Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Messi fekvőrendőrnek állt, a Barcelona ezúttal idegenben égett

Németh Dániel

Publikálva 30/09/2021 - 15:54 GMT+2

Van az úgy, hogy egy hatszoros aranylabdásra vár a piszkos meló.

Lionel Messi - fotó: Franck Fife

Fotó: AFP

Lezárult a Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulója, kisebb-nagyobb meglepetésekkel és vitatott ítéletekkel.


Gyakran előfordul, hogy legfeljebb egy-két csoportban akadnak izgalmak, mert az esélyesebb csapatok simán hozzák a papírformát. Ezúttal viszont valamelyest érdekesebbnek tűnik ez a szakasz is, hiszen a nagyok közül a Barcelona látványosan botladozik, a Real Madrid egészen megdöbbentő vereséget szenvedett, a Manchester United pedig az utolsó másodpercekben tudta csak megmenteni a három pontot. Ezúttal is hozunk öt érdekességet az aktuális fordulóról.

Két meccs: nulla pont

Két mérkőzés, nulla pont és nulla gól – ilyen még soha nem fordult elő a Barcelona történetében, most mégis a BL-csoport utolsó helyén állnak a katalánok, -6-os gólkülönbséggel. Abban, hogy a sorozat egyik legnagyobb esélyesének számító Bayern München 3-0-ra nyert a Camp Nouban, főleg a Barcelona problémáinak ismeretében, semmi meglepő nem volt, azzal viszont aligha számolt bárki is előzetesen, hogy a Benfica otthonából ugyanúgy egy háromgólos vereséggel távoznak.
Ronald Koeman nincs irigylésre méltó helyzetben, hiszen azok a problémák, amelyeket Lionel Messi jelenlétével úgy-ahogy sikerült a szőnyeg alá söpörni, most egy csapásra a nyakába zúdultak, ám erre aligha lesznek tekintettel akkor, amikor a jövőjét fogják mérlegelni a főnökei. Márpedig két ilyen súlyos zakót követően, úgy, hogy a bajnokságban is döcög a szekér, finoman szólva is bizonytalan az edző helyzete, benne van, hogy a következő BL-meccsen már más fog ülni a padon.

A katalánok nemzetközi teljesítménye elkeserítő, a legutóbbi öt mérkőzésükből egyet sem tudtak megnyerni, egy döntetlen mellett négy vereséget szedtek össze, ebben az időszakban 2 rúgott gólra kaptak 14-et.

Csodát senki sem várt a Barcától ebben az idényben, hosszú idő után vágnak neki úgy a BL-nek, hogy előzetesen nem számítanak esélyesnek, az azonban még a problémák ismeretében is meglepetés lenne, ha már a csoportkört sem élnék túl Sergio Busquetsék, adott esetben az EL-ben folytatnák a szereplésüket. Egy dolog biztos: a Dinamo Kijev elleni mérkőzéseket hibátlanul kell lehoznia a Barcának, ellenkező estben egyre messzebb kerül a továbbjutás.

Messi fekvőrendőrnek sem utolsó

Néhány éve teljesen bevett gyakorlatnak számít, hogy a kapusok a hagyományos sorfal mögé egy plusz embert is elfektetnek keresztbe, kizárva ezzel a sorfal alatt, sunyi módon begurított szabadrúgások lehetőségét. Láttunk már olyat, hogy klasszis futballisták is bevállalták ezt a – mondjuk ki: megalázó – helyzetet, az viszont elég szokatlan látvány, ha egy hatszoros aranylabdás kényszerül a sorfal mögé. Messivel most ez is megtörtént.
Rio Ferdinand az esetet követően leszögezte: ha rajta múlt volna, egészen biztosan nem hagyja, hogy Messi fekvőrendőrnek álljon. „Ez nem történhet meg Leo Messivel. Nem, nem, nem, nem. Egyszerűen nem. Tiszteletlen. Ha a csapatban lettem volna, azt mondtam volna neki, figyelj, odafekszem én helyetted.” Sok igazság van abban, amit az angol legenda elmondott, de azért azt is hozzá kell tenni, Messi másképp nem sok segítség lenne egy szabadrúgásnál védekezésben.
picture

Lionel Messi a sorfal mögött

Fotó: Getty Images

Az argentin azonban nem csak a labdablokkoló készségével hívta fel magára a figyelmet, de egy látványos akció végén megszerezte az első gólját a Paris Saint-Germainben. A párizsiak – az eddigi játék alapján némileg meglepő módon – 2-0-ra nyertek a Manchester City ellen, megszakítva ezzel az angolok 18 meccses veretlen sorozatát a BL-csoportkörökben. Pep Guardiolának pedig lassan rémálmai lesznek korábbi játékosától, aki hetedik alkalommal volt eredményes a csapatai ellen.
Messi örökös riválisa, Cristiano Ronaldo is folytatta a gólgyártást, ezúttal ráadásul a 95. percben szerzett győztes gólt a Manchester Unitednek. A portugál már azzal történelmet írt, hogy pályára lépett, miután ez volt a 178. találkozója a Bajnokok Ligájában, megelőzve ezzel az eddigi rekorder Iker Casillast. A 90. perc után szerzett győztes gólokból pedig ez volt neki a harmadik, amely szintén BL-csúcs, igaz, ezen osztoznia kell még Sergio Agüeróval.

Torinói mestermunka

Nem ijedt meg a saját árnyékától a Juventus, amely tulajdonképpen az esélytelenek nyugalmával várhatta a BL-címvédő Chelsea-t a szerdai játéknapon. Massimiliano Allegrinek ezúttal nem csak a szerkezeti gondokkal, de a foghíjas kerettel is meg kellett küzdenie, hivatalosan Moise Kean volt az egyetlen bevethető támadója, akit azzal a lendülettel le is ültetett a kispadra. De, ahogyan azt az ősi torinói közmondás tartja, szegény ember a hamis kilences Bernardeschivel főz, és bízik abban, hogy majd Chiesa megoldja.
Federico Chiesára pedig az utóbbi időben lehet számítani, már az előző BL-szezonban is inkább ő volt a Juventus húzóembere, mintsem a sorozat gólrekordere, Cristiano Ronaldo. Az olasz szélső ezúttal is hozta az extrát, a második félidőben 10 másodperc elegendő volt neki a gólhoz, ezzel 2003 óta ez volt a leggyorsabb találat ebben a játékrészben. A győzelem persze nem csak rajta múlt, a Juventus csapatként is kiválóan működött, teljesen megfojtotta a Chelsea támadójátékát.
Két fordulót követően a Juventus hibátlan mérleggel áll a csoportjában, ráadásul még csak gólt sem kapott, ez utóbbi negyedjére fordul elő a klubbal a története során. Érdekesség, hogy ebből a négy alkalomból háromszor Allegri irányította a Juventust. Ami pedig a Chelsea-t illeti: az angoloknak elég súlyos olaszfóbiájuk van, a legutóbbi öt idegenbeli mérkőzésüket elveszítették Olaszországban: a Juventus mellett az Intertől, a Napolitól és a Romától is kikaptak.

Mi folyik a D-csoportban?

Van százszázalékos csapat a D-csoportban is, azonban nem a Real Madrid vagy az Inter vezeti a tabellát, de még csak nem is a Sahtar Donetsk, hanem a története első BL-szereplését kiharcoló Sheriff Tiraspol. A moldovai klub ráadásul a héten a Santiago Bernabeu stadionban 2-1 arányban legyőzte a Real Madridot, a BL történetének egyik legnagyobb meglepetését okozva ezzel, minden várakozást felülmúlva.
A Sheriff története önmagában is szenzációs, a valódi serifekhez természetesen semmilyen kötődésük nincs, ellenben a klub mögött egy, a posztszocialista rendszerből kinövő, azóta is monopolhelyzetben lévő vállalkozói kör áll. Ez valamennyire megöli a futballromantikát, az azonban kétségtelen, hogy alaposan megkavarták a D-csoportot, amely így váratlanul izgalmas lett, és még akár komoly meglepetés is lehet a végén.
picture

