Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Guardiola idegesen és bizonytalanul állt munkába a Citynél - bizonyára nem ismerte a Korda-slágert

Takács Márton

Frissítve 07/11/2023 - 17:33 GMT+1

A Manchester City a tavalyi szezonban Pep Guardiola irányításával triplázott, megnyerte a Premier League-et, az FA-kupát és a Bajnokok Ligáját is. A spanyol edző 2011 után lett ismét BL-győztes, de saját elmondása szerint rendkívül eredményes edzői pályafutása ellenére is önbizalomhiányban szenvedett, mielőtt elkezdett volna a Citynél dolgozni. A többi történelem.

Guardiola Grealish bulijával viccel

Pep Guardiola elmesélte, hogy kíváncsi, ideges és egy kicsit bizonytalan is volt egyszerre, amikor Manchesterbe szerződött.
"Nem vagyok ideges, fő a nyugalom/Száz évig élek én, ha így folytatom/Arcomon csak mosoly lehet és derű/Mert az élet végső fokon nagyszerű.”
Pep Guardiola arról beszélt a TNT Sportsnak nyilatkozva a Manchester City kedd esti, Young Boys elleni Bajnokok Ligája-mérkőzése előtt, hogy idegesen és bizonytalanul állt munkába angol klubjánál, amikor 2016-ban oda szerződött.
Bizonyára nem ismerte Korda György Nem vagyok ideges című, 1963-as slágerét (szerzők: Deák Tamás - Halmágyi Sándor). A nyugalom meg nem zavarása érdekében inkább a Carson Coma kiváló, 2019-es feldolgozását ajánljuk és linkeljük ide üstöllést.
Guardiola a Barcelonánál és a Bayern Münchennél elért sikerei után az egyik, ha nem a legtöbbre taksált edzőként érkezett a Premier League-be hét évvel ezelőtt, de a Citynél a beilleszkedési időszak még számára sem volt zökkenőmentes.
A legnagyobb kihívásról, amikor Angliába érkezett, Guardiola így nyilatkozott:
"Bizonyítani akartam magamnak, hogy mit és hogyan akarunk csinálni ebben az országban. Kíváncsi, ideges és egy kicsit bizonytalan is voltam. Nagyon keményen dolgoztunk az első hónapokban. Mindig vannak kétségei az embernek. De jó, ha vannak bizonytalanságok vagy kétségek bennünk, mert ezek éberré tesznek minket."
picture

Pep már a Cityvel is megnyert mindent

Fotó: AFP

Guardiola sikerének egyik oka az volt, hogy aprólékos taktikai megközelítésének részeként innovatív módon tudta alkalmazni a játékosait, bárhol dolgozott is.
A Bayern Münchennél emlékezetes húzásának bizonyult, hogy a világ egyik legjobb szélsővédőjét, Philip Lahmot a hátvéd szerepkörből a középpályára helyezte át, a Barcelonánál és máshol pedig hamis kilencessel kísérletezett.
Manchesterben is több hasonló változtatást hajtott végre, talán a legmeghatározóbb legutóbbi döntése az volt, hogy az eredetileg középhátvéd John Stonest a középpálya közepén kezdte el használni, hogy segítse csapatát a kontrollált játékban.
Az angol védőről Guardiola ezt mondta frissiben:
"John nélkül nem tudnék így játszani. Akkor érzem magam biztonságban, ha sok játékosom van középen, és John képes erre. Annyira intelligens és okos, és ügyes futásokat végez elöl. Ő egy jó védő. Szóval ezért jöttem rá, hogy képes lehet erre a szerepre, és tényleg az."
picture

John Stones a City Philipp Lahm-ja

Fotó: AFP

A mindössze 18 éves védő, Rico Lewis már hozzászokhatott, hogy rendszeresen játszik a Cityben. Az ő feltűnéséről is beszélt Pep.
"Ezt a pozíciót Fabian Delph-fel kezdtük. Hihetetlen emlékeink vannak, Oleksandr Zinchenko ott játszott, de Rico segít nekünk néhány olyan elképesztő megmozdulásokkal, amelyeket még soha nem láttunk. Okos, intelligens játékos."
Guardiola most úgy gondolja, ahogy a rendelkezésére álló támadójátékosok száma csökken, Lewis a pályán feljebb kap majd lehetőséget – ahogy történt az Stones esetében is.
"Szerintem az ő pozíciója a támadó középpályás lesz, de egyelőre sok intelligens játékosunk van ott. Vele bent mindig is megvolt a lehetőségünk arra, hogy sokkal, de sokkal jobbá tegyük a folyamatainkat és a játékunkat. Fantasztikus játékos, ebben a fiatal korban nagyon gyorsan beilleszkedett, és nagyon jól játszott." – tette hozzá Guardiola.
A spanyol azt is felvetette, hogy Lewist már most az ország egyik legjobbjának tartanák, ha impozánsabb lenne a termete, a 170 centis magassága.
"Mindig is az volt az érzésem, hogy az egyetlen probléma, hogy az embereknek az véleménye Ricóról, hogy ha kicsit magasabb lenne, akkor Anglia egyik legjobb játékosának tartanák."
picture

Rico Lewis Pep Guardiola aktuális csiszolatlan gyémántja

Fotó: AFP

Pep Guardiola tehát önbizalom-hiányosan érkezett Manchesterbe. Azokat sokat javíthatott a helyzetén, hogy vele a világ egyik legjobb – minimum ellentmondásos pénzügyi háttérrel működő – klubját sikerült felépíteni.
Ő maga világklasszis játékost csinált többek között David Silvából, Bernardo Silvából, Kevin De Bruynéből, Rodriból, beépítette már fiatalon a csapatba Phil Fodent. Nem mellesleg pedig nyert öt angol bajnoki címet, két FA-kupát, négy Ligakupát és egy Bajnokok Ligáját menedzserként.
részben via eurosport.com

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés