Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Real Madrid - Manchester City Bajnokok Ligája-elődöntő élő statisztikái az eurosport.hu-n!

UEFA Bajnokok Ligája / Elodönto
Bernabéu / 09.05.2023
Élő
Élő frissítések
Nagy Bettina

Frissítve 09/05/2023 - 11:07 GMT+2


Melyik milánói csapat jut a Bajnokok-Ligája döntőbe?
Milánói derbit, vagy ahogy Olaszországban hívják, Derby della Madonninát rendeznek a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében, melynek első felvonására szerdán kerül sor az AC Milan pályaválasztásával.
Ahogy az olasz csapatok esetében többnyire lenni szokott, a hatékony védekezésnek köszönhetően jutott ilyen messzire az AC Milan és az Internazionale is, a játék ezen eleme pedig döntő tényező lehet az elődöntő két mérkőzésén is.
Előbbi ötször, utóbbi pedig hatszor nem kapott gólt a mostani BL-szezon eddigi tíz találkozóján. A kieséses szakasz négy összecsapásán pedig három-három alkalommal maradt érintetlen a két milánói gárda kapuja.
A tét hatalmas mindkét együttes számára, mert az AC Milan és az Internazionale is hosszú évek óta vár hasonló sikerre: előbbi a 2007-es, utóbbi a 2010-es diadala óta nem játszott még elődöntőt sem, sőt azóta negyeddöntőig is csak egyszer-egyszer jutottak el a csapatok.
A két klub történetében viszont korántsem ismeretlenek az ehhez hasonló, kiemelt jelentőséggel bíró párharcok, sőt az sem, amikor éppen egymással kell megküzdeniük. A Bajnokok Ligájában már kétszer is összeakadt a piros-fekete és kék-fekete gárda: húsz éve az elődöntőben két döntetlent követően idegenben szerzett góllal, illetve 18 esztendeje a negyeddöntőben kettős győzelemmel egyaránt a Milan jutott tovább.
Viszont a jelenlegi szezonban, de 2018 óta összességében is az Internazionalénak van több sikerélménye a városi rangadókról. Az elmúlt öt évben kilenc Inter-győzelem mellett, három-három döntetlen és Milan-diadal született.
Ebben az idényben pedig a bajnokságban mindkét fél egygólos hazai sikert ünnepelhetett, a januári Szuperkupában pedig az Inter 3-0-as győzelmet aratott. A 114 éves múltra visszatekintő rivalizálás eddig 87 Inter-, 79 Milan-győzelmet és 69 döntetlent hozott.
A jelenlegi formákat tekintve is megjósolhatatlan a párharc kimenetele, mert bár egyik csapat BL-indulása sem biztosított a következő szezonban - az Internazionale negyedik, a Milan ötödik a Serie A-ban, de csak két pont választja el őket egymástól -, mindkét együttes remekül teljesít.
A Milan legutóbbi kilenc tétmérkőzésén nem kapott ki, ezeken ötször gólt sem kapott, míg az Inter közel egy hónapja veretlen, előző öt találkozóját pedig kivétel nélkül megnyerte, ebből négyszer őrizte meg a kapuját a góltól. Hétvégén mindkét milánói csapat rangadót nyert: amíg a Milan otthon verte 2-0-ra a második Laziót, addig az Inter a hatodik AS Roma vendégeként győzött 2-0-ra.
A két vezetőedző közül az Intert irányító Simone Inzaghi nem számíthat Milan Skriniar mellett Robin Gosensre, de Danilo D'Ambrosio valószínűleg, ha csak csereként is, de bevethető lesz.
Az érzékenyebb veszteséggel valószínűleg Stefano Piolinak kell megküzdenie, amennyiben a hétvégén izomproblémák miatt már az első félidőben lecserélt Rafael Leao nem tudja vállalni a szereplést, mivel neki kulcsszerepe van a Milan támadójátékában. Rajta kívül még Tommaso Pobega és Zlatan Ibrahimovic fog hiányozni - igaz, utóbbit a sérülése miatt nem is nevezték a BL-be.
A milánói találkozót szerdán 21 órától kezdődik, a másik ágon kedden (ma) este lép pályára a címvédő Real Madrid és a Manchester City.
(Forrás: MTI)
Live comment icon
Bajnokok Ligája - Jön az előrehozott döntő első felvonása
Kedden este rendezik a labdarúgó Bajnokok Ligájában az előrehozott döntőnek is beillő párosítás, a címvédő Real Madrid és az angol bajnok Manchester City elődöntős párharcának első felvonását.
Az ezúttal házigazda madridiak a bajnokságban a listavezető Barcelona tetemes előnye miatt hetek óta pihenhetnek - be is csúszott így egy-egy gyengébb eredmény -, azonban szombat este igazi tétmérkőzést játszott a gárda és a Király Kupa döntőjében 2-1-re nyert az Osasuna ellen, ezzel története során 20. alkalommal hódította el a trófeát.
A Manchester City az angol bajnokságban néhány hét leforgása alatt az Arsenal elé került, Josep Guardiola együttese szombaton a Leeds Unitedet győzte le 2-1-re, ezzel egymást követő tizedik bajnokiján gyűjtötte be a három pontot és vezeti a Premier League-et.
A két csapat tavaly is az elődöntőben találkozott egymással, akkor az első mérkőzést Angliában rendezték, ahol a házigazdák Kevin De Bruyne és Gabriel Jesus góljaival 11 perc után már 2-0-ra vezetettek, végül azonban "csak" 4-3-ra nyertek, a vendégeknél Karim Benzema duplázott.
A madridi visszavágó az előző idény legdrámaibb csatáját hozta, a City Rijad Mahrez révén a 73. percben előnybe került, a Realt gyakorlatilag belga kapusa, Thibaut Courtois tartotta meccsben. A hazaiaknak egészen a 90. percig nem volt kaput eltaláló próbálkozásuk, amikor Rodrygo egyenlített, majd egy perc múlva a hosszabbítás érő gólt is befejelte. A ráadásban pedig Benzema büntetőjével harcolta ki a továbbjutást a Real.
Guardiola még a Barcelona edzőjeként 15 alkalommal meccselt a Real Madrid ellen, ezeken a találkozókon 9 győzelem, 4 döntetlen és mindössze 2 vereség volt a mérlege, imponáló, 33-15-ös gólkülönbséggel.
Ancelotti számára a City sem ismeretlen rivális, hiszen 2009 és 2011 között a Chelsea, 2019 és 2021 között pedig az Everton gárdáját irányította, ezekben az időszakokban kilencszer került szembe a manchesteri alakulattal, hétszer szenvedett vereséget - ebből ötször "Guardiolától" - és kétszer nyert.
(MTI)
picture

Fotó: Getty Images