Sheriff Tiraspol - fotó: Javier Soriano

Fotó: AFP

A másik mérkőzésen ugyanis a Sahtar hazai pályán 0-0-s döntetlent játszott az Interrel (ez volt a két csapat között sorozatban a harmadik gólnélküli döntetlen) egy kimondottan izgalmas mérkőzésen, amelyen az olaszok jártak közelebb a gólhoz (Nicolo Barella a kapufát találta el, Edin Dzeko kihagyott egy ordító ziccert, a végén pedig Andry Pyatov két bravúrt is bemutatott), összességében viszont az ukránok támadtak többet, és kis szerencsével megnyerhették volna a találkozót.
Magyarán szólva itt még minden nyitott, a Real nem tudott elhúzni az üldözőitől, ez pedig azért sem jó hír a 13-szoros bajnoknak, mert a Sahtar a következő két meccsen az életéért fog küzdeni, legalább az egyik meccset meg kellene nyerniük az ukránoknak, hogy legyen esélyük a továbbjutásra. Ami pedig az Intert illeti: Simone Inzaghi csapata akkor kerülne lépéselőnybe, amennyiben oda-vissza verné a Sheriffet, ám ilyen jóslatokkal most már illendő óvatosan bánni.

Vitatott jelenetek Milánóban

Ha Cüneyt Cakir vezet egy mérkőzést, akkor szinte garantált, hogy utólag sokat fogunk beszélni a vitatott jelenetekről, ezúttal a Milan érezheti úgy, a bírói ítéletek alapvetően meghatározták a mérkőzést. Az első fél órában a milánóiak ötletesen, lendületesen játszottak, beszorítva ezzel a saját térfelére az Atlético Madridot, és teljesen megérdemelten kerültek előnybe Rafael Leao találatát követően. Aztán jött egy piros lap, ami mindent megváltoztatott.
picture

Cuneyt Cakir felmutatja Franck Kessiének a második sárga utáni piros lapot

Fotó: Getty Images

Tény, hogy Franck Kessié belépőjére nyugodtan ki lehetett osztani a sárgát, második sárgát viszont ritkán szoktak kiosztani egy elkésett szerelési kísérletért, amire a pálya közepén került sor. Az elefántcsontparti így aztán meglehetősen érdekes statisztikával zárta a mérkőzést: két szabálytalanság, két sárga lap (az elsőt lerántásért kapta), és 28 percnyi játékot követően mehetett zuhanyozni.

Maradjunk annyiban: ha következetes Cakir a faultok megítélésénél, kevesen fejezték volna be a meccset.

A 10 emberre fogyatkozó Milan teljesen visszaállt, Diego Simeone pedig mindenkit pályára küldött, akiben benne lehettek a váratlan megoldások, beállt Joao Felix, Rodrigo De Paul, Antoine Griezmann és Thomas Lemar is, ám a jókora mezőnyfölény ellenére elvétve sikerült helyzetet kialakítani. Griezmann végül a 84. percben kiegyenlített, így az Atléticónak bőven maradt ideje megnyerni a mérkőzést, és ezt meg is tette Luis Suárez 96. percben lőtt büntetőjével.
Ez utóbbit ugyancsak hevesen vitatták a Milan játékosai, a felvételek alapján nem minden ok nélkül, ugyanis hiába ért hozzá egyértelműen kézzel a labdához Pierre Kalulu, a labda épp Lemar kezéről vágódott rá. A videószobában azonban ezt másképp látták, a mérkőzést az Atlético Madrid nyerte, az pedig aligha vigasztalja a piros-feketéket, hogy a panaszuk nyomán Cakirt a következő fordulóról akár el is tilthatják a játékvezetéstől.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés