Rebrov időszak magyar igazolásainak felsorolása sem lenne éppen egy egészestés program.

Az osztrák edző bukása

„A Fradi-szurkolóknak elég jó módszereik vannak arra, hogy hallassák a hangjukat. Rebrov utódját, a Borussia Dortmund korábbi vezetőedzőjét, Peter Stögert még azelőtt, hogy kényelembe helyezte volna magát Budapesten, nemkívánatos személynek minősítették, amiatt az ártalmatlannak tűnő részlet miatt, hogy korábbi csapata, az Austria Wien ugyanazt a lila-fehér csíkot viselte, mint a Ferencváros legnagyobb riválisa, az Újpest. Stöger alatt a csapat elvesztette azt az acélos fegyelmet, amely Rebrov sikerei alatt alap volt, és hat hónapon belül kirúgták.”
picture

Budapest, 2021. augusztus 3. Peter Stöger, a Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzője (j) és Samy Mmaee játékos a másnapi Slavia Praha elleni Bajnokok Ligája mérkőzés előtti sajtótájékoztatón 2021. augusztus 3-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: Other Agency

"A dolgok nem mentek jól a tavalyi szezonban az Európa Ligában, Stöger alatt" – idézi a cikk Aranyossy Áron budapesti újságírót.
"A bajnokságban is csalódást okoztak. Engedte, hogy a játékosai szabadabbak legyenek, de a játék képe egyszerűen szétesett ez alatt a modell alatt. Könnyű lett ellenük játszani. Olyan volt, mintha elvesztette volna az irányítást a klub felett. Már a leszerződtetésének bejelentése előtt kiraktak egy transzparenst a szurkolók, amin ez állt: 'Lila disznó, nem kellesz nekünk'. A szurkolók már azelőtt döntöttek, hogy megérkezett volna".
Láttunk már érdekes és némileg irracionális reakciókat a szurkolóktól, igen. De hogy az ír konklúzió az legyen, hogy a lila szín a szurkolóknál már eleve elrendeltette, hogy Stöger nem fog beválni, és a cikkben csak mintegy mellékesen csapják hozzá, hogy atomjaira hullott a csapategység az edző kezei között. Nos, érdekes.

Az orosz edző népszerűsége és az ukrán hagyaték

„Stöger utódja egy másik neves edző lett, Stanislav Cherchesov az orosz válogatott edzőjeként vált világszerte ismertté a 2018-as sikeres világbajnoki szereplésük alkalmával. A lagymatag osztráknál jóval keményebb, diktatórikusabb vezető, már azzal megnyerte a magyar szurkolókat, hogy a 2020-as Eb alatt gúnyolódott Cristiano Ronaldo emlékezetes coca-colás reakcióján. Hat hónappal kinevezése után azzal erősítette meg népszerűségét, hogy a Fradi bezsebelte zsinórban negyedik bajnoki címét. Pedig a történet nem teljesen happy end.”
Persze, hogy nem, hiszen hol van még az end? Milyen end?
picture

Stanislav Cherchesov

Fotó: MTI

„Rebrov örökségének része volt a tehetséges védekező középpályás, ukrán válogatott Igor Kharatin és válogatottbeli csapattársa, a középpályás Oleksandr Zubkov megszerzése. Kharatin 2021-ben a Legia Varsóhoz távozott, így Zubkov maradt az egyetlen ukrán a csapatban, amikor tavaly decemberben, két hónappal Ukrajna orosz megszállása előtt, Cherchesov megérkezett. Cherchesov alatt a korábban meghatározó Zubkov formája sokat romlott, egyrészt egy sérülés is közrejátszott ebben, de hamar világossá vált, hogy a magyarországi időszaka lejárt. Nyáron távozott, hogy visszatérjen Ukrajnába, a Shakhtar Donyeckbe.”
Zubkov távozásának optikáját a nemzetközi sportsajtóban egy, a Nemzeti Sport által idézett cikk is árnyalja. Bár a sport.ua nem fejtette ki, hogy miért, de a „Visszatérés a magyarországi hadifogságból. Amiért Zubkov a Sahtart választotta” címmel lehozott anyag azért felvet kérdéseket.
Zubkov nem ugyanaz a játékos volt, miután Cherchesov megérkezett .
Folytatja a cikk Aranyossy gondolatmenetét.
picture

Oleksandr Zubkov

Fotó: AFP

"Volt egy súlyos sérülése, amiből nem igazán épült fel. Ha ilyen helyzetben vagy, aztán hirtelen háború van az országodban, és az új edző, aki jön, történetesen orosz, az nem segít a dolgokon. Nem arról van szó, hogy jött az új menedzser, és ezért az összes ukrán elment. Zubkov sérült volt és formán kívül, ez nem Cherchesov hibája volt. De biztos vagyok benne, hogy nem segített neki visszaszokni a csapatba."
"Cherchesov más, mint Stöger. Ő nagyon merev a játékosokkal. Kemény, és fizikailag is sokat vár el. Az ő kinevezése felért azzal, hogy megmutassa az embereknek: a klub készen áll a rend helyreállítására."
Vagy beállsz az edző mögé, vagy ki vagy rúgva.

A háború és a hírünk a világban

"Ez a stílus gyorsan kivívta a Ferencváros rendkívül igényes szurkolóinak tiszteletét. A távozó Rebrov iránt érzett szeretetük ellenére Cherchesov a rémes politikai hátszél ellenére egyesítette a szurkolókat" - folytatódik a cikk egy Fradi-szurkoló véleményével.
"Cherchesovnak Rebrov példátlan sikere után nem lesz könnyű dolga, de a múltja miatt izgalmas lehetőségként kell rá tekinteni" – mondja Kovács Dániel.
"A háború Ukrajnában különösen súlyos számunkra, itt zajlik a szomszédságunkban, ráadásul jelentős magyar kisebbség él Ukrajnában.
Miközben orosz edzőnk van, Zubkov az előző szezonban ukrán zászlóval ünnepelt a pályán, és a szurkolóink megtapsolták.
"A Ferencváros a háború kezdete óta 100 ukrán menekült gyermeknek biztosított edzéslehetőséget, és szervezett programokat" – Kovács megszólaltatása ráerősít arra a hangulatra, hogy a cikk szerzője alapvetően nem tekinti Magyarországot (vagy a Fradit) valamilyen háborúpárti barakknak, az viszont, hogy mégis felmerül az orosz edző miatt ez a téma, baljós előjelnek tűnhet az európai kupaszereplések előtt. Ezt Kovács külön is kiemelte:
"Attól tartok, hogy azokon a mérkőzéseken, ahol nyugat-európai klubok ellen játszunk, a média nyomást fog gyakorolni ránk, hogy rúgjuk ki az edzőt. Szerintem ez nonszensz. Ártatlan sportembereket nem szabadna nemzeti hovatartozásuk alapján büntetni. Nem ők tehetnek erről. Ez nem megoldás."
A mostani párharc csütörtöki mérkőzése 18.30-kor kezdődik a Groupama Arénában. A visszavágót egy héttel később Dublinban rendezik. A párharc győztese az Európa-liga, a vesztese a Konferencia-liga csoportkörében szerepelhet. Ahhoz pedig már nem kell sokat aludni, hogy kiderüljön, milyen lesz a sajtóvisszhang a meccs után.
A cikk eredetijét a The Irish Times oldalán lehet elolvasni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés