Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kutyakomédia a Milan európai eltiltása, hiába próbál izmozni az UEFA

Eurosport
Eurosport

Publikálva 28/06/2019 - 17:26 GMT+2

Ha a Milannak sikerült volna a BL-be jutnia, eszébe nem lett volna leülni az eltiltást. Így viszont még jól is jön nekik.

Fotó: Eurosport

Az AC Milan vezetősége belátta bűneit, hamut szórt a fejére, és önként bevonult a sarokba, hogy az előre odakészített kukoricára térdepeljen. Az igazság ezzel szemben az, hogy soha még ilyen boldog nem volt valaki azért, mert eltiltották.

Amikor Michel Platinit az UEFA elnökévé választották, az egyik első ígérete az volt, hogy kicsit kiegyenlíti az erőviszonyokat. A politikában meglehetősen gyakorlatlan francia sportvezető általános elképedésre be is tartotta választási ígéretét, kicsit átdolgozta a Bajnokok Ligája-selejtezők kialakítását (a Loki köszönte is szépen), és bevezette a Financial Fair Play intézményét.
A szabályrendszer, amely leegyszerűsítve arról szól, hogy egy klub sem költhet többet, mint amennyi bevételt termel, nyilván ezer sebből vérzik, és Platini távozása óta - persze csak miután a Bajnokok Ligáját érintő összes változtatást visszavonták - már az FFP-vel kapcsolatban sincs akkora szigor. Nem mintha például a Manchester City ne kerülte volna ki az első perctől a szabályokat (ebben a Spiegel cikkben kvázi minden benne van), pedig pont az ilyen gazdasági potenciállal rendelkező klubok miatt hozták létre a rendszert.
picture

A 200 milliós nyár után

Fotó: Eurosport

A Milan, ha a pályán ez kevésbé jelentkezik is, azért a nagyok közé tartozik, amit látszólag cáfol, hogy a ma megjelent - de több, mint egy hónapja várható - döntés értelmében kizárták az Európa Ligából a csapatot. De csak látszólag.

Mutatja a bicepszet az UEFA

A Milan visszaeső, hiszen az első kínai átvétel - amiről aztán kiderült, hogy egy blöff volt, semmi több - alkalmával egy nyár alatt eltapsolt 200 millió eurót a klub, amit aztán további kihágásokkal fejelt meg. A 2014-17 közötti időszakért egyszer már kaptak is eltiltást, de ezt sikerrel támadták a Legfelső Sportdöntőbíróság (CAS) előtt, ugyanakkor a 2015-18-as vizsgálati időszak miatt tavaly decemberben már felfüggesztett eltiltást róttak ki a klubra, ami a 2022/23-as idényig tartott (volna). 
A Milan azonban ügyesen tárgyalt, sikerült elérnie, hogy egy kalap alá vegyék az egymástól különálló két időszakot, és elérte, hogy az idei évre szóló eltiltással kvázi tisztára mossa saját nevét. 
Ehhez csak arra volt szükség, hogy szándéknyilatkozatot írjanak alá a könyvelésük gatyába rázásáról, amit a decemberben érkező gazdasági igazgató, Ivan Gazidis könnyű szívvel vállalt is a CAS előtt.

Jókor jött az eltiltás

Azt persze senki sem gondolja komolyan, hogy a Milan annyira elkötelezett lenne a könyvelése rendbetételének érdekében, hogy ezért lemondana egy zsíros bevételekkel kecsegtető Bajnokok Ligája-szezonról. Az Európa Ligával már más a helyzet, még akkor is, ha a végső győzelem BL-helyet ér, de egyrészt erre bazírozni elég bátor dolog egy korábbi önmagához képest romokban heverő klubnál, másrészt ugyanúgy kétfrontos harcot jelent, mint a BL, csak a bevételek között mutatkozik óriási különbség.
A Milan az utolsó fordulóig harcban volt a Bajnokok Ligája-helyekért, és már a bajnokság utolsó heteiben egyre több szó esett arról, hogy ha mégsem sikerül a húsosfazék közelébe kerülni, akkor a klub megkezdi az alkudozást az UEFA-val, hogy az Európa Ligában üljék le az eltiltásukat.

Inkább építkeznek, és jól is teszik

Az Európa Liga amúgy sem kecsegtet sok jóval, hiszen csak akkor éri meg elindulni, ha hosszú menetelést terveznek, nyereséget pedig csak akkor termel, ha sikerül valahogy megnyerni. A végső győzelem azonban a jelenlegi Milannak csak nagyon távoli álom, ezt bizonyítja az is, hogy idén a csoportkörben ragadt a klub.
A Milan új edzővel, új koncepcióval vág neki a következő évadnak, amelyben egyetlen célja lesz: a Bajnokok Ligája-szereplés kiharcolása. Ebben segítségére lesz, hogy az egyeduralkodó Juventus, az alaposan megerősített Inter, illetve a mindig jó Napoli kétfrontos harcra készül a BL miatt, míg a milánóiaknak csak a bajnokságra kell majd koncentrálniuk. Igaz, a feladat még így is nagyon nehéznek tűnik.
picture

Marco Giampaolo

Fotó: Eurosport

Ez az a bizonyos év, amikor építkezni kell. Lerakni annak a Milannak az alapjait, amely néhány éven belül a bajnoki címért fog harcolni, csakhogy ez sem ígérkezik könnyű feladatnak, még akkor sem, ha pénzből nem áll éppen rosszul a csapat.
Az értékeiket ugyanis mindenképpen meg kellene tartaniuk, hiszen a Donnarumma-Romagnoli-Kessié-Paqueta-Piatek tengely nem tűnik rossznak játéktudásban és korban sem, viszont nagy kérdés, hogy milyen perspektívát tudnak kínálni ezeknek a játékosoknak úgy, hogy nincs BL, sőt a következő szezonban semmiféle európai kupameccs nem lesz. 
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés