Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Haaland történelmet akar írni a Manchester Cityvel, mindent belead a BL-győzelem érdekében

Németh Dániel

Frissítve 10/06/2023 - 18:10 GMT+2

Erling Haaland fantasztikus szezont futott a Manchester City színeiben, amellyel bajnok és FA-kupa-győztes lett ebben az idényben. A legfőbb célja azonban a Bajnokok Ligája megnyerése, amitől már csak egyetlen siker választja el. A norvég nem foglalkozik a számokkal és a statisztikákkal, tisztában van a képességeivel, és mindent belead az utolsó mérkőzésen.

Erling Haaland győzelemre vezetné a Manchester Cityt a Bajnokok Ligájában - Fotó: Oli Scarff

Fotó: AFP

Erling Haaland biztosan gólkirály lesz idén a BL-ben. Hogy a kupát is magasba emelheti-e, az csak szombat este derül ki.
„Ennek a srácnak a futballról szól az élete” – jelentette ki Max Wöber, a Red Bull Salzburg egykori játékosa Erling Haalandra utalva. A védő elmesélt egy érdekes történetet is a norvég klasszisról. „A csapatkapitányunk mondta tegnap, hogy a kutyájával és az újszülött gyerekével sétált, amikor elhaladt egy autó lehúzott ablakkal és bömbölő hangszórókkal. Erling ült benne, és a Bajnokok Ligája himnuszát hallgatta – baromi hangosan.”
Első mérkőzésén mesterhármast szerzett a sorozatban, és egymást követően öt találkozón volt eredményes. 22 éves koráig 35 találatig jutott, amivel már most az örökrangsor 21. helyén áll, és egy újabb góllal utolérhetné Puskás Ferencet. A mostani szezonban 12 találatig jutott, köztük egy Leipzig elleni mesterötössel, amivel sikerült beállítania Lionel Messi rekordját. Haaland tehát nem csak szereti ezt a sorozatot, de rendkívül eredményes is benne, és nem sok választja el attól, hogy felérjen a csúcsra.
A norvég klasszis egész évben szenzációsan futballozott, de az utóbbi hetekben az ő tempója is lassult valamelyest. Az előző hét meccsén egyetlen gólt sikerült összehoznia, ám őt egyáltalán nem aggasztják a közelmúlt tendenciái, pontosan tisztában van a képességeivel. „Mondhatjuk, hogy hét meccsen egy gól. De nézhetjük úgy is, hogy 52 gól és 8 gólpassz 52 meccsen. Nem vagyok stresszes emiatt, nagyon is jól érzem magam.”
Tény: nem kellett sok idő ahhoz, hogy Haaland alkalmazkodjon a Premier League-hez, már az első évében sikerült megdöntenie az abszolút gólrekordot, és a szezon végén tapasztalt visszaeséssel együtt is 36 góllal zárt. „Való igaz, hogy a Community Shielden kihagytam pár ziccert. Ilyen előfordul, és elő is fog még fordulni. De mit tehetsz? Semmit. Koncentrálnunk kell a következő feladatra, a következő meccsre, és ezt is tettem. Kettőt lőttem a következő alkalommal, nem volt rossz kezdés.”
Mindig hinned kell önmagadban, és élvezni minden egyes napot – futballistaként és emberként egyaránt. Próbálok annyit mosolyogni, amennyit csak tudok.
A szezon nem csak Haaland szempontjából bizonyult sikeresnek. Egy acélos hajrával sikerült utolérni, majd megelőzni az Arsenalt a Premier League-ben, amelynek még pár hónappal ezelőtt is jelentősnek tűnő előnye volt a címvédővel szemben. Múlt héten az FA-kupában a városi rivális Manchester Unitedet győzte le 2-1-re a City, így objektíven nézve kiváló szezont tudhatnak maguk mögött, de a teljes sikerhez még szombat este fel kell tenniük a pontot az i-re.
picture

Erling Haaland, Bernardo Silva és Jack Grealish a Bajnokok Ligájában

Fotó: Getty Images

Pep Guardiola érkezése óta a Manchester City ötször nyert a Premier League-ben, kétszer az FA-kupában, és négy alkalommal az Angol Ligakupában. Nemzetközi porondon viszont még nem jött össze a győzelem, amihez legutóbb 2021-ben járt ennyire közel az angol klub: akkor a Chelsea 1-0-ra győzött a döntőben. Idén még nagyobb favoritként várja a Manchester City a BL-döntőt, de nagy hiba lenne, ha félvállról vennék a rendkívül masszív Intert.
Amikor rákérdeztek, számított-e ehhez hasonló szezonra, Haaland elsőre nemmel válaszolt. Aztán némi gondolkodás után kicsit módosított a kijelentésen. „Ha megnézed ezt a csapatot, hogy mennyire közel voltak minden egyes szezonban minden egyes trófeához… nem tűnt lehetetlennek. Hittünk magunkban, amióta csak itt vagyok. Nem számítottam ennyi gólra, de akár többet is lőhettem volna. Sok helyzetet kihagytam, több gólom lehetett volna. Ez az igazság.”
„Már az érkezésem előtt is megnyert sorozatban két Premier League-et a City – szóval tudják, hogyan legyenek bajnokok. Egyedül a Bajnokok Ligája hiányzik, lehet olvasni a sorok között. Okkal vagyok itt. Érzem a nyomást természetesen. Hazudnék, ha az ellenkezőjét állítanám. Azért vagyok itt, hogy végrehajtsak valamit, amit ennél a klubnál senkinek sem sikerült, és mindent meg fogok tenni ennek érdekében.”
Forrás: Guardian

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés