Hazájukban (akárhogy is definiálják azt) évek óta dominánsak, a Bajnokok Ligájában viszont most mutathatják meg először, mire képesek. Kedden pedig olyat tettek, amire senki sem számított tőlük.


Aki most megnézi a Bajnokok Ligája D-csoportjának az aktuális állását, könnyedén úgy érezheti magát, mintha egy számítógépes játék rendszerhibájával szembesülne. Nagyjából ennyire tekinthető életszerűnek, hogy a Sheriff Tiraspol, amely története során először jutott fel a BL főtáblájára, két fordulót követően 100%-os mérleggel vezeti a csoportot, amelyben ott van a Real Madrid, az Inter és a hatalmas BL-rutinnal rendelkező Sahtar Donetsk is.
UEFA Bajnokok Ligája
Dzeko duplájával nyert az Inter, ötödször is győzött az Ajax
24/11/2021 19:52

Arra pedig tényleg nehéz magyarázatot találni, hogy a moldovai csapat kedden 2-1-re legyőzte a Santiago Bernabeuban a Real Madridot, a sorozat 13-szoros bajnokát.

A Sheriff már azzal történelmet írt, hogy egyáltalán főtáblára jutott a BL-ben, mivel Moldovának korábban nem volt csapata a sorozatban, ebben a négyesben pedig az is földöntúli bravúrnak számított volna, ha egyáltalán meg tudnak csípni egy pontot. Ehhez képest két fordulót követően ötpontos előnnyel vezetnek az Inter és a Sahtar előtt, így talán még a továbbjutás sem reménytelen feladat, az Európa-liga egyenes kieséses szakaszával mindenképpen szemezhetnek.
Európai viszonylatban a Sheriff szereplése klasszikus Dávid és Góliát történetnek tűnik, amelyben a szegény moldovai klub két vállra fekteti a futballvilág egyik óriását, azonban elég egy picit a részletek mögé pillantani, hogy lássuk, nehéz a szokványos címkék mentén értékelni őket. Vannak, akik már akkor hangosan felszisszennek, ha csak meghallják, hogy moldovaiként hivatkoznak a klubra, amely identitásában sokkal közelebb áll az oroszokhoz.
Moldovában a Sheriffnek évtizedes viszonylatban sikerült totális dominanciát kiépítenie, 2001 óta 19-szer lettek bajnokok, az utolsó tíz szezonból kilencet megnyertek, jelenleg pedig egy hatos győzelmi sorozatot cipelnek magukkal. Tiraszpol hivatalosan Moldova második legnagyobb városa, a lakosság jelentős része azonban nem gondolja magát moldávnak, magát a területet pedig Transznisztria (vagy Dnyeszter Menti Köztársaság) fővárosának tekinti.

Sheriff Tiraspol

Fotó: Getty Images

Az ukrán-moldáv határnál fekvő Transznisztria a Szovjetunió felbomlását követően kinyilvánította a függetlenségét, és ugyan hivatalosan Moldova része maradt, a gyakorlatban az országnak nincs beleszólása a régió mindennapjaiba. Oroszországnak ellenben jelentős a befolyása (nem véletlenül, hiszen a lakosság jó része orosz), erős a hadsereg jelenléte, a félfüggetlen parlament 2014-ben, a Krím-félsziget megszállását követően, indítványozta is az orosz államhoz való csatlakozást.
Ez külön pikantériát is adott a Sahtar elleni mérkőzésnek, hiszen az ukrán klub 2014 óta az orosz megszállás miatt kénytelen Kijevben játszani a hazai meccseit. Transznisztria létezését egyetlen ENSZ-tag sem ismeri el hivatalosan, vagyis a gyakorlatban inkább a földrajz és a geopolitika iránt különösen fogékonyak találkozhattak az állammal. Melynek címerében egyébként – a világon egyedüliként – a Szovjetunió egykori szimbóluma, a sarló és a kalapács is megtalálható.
Így aztán egy meglehetősen sajátos egyveleget alkot a klub neve és címere a régió történetével, mert nem meglepő módon a serifeknek és az amerikai vadnyugatnak vajmi kevés közük van a posztszocialista városhoz. A válasz a pénzben keresendő, a klub ugyanis egy konglomerátum után kapta a nevét, amelyet a Szovjetunió összeomlását követően, 1993-ban hoztak létre, és mára a régió második legnagyobb cégbirodalmává nőtte ki magát.
A két tulajdonos, Vuktor Gushan és Ilya Kazlamy némi túlzással mindenre rátették a kezüket, amire csak lehetőségük nyílt, köztük egy futballklubot is alapítottak 1997-ben, amit aztán stílusosan a konglomerátum nyomán kereszteltek el Sheriffnek. Magyarán szólva a klubnak nagyjából annyi köze van a valós serifekhez, mint a Red Bull Salzburgnak a vörös bikákhoz, az elnevezésnek nem kulturális okai vannak, egyszerűen csak a tulajdonosra utal.

