Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A csúcson szállhat ki a Napoli sikeredzője, aki 33 év után bajnoki címhez segítette a klubot

Németh Dániel

Publikálva 22/05/2023 - 15:22 GMT+2

Luciano Spalletti a 2022/23-as szezonban megnyerte a bajnokságot a Napolival, így a város 33 év után ünnepelhetett újra Scudettót. A 64 éves vezetőedző azonban a szezon végén távozhat a klubtól, amire az Inter elleni 3-1-es győzelmet követően is utalást tett. Ha így alakul, egy rendkívül izgalmas kispad szabadul fel Olaszországban.

Luciano Spalletti távozhat a Napolitól

Fotó: Getty Images

Egy szinte tökéletes szezon után fordíthat hátat Nápolynak Luciano Spalletti.
Léteznek olyan pályafutások a sportban, amelyek esetében teljességgel értelmezhetetlen az az állítás, miszerint a csúcson kell abbahagyni. És van olyan szituáció, amikor elég jól megfogható, mi az a szint, aminél nincs már feljebb. Luciano Spalletti és a Napoli esetében nehéz dönteni, melyikről van szó; az olasz foci erőviszonyait látva jövőre is simán megnyerhetnék a bajnokságot, és még akár annál többet is, ám a mostani szezon érzelmi töltetét aligha adnák vissza ezek a sikerek.
Némileg furcsa, hogy egy ilyen szezont követően reális esély van az edző távozására, aki a hírek szerint önként állna fel a kispadról, de valahol Spalletti motivációi is érthetőek, ha valóban így dönt. Az olasz sajtó néhány napja szellőztette meg a hírt, miszerint az edző és Aurelio De Laurentiis között van némi nézeteltérés a jövőt illetően, ami részben a nyári játékosmozgásokra vezethető vissza, más források szerint viszont inkább arról van szó, hogy Spalletti úgy érzi, kihozta a legtöbbet ebből a projektből.
Ami az ehhez hasonló helyzetekben végképp szokatlan, Spalletti az Inter elleni mérkőzés előtt egyáltalán nem próbálta tompítani a pletykák élét. „A klub fogja kimondani, nem én. Vacsora közben megbeszéltünk mindent, de nem én vagyok az az ember, akinek ezt ki kell mondania. Egy hete vacsora közben mindent kidolgoztunk, mindent tisztáztam. Ha találgatni akartok, legyen az hideg, meleg vagy tűzforró, megtehetitek, de mindent lerendeztünk.”
Spalletti azt is elmondta, hogy nem utasított vissza a Napolitól fizetésemelést, és azoknak a híreknek sincs valóságalapjuk, miszerint egy másik klubhoz szeretne szerződni a nyáron. A kontraktusa egyébként 2024 nyaráig köti Nápolyhoz, ami természetesen nem garancia arra, hogy valóban vele kezdi meg a következő idényt a Napoli, mert ha elengedni nem is szeretné a klub (főleg egy riválishoz), Spalletti dönthet úgy, hogy feláll a kispadról, és egy időre (?) eltávolodik az edzősködéstől.
picture

Spalletti a levegőben

Fotó: AFP

„A döntés már megszületett, és nem változtatod meg a véleményed naponta. Ez nem a semmiből jött. Amikor reggeltől estig dolgozol, bizonyos gondolatok elkezdenek érlelődni a fejedben, mert folyamatosan fenn kell tartanod ezt a szintet. Ha úgy érzed, nem tudsz mindent beleadni, amit ezek az emberek megérdemelnek, akkor jobb újragondolni az egészet. Némi gondolkodás után meghozod a döntésed, és aztán kitartasz az elképzelés mellett.”
Már csak a bejelentésre várunk. De Laurentiisnek elmondtam, amit el kellett mondanom. Nem tárgyaltunk. A vacsora végére mindent elrendeztünk.
Ezek után valószínűbbnek tűnik, hogy Spalletti otthagyja a Napolit, és ha valóban távozik, egy rendkívül vonzó kispad üresedik meg. Az olasz sajtóban elsőként Rafa Benítez neve jelent meg a potenciális utódok között, aki két szezonon keresztül irányította már a Napolit. Rajta kívül az Atalanta vezetőedzőjét, Gian Piero Gasperinit és a Fiorentinát Olasz Kupa- és Konferencialiga-döntőig vezető Vincenzo Italianót hozták még szóba a Napolival.
picture

Victor Osimhen és Luciano Spalletti

Fotó: Getty Images

Ezen a nyáron Spalletti mellett Cristiano Giuntoli sportigazgató is távozhat, aki várhatóan a Juventusnál folytatja a pályafutását. Giuntoli mostanáig kevesebb elismerést kapott a munkájáért, holott évek óta a klub egyik legfontosabb embere, aki tavaly nyáron egészen szenzációs üzleteket hozott a tető alá. Kalidou Koulibaly és Lorenzo Insigne távozása után sokan temették a nápolyiakat, Kim Min-Jae és Khvicha Kvaratskhelia azonban még előrelépést is jelentettek hozzájuk képest.
Kvaratskhelia a mostani szezonban 12 gólt és 10 gólpasszt jegyzett a bajnokságban, és remek párost alkot Victor Osimhennel, akiért szintén nagy versenyfutás várható a nyáron. Kim teljesítményére is sokan felkapták a fejüket, a Manchester United pedig a pletykák alapján hajlandó lenne kifizetni az 57 millió fontos kivásárlási árát. Csak összehasonlításképp: 2022 nyarán a Napoli 16 millió fontot fizetett a koreai válogatott játékosért a Fenerbahcénak.
A történelmi szezont tehát a vártnál és az ideálisnál nagyobb mozgás követheti Nápolyban, és nem is feltétlenül a játékosok pótlása lesz az izgalmasabb kérdés (értük bőven kap annyi pénzt a klub, amennyiből építkezhet), hanem Spalletti és leginkább Giuntoli örököseinek megtalálása. Játékosok és edzők ugyanis korábban is jöttek-mentek, a sportigazgató személye azonban mindig garancia volt a folytonosságra, ami már rövid távon is hiányozhat a klubnak.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés