Persze, lehet, hogy csak névrokon, nem jelent ez semmit. Esetünkben azonban nem erről van szó: először nevezték az olasz labdarúgó-élvonalban szereplő Lazio meccskeretébe az egykori fasiszta diktátor Benito Mussolini dédunokáját.

A 18 esztendős Romano Floriani Mussolini bekerült a Maurizio Sarri vezetőedző által kijelölt 23 fős utazó keretbe, amely 15 órától a Hellas Verona vendégeként lép pályára.

Serie A TIM
Letakarította a Laziót a pályáról a Napoli
28/11/2021 22:03
Benito Mussolini 1922 és 1943 között, egy fasiszta puccs után Olaszország miniszterelnöke volt.
Romano Floriani Mussolni Alessandra Mussolini és férje, Mauro Floriani harmadik gyermeke. Alessandra a Forza Italia színeiben korábban Európai Parlamenti képviselő volt, míg Mussolini másik unokája, Rachele nemrég nyerte meg második ciklusát Róma egyik választókerületében a Fratelli d'Italia színeiben. Ő a győzelme után azt nyilatkozta, hogy már megtanult együtt élni a vezetéknevével, és a győzelmét sem ennek tudja be, hanem a kemény munkának, amit beletett a az előző ciklusba és most a kampányba.
A történet pikantériája, hogy épp egy olyan csapatról van szó, amelyiknél a napokban (is) volt egy kisebb botrány, amikor a csapat kabalasasát röptető ember, egy bizonyos Juan Bernabe a pálya szélén állva, beszállt a lelátóról érkező "Duce, Duce, Duce" skandálásba, persze a szabad karjával (igen, a másikon a szerencsétlen madár pihent) félreérthetetlen mozdulatokat tett. Mondjuk úgy, nem a barátainak integetett, hogy álljanak mellé egy fotóra. Az eset felkerült az internetre, ahol hamar bejárta az egész világot, ahogy az lenni szokott. Az Athletic cikke szerint felfüggeszteték a solymászt, és az ártatlan fehérfejű rétisas is elvesztette a munkáját, ugyanis a céggel is szerződést bontottak, amelyik eddig segített abban, hogy a meccs előtt mindig legyen egy madár, amelyik körberepül a stadionban a szurkolók nagy örömére.
https://i.eurosport.com/2021/10/24/3242335.jpg
A Lazio közleményben reagált arra (is), hogy Bernabe határozottan nem a csapat alkalmazottja, és miután tudomást szereztek az interneten terjedő videóról, amelyben a solymászt, aki egy szerződéses partner alkalmazottja, olyan helyzetben ábrázolják, ami sérti a Laziót, a szurkolókat és azokat az értékeket is, amelyeket magukénak vallanak, rögtön intézkedtek, felfüggesztették a céggel az együttműködést, és az azonnali szerződésbontást kezdeményezték.
Az olasz zsidó közösségek egyébként már korábban is bírálták az ilyen, és ehhez hasonló videókat, és felszólították a szövetséget, hogy mielőbb lépjenek fel a fasizmusnak a futballból való kiszorítása érdekében. Noemi Di Segni, az Olasz Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke úgy nyilatkozott, hogy itt nem kétértelműségről van szó, hanem nyilvánvalóan a fasizmust idéző eszmékről, gesztusokról és szimbólumokról. A Lazio ultráinak egy része sohasem rejtegette a szélsőjobboldalhoz húzását, a Stadio Olimpicóban többször is feszítettek ki olyan molinókat, amik miatt később a klubnak magyarázkodnia kellett.
A fasisztákat és a gyűlölködőket ki kell rúgni a futball világából
- tette hozzá Di Segni.
Romano Floriani Mussolni 2003 januárjában született, 2017 óta a Lazio korosztályos csapatainál játszott védőként. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy a Transfermarkt oldalon Romano Florianiként szerepel, és a Lazio a közösségi médiában is inkább csak egy M. betűt biggyesztett a Floriani név mögé.
Serie A TIM
91. perceben rúgott gól döntötte el a középcsapatok csatáját
22/11/2021 21:42
Világbajnoki-selejtező UEFA
Sorsdöntő vb-selejtező előtt sérült le az olasz válogatott gólvágója
09/11/2021 20:31