Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A tömegverekedés csak az utolsó csepp volt, évtizedes sérelmek miatt fenyegetőzik a török óriásklub

Németh Dániel

Frissítve 04/04/2024 - 17:46 GMT+2

A napokban sok helyen cikkeztek arról, vajon valóban távozik-e a török élvonalból az ország egyik legnagyobb múltú klubja, a Fenerbahçe. A szokatlan lépésről nemrég rendkívüli közgyűlésen szavaztak, amely során – egyelőre – elvetették ezt a lehetőséget. De miért merült fel egyáltalán, hogy a bajnoki címért küzdő Fenerbahçe nélkül folytatódjon a török élvonal?

Káosz a Trabzonspor-Fenerbache mérkőzésen

Fotó: Getty Images

Rendkívüli közgyűlésen döntöttek a Fenerbache klubtagjai, maradnak-e az élvonalban. Egyelőre igen, a nyáron azonban újraértékelik a helyzetüket.

Rég volt annyira izgalmas a török bajnokság, mint a mostani szezonban. A két ősi rivális, a Galatasaray és a Fenerbahçe az egész évben fej-fej mellett küzd a bajnoki címért, 31 fordulót követően 84 és 82 ponttal rendelkeznek, a 3. helyen álló Trabzonspor pedig már 30 pont hátránnyal követi őket. A két együttes a hétvégén – egyelőre még csak a Szuperkupában – újra összecsaphat egymással, a hírek többsége azonban nem a közelgő derbiről szól.
A héten ugyanis a Fenerbahçe rendkívüli közgyűlést tartott, amelyen arról szavaztak, maradnak-e a török élvonalban, vagy alacsonyabb osztályban folytatják a jövőben. Bár nem példátlan, hogy egy helyi óriásklub egyik pillanatról a másikra a ranglétra alján találja magát, ilyenkor szinte mindig az anyagiak állnak a háttérben, az isztambuli klub esetében azonban szó sincs ilyesmiről, egészen más okból vették fontolóra az osztályváltás lehetőségét.
„Az évezred elejétől kezdve egy sor bizarr, igazságtalan és elfogadhatatlan eseményre került sor a pályán és azon kívül egyaránt, ami miatt átgondoltuk a helyzetünket a mostani törökországi futballkörnyezetben”nyilatkozta az Athleticnek a Fenerbahçe elnöke, Ali Koç. Az utolsó cseppet a pohárban – legalábbis a klub álláspontja szerint – a pár héttel ezelőtti, tömegverekedéssel véget érő Trabzonspor elleni bajnoki jelentette.
A találkozó elképesztő izgalmakat hozott: a Manchester Unitedtől igazolt Fred duplájával 2-0-ra vezetett a Fenerbahçe az első félidőt követően, a másodikban azonban kiegyenlített a hazai csapat. Végül mégis a Fener szurkolói örülhettek, Michy Batshuayi ugyanis a 87. percben belőtte az ötödik gólt a mérkőzésen, ami már eldöntötte a három pont sorsát. Ezt viszont a Trabzonspor szurkolói nehezen viselték, többen a pályára szaladtak, és rárontottak a játékosokra.

A történtek miatt 13 embert letartóztattak, közülük öt főt őrizetbe is vettek a hatóságok.

A verekedés után két Fenerbahçe-játékost elmeszeltek egy-egy meccsre (Can Egribayat és Jayden Quinn Oosterwolde), mivel a szövetség úgy ítélte meg, nem csak önvédelemből ütöttek vissza. A súlyosabb büntetéseket persze a hazaiak kapták: a szövetség 3 millió török lírás bírságot szabott ki a klubra (ez durván 94 ezer dollárnak felel meg), illetve a következő hat hazai bajnokijukat zárt kapuk mögött kell lejátszaniuk.
Az ügy szempontjából mellékes, de vétek lenne nem megemlíteni, hogy reagált a döntésre a Trabzonspor. „Basszátok meg az igazságotokat! Álljatok fel a helyetekről és mondjatok le!” – olvasható a klub hivatalos Twitter-oldalán.
A felelősökre mutogatás természetesen a Fenerbahçe részéről tovább folytatódott. Koç szerint nagyot hibázott a játékvezető Halil Umut Meler (ő volt az a bíró, akit a mostani szezonban arcon ütött az Ankaragücü elnöke), amikor nem állította meg időben a küzdelmeket. „A játékvezetőnek bőven lett volna oka arra, hogy felfüggessze a találkozót, de nem volt hozzá mersze” – állította Koç. „El kellene venni tőle a játékvezetői engedélyt.”
A klubelnök szerint a stadion biztonsági személyzete sem végezte megfelelően a munkáját, mivel nem sikerült megakadályozni, hogy a hőzöngő drukkerek a berohanjanak a pályára. Végül, de nem utolsósorban azt sérelmezték a Fenerbahçe részéről, hogy a török szövetség csupán egy szűkszavú közleménnyel reagált a történtekre, és elmaradtak azok az intézkedések, amelyek segíthetnének a jövőben elkerülni az ehhez hasonló helyzeteket.
Önmagában azonban ennyi kevés lett volna ahhoz, hogy a török bajnokságból való kilépéssel fenyegetőzve rendkívüli közgyűlést hívjanak össze. Koç szerint ez a mostani balhé csak a jéghegy csúcsa volt, mert az előző húsz év során számos olyan botrány robbant ki a török labdarúgásban, amelynek a Fenerbahçe volt az áldozata. Vagyis olyan rendszerszintű problémák vannak, amelyek kétségbe vonják az igazságos versenyt.
Példaként megemlítette a 2005/06-os idényt, amely során a Denizlispor elleni mérkőzést félbe kellett szakítani a pályára dobált tárgyak miatt. Az elnök szerint a közjáték hozzájárult az 1-1-es döntetlenhez, amely végül a Fenerbahçe bajnoki címébe került. 2010-ben a bundabotrány kapcsán letartóztatták a klub elnökét, Aziz Yildirimet, a klubot pedig kizárták az európai kupasorozatokból, ám egy évvel később felmentették a vádak alól a sportvezetőt.
Mind közül a legsúlyosabb eset a 2015-ös támadás volt, amikor a Rizespor elleni mérkőzést követően rálőttek a csapatbuszra a hazaúton, súlyos sérüléseket okozva a buszsofőrnek. Az incidens könnyen nagyobb tragédiába torkollhatott volna, ugyanis a klub biztonsági embereinek kellett megállítaniuk a szakadék felé tartó buszt. A támadás természetesen hatalmas vihart kavart Törökországban, ám a hatóságok fogadkozása ellenére sosem találták meg a felelősöket.
A legfrissebb balhé ehhez képest elenyésző, mindenesetre sportszakmai szempontból súlyos kérdéseket vet fel. Nemrég ugyanis előkerült egy videó, amelyen az egyik játékvezető elismerte: a Galatasaray-játékosok nyomására vont vissza egy ítéletet a VAR. Pár nappal ezelőtt a Fenerbache egy közel félórás videót tett közzé a közösségi oldalain, részletesen bemutatva azokat a sérelmeket, amelyek a klubot érték az előző két évtizedben.
„Most már túlságosan régóta tart ez a diszkrimináció. Így vagy úgy, de ennek véget kell vetni” – jelentette ki Koç. „Évek óta várunk arra, hogy az illetékes hatóságok kezeljék a helyzetet. Azonban a legnagyobb megdöbbenésünkre arcátlanul szemet hunytak ezek fölött, a helyzet pedig sokkal rosszabb lett. A Fenerbahçe által fontolgatott lépésekkel nem csak a klub számára szeretnénk igazságot szolgáltatni, de az egész török labdarúgásnak.”
A közgyűlésen végül nem szavazták meg azokat a jogosítványokat, amelyek lehetővé tették volna az elnök számára, hogy olyan drasztikus lépéseket tegyen, mint az élvonaltól való visszalépés, vagy a futballszakosztály feloszlatása. Az előző napokban mindkét lehetőség felmerült elméleti szinten, ám ez most még nyilvánvalóan csak nyomásgyakorlás volt a Fenerbahçe részéről. Azt mindenesetre már most jelezték: az ügyet nem felejtették el, és a következő közgyűlésen újraértékelik a helyzetüket.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés