Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Montenegró - Magyarország, Eb-selejtező - Élő statisztikák

UEFA Európa-bajnoki-selejtező / Matchday 3
Stadion Pod Goricom / 17.06.2023
Élő
Élő frissítések
Nagy Bettina

Frissítve 16/06/2023 - 11:04 GMT+2


Live comment icon
Noha a magyar labdarúgó-válogatottnak még csak a második találkozója következik, Montenegróban mégis kulcsfontosságú mérkőzést játszik szombaton az Európa-bajnoki selejtezősorozatban.
Marco Rossi szövetségi kapitány együttese ugyanis podgoricai sikerével közvetlen riválisát szakítaná le, de nemcsak megerősítené Eb-részvételt jelentő második pozícióját, hanem 1-0-s sikerrel utolérné a jelenleg éllovas szerbeket, bármilyen más győzelemmel pedig meg is előzné az ezúttal szabadnapos ellenfelet. Ennél is fontosabb azonban, hogy Magyarország - egyben Szerbia is - komoly lépéselőnybe kerülne a többi együttessel szemben, mivel két meccs után úgy lenne százszázalékos, hogy éppen közvetlen riválisait múlta felül. Döntetlennel kiélezett maradna a csoport, míg a magyar vereség azt jelentené, hogy Montenegró kerülne jobb helyzetbe.
Az olasz szakvezető regnálásának egyik legjobb első félidejét produkálta a magyar csapat márciusban a Bulgária elleni nyitányon, így a nemzeti együttes könnyed, 3-0-s győzelemmel kezdett, ami negyven év után az első sikeres rajtot jelentette az Eb-selejtezőkön. Az első két játéknap alapján azonban Montenegró magasabb szintet képvisel, ezt bizonyítja, hogy a rivális győzött Bulgáriában, így ezúttal nehezebb feladat vár Rossi tanítványaira. A játékosok egyöntetű véleménye szerint az ellenfél stílusa is kellemetlenebb, ráadásul pokoli hangulatra számítanak a 11 ezer néző befogadására alkalmas Városi Stadionban, így nehezebb lesz megvalósítani a mostani selejtezősorozatra kitűzött fejlődési célt, azaz gyengébbnek vagy hasonló erősségűnek tartott válogatott ellen irányítani a játékot. Márpedig a világranglista alapján Magyarország erősebb, tekintve hogy a 33. helyen áll, míg Montenegró 69. a nemzetközi szövetség lajstromában.
Ami mindenképpen biztató, hogy a nemzeti együttes vezéregyénisége és új csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik kifejezetten jó formában fejezte be a klubszezont - többek között gólt szerzett a német kupadöntőben is -, márpedig az ő remek teljesítménye nagyban segítheti, hogy hosszabb távon se okozzon gondot a válogatottól tavaly visszavonult középcsatár, Szalai Ádám pótlása. Akárcsak a márciusi rajton, Rossi alapemberei közül a kapus Gulácsi Péter és a középpályás Schäfer András hiányzik sérülés miatt, de mindketten olyan poszton szerepelnek, amelyen az olasz tréner be tud vetni minőségi helyettest, ezért a két futballista pótlása három hónapja sem bizonyult megoldhatatlan feladatnak.
A csoport másik találkozóján az ötös két, egyformán pont nélkül álló tagja csap össze egymással, azaz Litvánia és Bulgária az utolsó szalmaszálba kapaszkodva lép pályára Kaunasban, ahol a vesztes szinte biztosan lemondhat az Eb-részvételről.
A 2024-es, németországi kontinensviadalra az első kettő utazhat az ötösből. A magyar csapatnak némi biztonságot adhat, hogy a tavalyi remek Nemzetek Ligája-szerepléssel - az élvonalban nyolcadik lett -, szinte biztosan pótselejtezőn javíthatna sikertelen kvalifikáció esetén. Amennyiben a magyarok lecsúsznak az első két pozícióról, csak akkor maradnak le a pótselejtezőről is, ha a Nemzetek Ligájában előttük végző holland, horvát, spanyol, olasz, dán, portugál, belga hetesből legalább négy nem jut ki hagyományos módon az Eb-re, amire minimális az esély. Marco Rossi tanítványainak ugyanakkor egyértelmű célja, hogy ezúttal ne kényszerüljenek "pótvizsgára", azaz az 1986-os világbajnokság óta először jusson ki a csapat egyenes úton egy nagy tornára. Az előző két alkalommal egyformán pótselejtezőn vívta ki az Eb-részvételt a magyar válogatott.
(MTI)