Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Buffon akár már a szezon végén befejezheti a pályafutását, de szívesen maradna a futball közelében

Németh Dániel

Frissítve 22/03/2023 - 15:06 GMT+1

Gianluigi Buffon a Bobo TV-ben elárulta: benne van a pakliban, hogy a szezon végén lezárja a pályafutását. A Juventus és az olasz válogatott legendája ezen kívül elmondta, kiket tart a legtechnikásabbnak egykori csapattársai közül, miért bánta meg, hogy eljött Párizsból, és az is szóba került, vállalna-e még szerepet a válogatottban.

Ezzel a kerettel komoly csalódás, hogy a Juventus lemaradt a dobogóról

A szezon végén, de legkésőbb jövőre, befejezem a pályafutásomat. Mindent megtettem, amit meg kellett. Lehetséges, hogy a következő szezont is vállalom, de csak akkor, ha megmozgat a felvázolt projekt.
Gianluigi Buffon pár évvel ezelőtt még úgy fogalmazott: azt is elképzelhetőnek tartja, hogy akár 55 éves koráig folytassa a pályafutását, azonban könnyen lehet, hogy sokkal korábban eljön a búcsú ideje. Nem mintha nagyon szégyenkeznie kellene emiatt, elvégre a profi futballban még a kapusok között is ritka, hogy valaki 45 éves koráig folytassa a karrierjét, ráadásul még viszonylag magas szinten, amit az Inter elleni kupameccsen is bizonyított.
A Juventus és az olasz válogatott legendája a Bobo TV vendége volt, a névadó Bobo Vieri mellett Nicola Ventola, Antonio Cassano és Lele Adani társaságában beszélgettek. Buffon elárulta: még most is úgy érzi, hogy képes magas szinten védeni, és nem szeretne második számú kapus lenni. Ez a kérdés egyébként többször előkerült, többek között a Paris Saint-Germainél eltöltött időszak kapcsán, amelyre kifejezetten pozitívan tekint vissza.
„Az lenne a legnagyobb tévedés, egyből megállítanám a most látott fejlődést” – mondta a válogatottba való visszatérésre utalva. „Még most is le tudok játszani 15-20 meccset magas szinten. Nincsenek kétségeim, érzem magamban. Pontosan azt akarom csinálni, amit most is, boldog lenni a körülöttem lévő emberekkel. Sok dolgot élvezek a futballban. Talán a visszavonulásomat követően hasonló szerepkört fogok betölteni, mint Paolo Maldini, és technikai igazgató leszek.”
Buffon azt is elárulta, hogy a korábbi csapattársai közül Andrea Pirlót, Francesco Tottit, Alessandro Del Pierót, Roberto Baggiót, Antonio Di Natalét és Antonio Cassanót tartja a legtechnikásabb játékosoknak. „Cassanót próbáltuk a Juventushoz csábítani. Jól ismertem, kedveltem is őt. Csodálatos tehetséggel rendelkezett, megérdemelte volna, hogy a Juventusban futballozzon, ami neki is jót tett volna. Jobb karriert futott volna be” – jelentette ki.

Megbánta, hogy eljött a PSG-től

Buffon 2018 nyarán 1+1 éves szerződést kötött a Paris Saint-Germainnel, így 17 év után távozott a Juventustól. Az olasz legendát Thomas Tuchel többnyire felváltva védette Alphonse Areolával, a Bajnokok Ligájában pedig egyértelműen Buffon volt az első számú választás, mégsem volt teljesen elégedett a helyzetével. Mivel úgy tűnt, hogy egyre inkább csak csereként számolnak vele, egy év után visszatért a Juventushoz, ahol Wojciech Szczęsny mögött volt második számú kapus.
picture

Gianluigi Buffon és Kylian Mbappé a PSG-nél

Fotó: Getty Images

„Az életem egyik legszebb tapasztalata volt, és az egyik legnagyobb hiba volt, hogy távoztam. Lemondtam 10 millió euróról. Alphonse Areolát akarták játszatni, amibe nem tudtam beletörődni. Ez a szerep olyasmi, amit csak a Juventusnál tudtam elfogadni, és végül ez is történt, pedig nem volt egyszerű. A fiaim manapság is kérdezgetnek arról, miért mentünk el Párizsból. Szabadnak éreztem magam, múzeumokba jártunk, franciául beszéltem.”
„Nem valószínű, hogy látni fogok még hasonló minőséget. Lenyűgözőek voltak a rondóik. Hiányzott viszont belőlük a Juventus mentalitása. Pályafutásom során semmit sem bántam meg úgy, mint a Manchester United elleni mérkőzést” – utalt a BL-nyolcaddöntőben elkövetett hibájára. „Párizsban viszont megértettem, mennyire erős játékos Marco Verratti. Korábban nem tudtam, hogy ennyire különleges futballista.”

685 meccs fekete-fehérben

Buffon nevéhez számtalan rekord fűződik, például ő az egyetlen olyan játékos, aki 10 olasz bajnoki címmel rendelkezik, ő lépett pályára legtöbbször a Serie A-ban (648) és persze a válogatottsági rekord is az övé. Karrierjének jelentős részét a Juventusnál töltötte, ahol csak Del Diero lépett pályára többször (705), és a klub legnagyobb alakjai közé került, pedig az elején egészen más irányt is vehetett volna a pályafutása.
„A Juventus az a klub, amely segített elérni egy bizonyos szintet. Ez volt a lehető legjobb választás. Apám és az ügynököm győzött meg róla. Érdeklődött irántam a Roma és a Barcelona is, hajlottam utóbbi felé. Torinóban kellett hozzá öt-hat hónap, hogy beilleszkedjek, de a Juventusnál tapasztalt mentalitást és profizmust sehol máshol nem láttam” – fogalmazott a Parma kapusa, akinek a torinóiak edzőiről is kikérték a véleményét.
picture

Gianluigi Buffon

Fotó: Getty Images

Többek között arról a Maurizio Sarriról, akit a megnyert bajnoki cím ellenére egy év után menesztettek. „Tudtam, hogy mi nem működik, és ezt annak is mondtam, aki meghozta a döntést. Sajnos előfordul időnként, hogy meg kell védened bizonyos döntéseket, ezáltal ellenségeket szerzel. Szerintem az edző szinte azonnal távozott az eredmények miatt. Ma is beszélünk, szép emlékeink vannak. Próbáltam segíteni neki. Nem így alakult, de akár működhetett is volna.”
Ami a mostani szezont illeti: szerinte egy picit igazságtalan a közvélemény Massimiliano Allegrivel kapcsolatban. „Ő nem a Catenaccio híve. Szabadságot ad az embereinek, elmondja az alapvető dolgokat, onnantól viszont rajtuk múlik. Egy Neymarhoz hasonló játékos imádna vele dolgozni. Mindig is defenzív felfogásúak voltunk, amikor ennél több kellett, szenvedtünk, a nagy meccseken azonban kiválóan teljesítettünk.”
Hallgattam Allegri nyilatkozatát vasárnap, és kimondottan tetszett. Egyike azon kevés edzőnek, aki sosem panaszkodik, sosem keres kifogásokat, és sokkal élhetőbbé teszi a környezetet.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés