Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sunderlandben annyira várják a Newcastle elleni derbit, hogy az már a tulajt is kiakasztotta

Nánási Antal

Frissítve 06/01/2024 - 10:08 GMT+1

Meghökkentő képek szivárogtak ki a sunderlandi futballstadion vendégszektorát kiszolgálni hivatott büfé új arculatát illetően. A Stadium of Light a szombati, Newcastle United elleni FA-kupa-mérkőzésre készülődik, a szíves vendéglátást azonban a jelek szerint egy kicsit túltolták.

Newcastle-dizájnt öltött a sunderlandi vendégszektor büféje, a szurkolók és az elnök is dühöng.

Fotó: AFP

Newcastle-dizájnt öltött a sunderlandi vendégszektor büféje, a szurkolók és az elnök is dühöng.
A világ labdarúgó-stadionjai közül számtalan olyat tudnánk felsorolni, amit valóságos katlanként tartanak számon, és ahol, ahogy mondani szokás, a szurkolók tizenkettedik emberként tudják sokszor győzelembe hajszolni csapatukat.
Mindez vendégként érzésre épp a skála másik széle, nem olyan gyakori jelenség, amikor egy vendégségbe érkező csapat szurkolótábora elé vörös szőnyeget terítenek a házigazdák. A maga nemében azonban épp ez történt meg Sunderlandben a minap, igaz, épp a leginkább érintettek tudta nélkül.
Szombat délután játsszák a 156. Tyne-Wear derbit, amelyen a Sunderland és a Newcastle United ezúttal az FA-kupa harmadik fordulójának keretein belül csaphat össze. A két várost mindössze 20 km választja el egymástól, így ez a párosítás igazi lokális rangadónak számít.
A két csapat legutóbb közel nyolc éve, 2016 márciusában csapott össze, akkor egy Premier League-mérkőzésen Sunderlandban született 1-1-es döntetlen. A szezon végén a Newcastle kiesett, és bár egy év múlva a Championship bajnokaként azonnal visszajutott, a helyi rivális elleni derbikre hiába vártak a St. James' Parkban.
A 2016/17-es szezon végén ugyanis a Sunderland búcsúzott a PL-től, sőt a Fekete Macskák a következő szezon végén még egy osztállyal lejjebb kerültek. A League One-ból végül csupán keservesen, a harmadik playoffon sikerrel járva jutottak fel a Championshipbe 2022-ben.
picture

Newcastle-szurkolók gólöröme csapatuk Fulham elleni bajnokiján.

Fotó: AFP

A jelentős szünet után tehát a két csapat szurkolói érthetően lelkesen készülnek a szombati, régen várt találkozásra. Így lehetettek ezzel néhányan a Sunderland kreatív részlegén dolgozók közül is, akik a jelek szerint önszorgalomból, a tettek mezejére léptek. Így utólag kijelenthető, nem kellett volna.
Az impozáns The Stadium of Light vendégszektorát kiszolgálni hivatott egyik büfét ugyanis néhány, az internetre felkerült fotó tanúsága szerint a vendégcsapat színeire festettek. Mindez talán alapvetően nem verné ki a biztosítékot a Sunderland szimpatizánsoknál, így azonban, hogy épp a nagy rivális Newcastle lesz az ellenfél, máris kialakult a kollektív népharag.
picture

Sunderlandi gólöröm a két csapat 2016-os bajnokiján.

Fotó: AFP

A kiszivárgott képeken jól látható, ahogyan fehérre és feketére váltott az alapvetően piros-fehér mintázat a falon, és szembetűnő a felirat is, amely a fekete-fehér zászló magasban tartására buzdít. Tovább nyitja a bicskát a hazai szurkolók zsebében, hogy a helyi dialektus szerint rögzített “Ha’way the lads” buzdítás, ami tartalmilag a “Hajrá Fiúk!”-nak felel meg, ugyancsak módosult.
Itt is a Newcastle-fanoknak kedvezett az ötlegazda és a kivitelező is, a tartalmat meghagyva ugyanis a “Howay the lads” felirat jelent meg, ami a Newcastle-ben beszélt dialektust jeleníti meg.
A gesztus természetesen óriási felháborodást keltett szurkolói körökben, ennek kiélésére a legtöbben értelemszerűen az internetet választották. Látva a felháborodás mértékét, a klub is úgy érezte, hogy meg kell nyilvánulni, így a Sunderland hivatalos közleményében a következőképpen fogalmazott.
„Ezúton szeretnénk elnézést kérni szurkolóinktól, akik jogosan fogalmazták meg aggályaikat. A klub tulajdonosi köre, valamint az igazgatótanács azonnal vizsgálatot rendelt el az ügyben, valamint elrendelte a büfé eredeti arculatának azonnali visszaállítását.”
Az esetet nem hagyta szó nélkül a Sunderland mindössze 26 éves tulajdonosa, Kyril Louis-Dreyfus sem, aki 2021-ben szerzett többségi tulajdonrészt a klubban:
„Szeretnék mindenkitől elnézést kérni a Sunderland AFC-t övező történtekkel kapcsolatban. A szurkolókkal együtt engem is mélyen érintett ez az eset.
Minden a klubbal kapcsolatos történésért engem terhel a felelősség, és mindenki biztos lehet benne, hogy személyesen fogom felügyelni, hogy mindazok a változtatások végbemenjenek, amelyeknek köszönhetően fejlődni tudunk, mert világos, hogy fejlődnünk kell.
Nagyon sajnálom, hogy csalódást okoztam Nektek, a világ legjobb szurkolóinak, ugyanakkor köszönöm a felém áramló bizalmat, amelyet ideérkezésem első napjától kezdve érzek.”
A Sunderland-Newcastle mérkőzés 2024. január 6-án, 13:45-kor kezdődik.
Forrás: Talksport

Már Viberen is megtaláltok minket! Csatlakozzatok a csatornánkhoz, ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb tartalmainkról!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés