Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Maradona árnyékában segíti bajnoki címhez csapatát a Napoli legkevésbé felkapott kulcsfigurája

Szabó Bence

Frissítve 18/02/2023 - 10:16 GMT+1

Giovanni Simeone a bajnokságban többnyire csak perceket kap, mégis nyolc góllal segítette már idén a bajnoki címre esélyes Napolit. Az argentin csatár két éve olyat húzott, amivel új szintre emelte a karrierjét, a kapusok részletes tanulmányozásának hála pontosan tudja, mikor és hova kell lőnie. Nápolyban pedig hálás dolog argentinnak lenni, ha jól megy a csapatnak.

Giovanni Simeone esultanza per il gol, Napoli-Rangers, Getty Images

Fotó: Getty Images

Bár csak percek jutnak neki, megkerülhetetlen szereplője a Napoli idei sikerének.
A Napoli teljesítménye a most zajló európai klubszezon talán legnagyobb sztorija. Az olasz csapat jelenleg 18 (15) ponttal vezeti a Serie A-t, parádés játékukat és a riválisok formáját látva pedig nagyon nehéz elképzelni, hogy a szezon végén ne legyenek 1990 óta először bajnokok.
A csapat két legnagyobb sztárját már azok a focirajongók is ismerik, akik egyébként nem találkoznak minden héten az olasz futballal: a semmiből berobbanó grúz Khvicha Kvaratskhelia teljesítményével már a „Kvaradona” becenevet is kiérdemelte magának, a góllövőlistát vezető Victor Osimhenért pedig nem véletlenül állnak sorban Európa topklubjai. Van viszont egy fontos játékos, akinek a neve jóval kevésbé van felkapva, pedig nagyon is ismerősen cseng, sőt, még a legendás Diego Maradonához is köthető.
Giovanni Simeone idén még egyetlen meccsen sem kezdett a bajnokságban. Ha csak ennyi információt kapunk, azt hihetjük, az argentin csatár jelentéktelen kiegészítőember a nápolyi gépezetben. Komoly tévedés.
Bár csak nagyjából hat meccsnyi időt (542 percet) töltött a pályán, Simeone összesen már nyolc gólnál jár a szezonban. A bajnokságban győztest gólt lőtt a Milan és a Roma elleni rangadón is, a Bajnokok Ligájában pedig már négy találatnál jár, betalált például a tavalyi döntős Liverpool ellen is. Átlagban 67 percenként szerez egy gólt, ami nem csak Osimhen átlagánál jobb, de az egész olasz mezőnyből messze kiemelkedik. Sőt, még Erling Haaland sem talál be ilyen gyakran…
Persze a kis minta torzítja a számokat, de egyben ez is a csatár szerepének kihívása. Csodacserének lenni mentálisan megterhelő feladat.
"Nem könnyű megtudni, hogy nem leszel kezdő. Amikor az edző jön és elmondja, hogy a kispadon leszek, az mindig nehéz, de mindig úgy készülök, mintha kezdenék. Készen kell állnom bármire. Az élet ilyen, mindig készen kell állnod a pillanatokra, amik megadatnak. Én minden kapott percre kész vagyok.”
picture

Giovanni Simeone of SSC Napoli celebrates after scoring during the UEFA Champions League match between SSC Napoli and Liverpool FC at Stadio Diego Armando Maradona

Fotó: Getty Images

A 27 éves csatár ráadásul nem csak Osimhennel, hanem a fiatal olasz Giacomo Raspadorival is küzd a játékpercekért. Mindketten idén érkeztek Nápolyba és lettek stabil kezdőből kiegészítő játékosok, ennek ellenére jól kijönnek egymással és segítik fenntartani a másik motivációját is.
A kispadon folyton beszélgetek a csapatársakkal. Raspadorival megbeszéljük, mit kéne csinálnunk adott helyzetekben, ha beállunk. Folyton erről beszélünk.
A felkészültség lett Simeone talán legnagyobb előnye. Az argentin játékos korábban sem számított rossz csatárnak, az előző szezonban azonban szintet lépett: 17 góllal segítette a Veronát. Ebben elmondása szerint komoly szerepet játszott, hogy (!) meditálás közben rájött, jobban kéne tanulmányoznia az ellenfél kapusait. És így is tett.
"Rájöttem, hogy tanulnom kell. Minden kapusnak van külön edzője. Szóval azt mondtam magamnak, ha nekik elég fontos, hogy tanulmányozzák a támadókat, nekünk csatároknak is elég fontos kell, hogy legyen tanulmányozni őket.”
Simeone azt mondja, a Wyscout rendszerét használva vizsgálja, hogyan viselkednek egyes kapusok a különböző lövéseknél. Megismeri a mozgásukat és a gondolkodásukat, így aztán amikor pályára kerül, már pontosan tudja, mikor és merre kell lőnie.
„Minden ott van a jegyzeteimben. Minden meccs előtt leírom a játékosok nevét, kiírom, hogyan képzelem el a játékhelyzeteket. Írok a kapusról. A legjobb, amit tehetek egy kapussal szemben, hogy előre vizualizálom a lövésemet.”
picture

Giovanni Simeone esulta durante Ajax-Napoli - Champions League 2022-23

Fotó: Imago

Az önképzés elmondása szerint minden szabadidejét elviszi, de megéri, hiszen karrierje szintet lépett, és állítja, kemény munkával van még feljebb. A távlati célok helyett viszont egyelőre az édesapjától, az Atletico Madridot irányító Diego Simeonétól átvett mentalitással csak a következő meccsekre koncentrál, hogy bajnoki címhez segítse a Napolit.
"Ahhoz, hogy megszerezzük a trófeát, minden meccsen jól kell teljesítenünk. Apám mondott valamit, amire mindig próbálok emlékezni: partido a partido – vagyis meccsről-meccsre. Minden meccsre készen kell állnunk, mert minden pont számít.”
A Napoli még a BL-ben is áll, de a legnagyobb dolog nyilván a 33 éve várt bajnoki cím megszerzése lenne. Ez utoljára még a Maradona vezette csapatnak sikerült, Simeonét pedig argentin játékosként – ráadásul úgy, hogy apja játszott is a legenda mellett – pedig nyilván társítják a drukkerek a bálványukhoz.
"Argentinnak lenni itt egyszerűen hihetetlen. A Napoli más. Ez a klub Olaszország és Diego Maradona történetét képviseli. Egy megtisztelés számomra itt játszani, mert minden szurkoló tudja, hogy argentin vagyok, Maradona miatt pedig beszélni szeretnének velem. Itt Maradona a minden. Nem csak a klubnál, az egész városban. Itt mindenki szurkoló.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés