Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

10 legendás játékos, akinek soha nem jött össze a Bajnokok Ligája-győzelem

Eurosport Magyarország

Frissítve 08/06/2023 - 10:15 GMT+2

Bajnokok Ligája - Közeledik az idei BL-döntő, ahol az Internazionale és a Manchester City közül kerül ki majd a 2022-23-as kiírás bajnoka. De kik azok a legendás játékosok, akik soha nem nyerték meg a Bajnokok Ligáját?

Gianluigi Buffon

Fotó: AFP

Már csak hármat kell aludni, és kiderül, hogy az Internazionale vagy a Manchester City lesz a 2022/23-as Bajnokok Ligája győztese. A City története első BL-győzelmére hajt, amivel megismételné az ősi rivális Manchester United 1999-es triplázását, azaz a bajnoki cím és az FA Kupa-trófea mellett a BL-trófeát is magasba emelné ugyanabban a szezonban. A BL-döntő szombaton 21 órakor kezdődik az isztambuli Atatürk Olimpiai Stadionban, és nyilván mindannyian tudjuk, csak az egyik csapat játékosai fognak ünnepelni a finálé után. Nincs ebben semmi különös, sokan csúsztak már le a BL-trófeáról, ki így, ki úgy. Nézzünk néhány legendás játékost, akinek sohasem jött össze a BL-győzelem.

1. Diego Maradona

Diego Maradona nagy valószínűséggel minden idők legnagyobb futballistája, a Bajnokok Ligája-győzelem mégsem jött össze neki soha. 1986-ban világbajnoki címet nyert, szóval a nagy trófeaemelgető-versenybe egy igazán komoly darabbal szállt be, de Európában klubszinten csak az 1989-es UEFA-kupa megnyerése került a neve mellé - igaz, az nagy szenzációnak számított így is a Napolival.
A BL-ben két alkalommal is megfordult a Maradonával felálló Napoli, de az 1987/88-as kiírásban a Real Madrid, az 1990/91-esben pedig a Szpartak Moszkva ellen búcsúztak.
picture

Diego Maradona grał w Napoli w latach 1984-1991

Fotó: Eurosport

2. Ronaldo Luis Nazário de Lima

A brazilok legendás támadója szinte mindent megnyert a fociban, amit meg lehet nyerni játékosként is és a csapataival is, az egyetlen hiányzó trófea a vitrinjéből a Bajnokok Ligájáé. Két világbajnoki és Copa America-cím, egy La Liga-elsőség a Real Madriddal, egy Copa del Rey az FC Barcelonával, aranycipők, ezüstlabdák - a teljesség igénye nélkül is elképesztő, amit O Fenômeno, a Fenomén összegyűjtött a pályafutása alatt.
Ronaldónak a BL amiatt lehet különösen fájó pont, mert a 2006/07-es szezonban a csapata, a Milan megnyerte a Bajnokok Ligáját, azonban ő, mivel abban az idényben már pályára lépett a sorozatban a Real Madrid játékosaként, a szabályok értelmében nem volt a BL győztes keret tagja.
picture

Ronaldo Nazario celebra un gol con el Real Madrid

Fotó: Imago

3. Dennis Bergkamp

Ha már fájó pontok... Dennis Bergkamp utolsó mérkőzése az Arsenal színeiben a visszavonulása előtt épp a 2006-os Bajnokok Ligája-döntője volt, a Barcelona ellen 2-1-re elveszített meccset Bergkamp a kispadról nézte végig.
Bergkampnak volt korábban is egy lehetősége a csapatával elhódítani a BL-trófeát, de az Arsenal a 2003/04-as szezonban a negyeddöntőben búcsúzott - a Chelsea ejtette ki őket 3-2-es összesítéssel a londoni derbin.
picture

Arsenal's Thierry Henry (L) and Dennis Bergkamp (R) celebrate after

Fotó: Reuters

4. Michael Ballack

Egy csapattal elbukni a BL-döntőt nem kellemes, de két csapattal is "csak" az ezüstérmet megszerezni már különösen pechnek tűnik.
Ez jutott Michael Ballacknak, aki először 2002-ben a Bayer Leverkusennel, majd 2008-ban a Chelsea-vel lett BL-ezüstérmes. Utóbbinál ráadásul úgy, hogy a Manchester United ellen tizenegyesekkel veszítették el a döntőt.
picture

Ballack és Zidane a 2002-es Bajnokok Ligája döntőben

Fotó: Eurosport

5. Gianluigi Buffon

Kétszer kikapni? Mi van akkor, ha valakinek háromszor is összejön?
A Juventus 2001-ben szerződtette le Gianluigi Buffont a Parmától, méghozzá egy kapusért kifizetett rekordot jelentő összegért, de a Bajnokok Ligájában nem lett vele szerencséje a torinói csapatnak.
Buffonnak három döntős veresége is van a BL-ben a Juventus színeiben: 2003-ban a Milan ellen tizenegyespárbajban maradtak alul, 2015-ben a Barcelona 3-1-es győzelmét nézhette végig a kapuból, míg 2017-ben a Real Madrid 4-1-es címvédésénél lettek mellékszereplők.
picture

Buffon, Bonucci - Juventus-Real Madrid - Champions League 2016/2017 - Getty Images

Fotó: Getty Images

6. Zlatan Ibrahimovic

Még egy hét sem telt el azóta, hogy a svéd szupersztár bejelentette a visszavonulását, amivel egy rendkívüli karriert zárt le: több mint 30 trófeát nyert, de a BL nem volt közöttük.
Ez azért tűnik meglepőnek, mert Ibrahimovic olyan hihetetlenül sikeres klubokban játszott, mint az AC Milan, a Juventus, az Inter, a Barcelona, az Ajax vagy épp a Manchester United, mégis többnyire a negyeddöntő volt a végállomás a csapatainak a BL-ben.
picture

Ibrahimovic sconsolato dopo il gol subito in Milan-Liverpool - Champions League 2021/2022

Fotó: Getty Images

7. Lothar Matthaus

Matthaus a német válogatottban rekorder, ő lépett legtöbbször pályára a nemzeti színekben (150 alkalommal), a klubfutballban is szinte mindent megnyert a Bayern Münchennel és az Interrel.
Szinte mindent, ugyanis Matthaus sem tudta megnyerni a Bajnokok Ligáját. A lista több szereplőjéhez hasonlóan ő is közel állt a győzelemhez, két alkalommal is.
1987-ben elveszítették a döntőt, a Porto 2-1-re verte meg akkor a Bayernt, de még fájóbb pont számára a híres, Manchester United elleni 1999-es finálé, amikor már szinte a nyakában érezhette az aranyérmet, Sheringham és Solskjaer góljaival azonban a hosszabbításban az MU véget vetett Matthaus és a Bayern akkori BL-álmainak.
picture

Lothar Matthäus im kontroversen "Kanarienvogel"-Trikot

Fotó: Imago

8. Francesco Totti

785 mérkőzésen, 307 gól - méghozzá egyetlen klubbal.
Hihetetlen teljesítmény, Francesco Totti és a Roma neve összefonódott az évek során: nyertek közösen bajnoki címet és két olasz kupát is, de a BL számára és a Roma számára is elérhetetlennek bizonyult, a negyeddöntőn sem jutottak túl.
De egy BL-rekordja azért van Tottinak: 2014-ben a legidősebb gólszerző lett 38 évesen és 59 naposan a a CSZKA Moszkvának lőtt találatával.
picture

Sebastien Squillaci (L) of Lyon tries to stop Francesco Totti (R) of AS Roma during their first knock-out round 1st leg at Rome's Olympic stadium 21 February 2007

Fotó: Getty Images

9. Fabio Cannavaro

Cannavaro 2006-ban elnyerte az Aranylabdát, 136 válogatottságával Gianluigi Buffon mögött második helyen áll az örökranglistán a válogatottban lejátszott meccsek számát tekintve.
Annak ellenére, hogy az 1990-es évek végén a Parma, majd később az Inter, a Juventus és a Real Madrid is ereje teljében volt, Cannavaro pedig épp ezekben a klubokban fordult meg, a BL-győzelmek őt is elkerülték. Az Interrel a 2002–03-as szezonban eljutott a Bajnokok Ligája elődöntőjéig, de az olasznak is meg kell elégednie a világbajnoki címmel és egy 1999-es UEFA-kupa-győzelemmel.
picture

Parmas glorreiche Zeiten mit Cannavaro (li.) und Buffon (re.) ist vorbei

Fotó: Imago

10. Patrick Vieira

Patrick Vieira is világbajnok lett, meg még Európa-bajnok is, bezsebelt három bajnoki címet az Arsenallal és négyet az Interrel, szóval a klubjai sikerei miatt neki sincs oka a panaszra, a BL viszont az ő esetében is álom maradt csak.
Amikor az Arsenaltól távozott 2005-ben, az a hír járta, hogy épp az európai kupaporondon való gyengécske szereplés az egyik oka annak, hogy tovább akart állni a csapattól, ekkor fogadta el a Juventus 13.7 millió fontos ajánlatát.
A karma viszont lecsapott, ahogy szokott: a Juventus épp az Arsenallal találkozott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében 2006 márciusában, ahonnan az Arsenal jutott tovább 2-0-s összesítéssel. Tegyük hozzá, abban az évben az Arsenal elbukta a döntőt, szóval úgy is felkerült volna Vieira neve erre a listára.
John Terry, într-un duel cu Patrick Vieira
Forrás: PulseSports (részben)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés