Óscar Mingueza egyike azoknak a fiataloknak, akiknek bizalmat szavazott Ronald Koeman a Barcelonában. A hátvéd élt a sérülések adta lehetőséggel, és betömte a védelemben tátongó (egyik) foghíjat.

A 21 éves játékos Santa Perpètua de Mogoda településen született, a katalán fővárostól alig húsz kilométerre. Nyolcéves korában csatlakozott a La Masiához, melynek ifjúsági együttesével Bajnokok Ligáját nyert. A jobb- és középhátvédként is bevethető labdarúgó tavaly novemberben, a Dinamo Kijev ellen debütált a nagycsapatban, köszönhetően a sok sérültnek és persze tehetségének. Mára kirobbanthatatlan Ronald Koeman csapatából, az ukrajnai meccset is beleszámítva a Barça azóta lejátszott 33 mérkőzéséből mindössze kettőn nem lépett pályára.
Foci-vb
Foci-vb: Pulisic volt az amerikaiak nyerőembere, az USA jutott nyolcaddöntőbe
7 ÓRÁJA
Óscar Mingueza García – akinek a húga, Ari is Barça-focista – egy rádióinterjúban beszélt első profi évéről, s arról, mennyire volt rögös az út a felnőtt együttesig. Elmondta, természetesen voltak jó és kevésbé kellemes pillanatai, és nem volt könnyű helyzetben, mert hiába magas, akiket igazoltak mellé, még nagyobbak és erősebbek voltak, de tovább dolgozott céljaiért.
„Minden utánpótlás-kategóriában sokat játszottam, beleértve a kölyökcsapatokat és a serdülőt, majd az ifjúságiakkal eltöltött három év is nagyon fontos volt. Kétszer is bejutottunk az ifi BL-ben a final fourba, egyszer meg is nyertük, itt is rendre pályán voltam. Ezt a trófeát tartom eddigi legnagyobb sikeremnek a pályafutásomban, ezalatt a három esztendő alatt sokat fejlődtem nemcsak a foci terén, hanem emberileg is. Mindig meggyőződésem volt, hogy profi futballista leszek az első- vagy a másodosztályban, de nagyon nehéz eljutni a Barcelona felnőtt együtteséig. Azért az ifiből már ki lehet tűnni. Nekem szerencsém is volt a sajnálatos sérülések miatt, hogy debütálhattam az A csapatban, de rengeteget küzdöttem ezért.”
Az első edzésein nem kisebb feladat várt rá a nagyoknál, mint Lionel Messi őrzése, ami több szempontból fejtörést okozott neki.

Óscar Mingueza, Antoine Griezmann, Miralem Pjanić és Leo Messi gólöröme

Fotó: Getty Images

Próbáltam nem túl finoman, de nem is keményen odalépni, bár egyszer egy labdára ugyanabban a pillanatban értünk oda és rúgtunk bele egy jó nagyot egyszerre, de nem lett belőle gond. Ma már sokkal erősebbek és technikailag képzettebbek a játékosok, mint néhány évvel ezelőtt.
Bemutatkozásával kapcsolatban Mingueza elismerte, valamelyest a kényszer szülte, de nagyon hálás edzőjének azért, mert azóta is bizalmat szavaz neki, és a játékpercek mellett rengeteget ad neki szakmailag is Ronald Koeman.
Olyan szakember, akivel lehet viccelődni, de egyébként nagyon komoly a munkájában. Örülök neki, hogy ennyire bízik a fiatalokban.
Joan Laportával is beszélgetett már beiktatása óta: elárulta, az elnökkel akkor váltott először néhány szót, amikor lecserélték a PSG elleni BL-nyolcaddöntő visszavágóján (korán besárgult), már az első félidőben. A presidente azt mondta neki, ne csüggedjen, mert addig remekül játszott, és folytassa tovább azt a kiváló munkát, amit eddig is látott tőle.

Mingueza a Betis–Barçán őrzi Juanmit

Fotó: Getty Images

A szezonjával kapcsolatban vegyes érzései vannak, hiszen többekhez hasonlóan – például Pedri vagy Sergiño Dest – még nem tapasztalhatta meg a nézőkkel teli Camp Nou hangulatát a koronavírus-helyzet miatt.
„Sportszakmai szempontból ez az eddigi legjobb idényem, hálás vagyok azért, amit kaptam a sorstól. Ugyanakkor remélem, mihamarabb vége lesz a járványnak, a környezetemben, családomban, barátaim és ismeretlenek közt is látom, mennyi embert megvisel a pandémia.”
via Onda Cero
Foci-vb
Foci-vb: Rashford duplázott, Anglia kiejtette Walest a brit rangadón
7 ÓRÁJA
Foci-vb
Történelmi pillanat a foci-vb-n: Női vezetőbíró fújja a németek pénteki meccsét
8 ÓRÁJA