A Sheriff Tiraspol játékosai ünneplik a Real Madrid elleni győzelmüket.

Fotó: Getty Images

Maga a Sheriff többé-kevésbé mindenre kiterjedő vállalkozás, amelyhez benzinkutak, szupermarketek, tévécsatorna, kiadó, mobiltelefon-társaság, építőipari-vállalat, illetve egy kenyérgyártó-üzem is tartozik. Transznisztriában némi túlzással a teljes piac a konglomerátum irányítása alatt áll, köszönhetően a régió furcsa politikai státuszának, amely finoman szólva sem kedvez a nemzetközi kereskedelem fellendítésének.
Ez a monopólium a két üzletembernek rengeteg pénzt jelent, amelyből a futballklub is jelentősen profitál. Európa egyik legszegényebb országában ez hatalmas előny a többi egyesülettel szemben, arányaiban tehát a bajnokságukban még nagyobb is a fölényük, mint amivel a szupergazdag klubok rendelkeznek az európai topligákban. Nem véletlen, hogy amióta megjelent a Sheriff a moldáv futballéletben, a nem sok lapot osztottak a többi szereplőnek.
A klubot 1997-ben alapították, rá egy évre pedig már a Diviza Nationale névre hallgató élvonalban szerepeltek, majd rövid idő alatt maguk alá gyűrték a szovjet korszak meghatározó csapatát, az FC Zimbriut. Dominanciájukról mindent elmond, hogy a 21. században két ízben fordult elő, hogy nem a Sheriff nyerte meg a bajnokságot Moldovában: a 2010/11-es és a 2014/15-ös szezonban, az összes többit ellenben bezsebelték.
Otthonuk, a Sheriff Stadion komplexum 2002-ben készült el, egy durván 200 millió dolláros befektetés nyomán, ezzel a Zimbriu mellett a Sheriff az egyetlen moldáv klub, amelyik saját stadionnal és edzőközponttal rendelkezik. Az európai labdarúgás körforgásába valamivel lassabban került be a klub, a BL-szereplést pedig egy két évtizedes várakozás előzte meg, így aztán a zágrábi ünneplés pillanatai nem csak az örömről, de a megkönnyebbülésről is szóltak.

A 2002-ben épült Sheriff stadion

Fotó: Getty Images

Az 55 éves vezetőedző, Yurij Vernydub korábban is ért már el kimagasló sikert kelet-európai klubbal, a 2016/17-es idényben az ukrán Zorya Luhanskkal járt az Európa Liga csoportkörében, ahol döntetlent játszott a Feyenoorddal és a Fenerbahcéval, de megizzasztotta a későbbi győztes Manchester Unitedet is. A Sheriffnél elsősorban a légiósokra építenek, a keret tele van dél-amerikai és afrikai játékosokkal, és igazából őket egészítik ki a helyi futballistákkal, mintsem fordítva.
A legnagyobb név a keretben Adama Traoré, aki természetesen nem azonos a Wolverhamptomban és időnként a spanyol válogatottban futballozó szélsővel. A mali válogatott csatár nyáron költözött Moldovába a Metztől, és ígéretesen sikerült a bemutatkozás, 16 mérkőzésen kilencszer volt eredményes. Mellette pedig a kolumbiai Frank Castaneda felel a támadások befejezéséért, aki az előző idényben 43 mérkőzésen 33 találatig jutott.
Arról tehát talán nem beszélhetünk a Sheriff esetében (legalábbis a klasszikus értelemben), hogy a rendszerrel dacolva, az árral szemben haladva küzdenének az európai óriásokkal szemben, ettől függetlenül tény: minden várakozást felülmúlva teljesítenek a BL-ben, és üde színfoltjai a sorozatnak. Főleg azt követően, hogy a sorsolást látva (bár ez alighanem a négyestől függetlenül így lett volna) talán már előre beírtuk nekik a hat vereséget és a nulla pontot.
Forrás: Goal

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Serie A TIM
Nem elég, hogy az Inter nyert, minimum három hónap kihagyás vár a Napoli csatárára
23/11/2021 16:48
UEFA Bajnokok Ligája
Xavi fontos meccsen mutatkozik be a BL-ben, a csoportelsőség lesz a tét Manchesterben
23/11/2021 16:08