Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A friss El-győztes lehet a spanyolok Eb-sztárja

Soós Péter

Frissítve 29/05/2021 - 11:39 GMT+2

Gerard Moreno remek évet zárt, és kulcsembere lehet a spanyol válogatottnak is az Európa-bajnokságon.

Villarreal's Spanish forward Gerard Moreno celebrates his goal during the 2021 UEFA Europa League football final between Spain's Villarreal and England's Manchester United at the Gdansk Stadium in the Polish city of Gdansk on May 26, 2021

Fotó: Getty Images

Európa-liga-győzelem a Villarreallal, legjobb spanyol góllövő a La Ligában, meghívó a nyári Eb-re. A 29 éves Gerard Moreno idei éve eddig nem is lehetne szebb és sikeresebb.

Harmadik villarrealos időszaka sikerült a legjobban az ezek szerint későn érő Gerard Morenónak. 2010-ben igazolt hozzájuk Badalonából, a 2012/2013-es szezonban még a másodosztályban játszott a klubbal, majd egy év mallorcai kitérőt (először „nem értették” Gerard játékát, így került a szigetre) követően már az első vonalban erősítette a „sárga tengeralattjárót”. Egy év után visszatért Katalóniába, és három évet lehúzott az Espanyolnál – itt 16-os volt a leggólerősebb szezonja. 2018-ban kezdte harmadik, máig tartó etapját Vila-real városában.
Tavaly 18 bajnoki gólig jutott a La Ligában, idén pedig ezt is megfejelte 33 mérkőzésen szerzett 23 találattal. (A csapat ugyan „csak” hetedik lett a pontvadászatban, az Európa-liga-győzelem alighanem mindenkit kárpótolt emiatt.) A góllövőlistán ezzel a harmadik lett Lionel Messi és Karim Benzema mögött – ezzel a legjobb spanyol –, a szintén remek szezont futó Luis Suárezt is megelőzve. Úgy lett harmadik, hogy ugyanannyiszor talált be, mint a francia, ám neki több gólpassza volt (9-7), s ez rangsorolt. Idén már meg is előzte a klub örökranglistáján a La Ligában egyaránt 54 gólos Diego Forlánt és Giuseppe Rossit.
Egyébként minden sorozatot figyelembe véve éppen az El-döntőben szerzett góljával érte be Rossit (82). Az Európa-ligában 12/7 a mérlege, de a válogatottban is megzörgette az ellenfelek hálóját két alkalommal. Csoda, hogy ez meghívót ért Luis Enrique Európa-bajnoki keretébe? Aligha.
picture

Álvaro Morata és Gerard Moreno

Fotó: Getty Images

Morenót az Espanyol kilencéves korában választotta ki, és már akkor nagy gólvágónak számított. Lluís Planagumà – aki 13 éves koráig edzette Barcelonában, majd a Villarreal C-ben is együtt dolgoztak – így nyilatkozott róla:
Ugyanúgy játszott akkor, mint most, igazi góllövő csatár, remek helyezkedéssel, magas játékintelligenciával, de mindenekelőtt csapatjátékos volt. Vele született tehetsége van a helyzetbe kerülésre és a megfelelő pillanatban történő lecsapásra, a gólszerzésre. Jelenleg nincs hozzá hasonló játékos, világszinten is top focistává érett.
Az Espanyol már bánhatja, hogy „nem győztes típúsú” játékosnak kiáltotta ki, így került a szomszédos Badalonába. Pedig akár olyan ikon lehetett volna belőle a Montjuïcon, mint példaképéből, Raúl Tamudóból, akinek még anno labdát szedett a meccseken. Új állomáshelyén, második szezonjában 42-szer mattolta az ellenfél kapusait. Olyan meggyőzően játszott, hogy a Real Madrid el akarta vinni az akadémiájára, de a Villarreal beelőzte a fővárosiakat.
picture

Villarreal's Spanish forward Gerard Moreno celebrates his goal during the 2021 UEFA Europa League football final between Spain's Villarreal and England's Manchester United at the Gdansk Stadium in the Polish city of Gdansk on May 26, 202

Fotó: Getty Images

És amióta visszatért az Espanyoltól, már el sem akarja engedni. Hiszen élete formáját futja, ezt edzője, Unai Emery is megerősítette nemrég:
Az egyén tündöklése a csapatra is jó hatással van, segít nekünk jobbnak lenni, neki pedig önbizalmat ad.
Most már csak az a kérdés, meg tudja-e tartani őt a klub – kivásárlási árát 100 millió euróban határozták meg. Nagy előnye, hogy intelligenciája miatt a támadósor bármely posztján képes eredményesen szerepelni. Emellett alázatos és szerény: „A válogatottban egy vagyok a sok közül” – mondta a Selección kapcsán.

Gerard Moreno 1992. április 7-én Santa Perpètua de la Mogoda településen született, Barcelonától alig 20 kilométerre északra. Valami lehet arrafelé, mert ott született az FC Barcelona idei nagy felfedezettje, a csatártól hét évvel fiatalabb Óscar Mingueza és húga, Ari is.
„Gyerekkorunk óta ismerem Gerardot, mert a testvére az unokatesóm egyik legjobb barátja, így a szüleink is jól kijöttek. Láttam a Badalonában játszani, majd a Mallorcában is követtem a pályafutását, amikor pedig a Mini Estadiban játszottak a Villarreallal, kimentem megnézni őt. Remélem, példaként szolgálunk a helyi srácoknak, hogy harcoljanak tovább és dolgozzanak az álmaikért” – mondta Mingueza.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés