Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Világsztár segítségével menekülne a kiesés elől a Serie A újonca

Németh Dániel

Frissítve 10/09/2021 - 13:36 GMT+2

Az első két forduló alapján csoda lenne, ha a Salernitana a következő szezont is az olasz élvonalban kezdené meg.

Franck Ribéry - AFP/Giuseppe Maffia

Fotó: AFP

Franck Ribérynek számos ajánlata volt Olaszországból, ám ő egy váratlan fordulattal a Serie A-újonc Salernitana felé vette az irányt. Még labdába sem rúgott, de a szurkolók már most megőrülnek érte, a klub sportigazgatója pedig lazán Maradonához hasonlította.


Két évvel ezelőtt nagy felhajtás közepette landolt Firenzében a Bayern Münchentől távozó klasszis, akit a Fiorentinához hangzatos tervekkel megérkező Rocco Comissio a projekt arcának szánt. A harmincas évei második felét taposó támadó nem váltotta meg a világot a Serie A-ban, inkább csak időszakos felvillanásai voltak, a húzóember szerepét már képtelen volt betölteni, 51 mérkőzésen csupán 5 gólig és 10 gólpasszig jutott.
Ebben az időszakban a Fiorentina – bár ez távolról sem Ribéry felelőssége – egyre hátrébb szorult a bajnokságban, az előző két idényt az alsóházban töltötte, volt, amikor azt is számolgatni kellett, hány pontra van szükség a biztos bennmaradáshoz. Ilyen szempontból pozitív változást hozhat a Speziánál kisebb csodát tévő – nem mellesleg az ezüstérmes Milant is leiskolázó – Vincenzo Italiano szerződtetése, aki edzőként megteremtheti az építkezéshez szükséges alapokat.
Italiano letámadásra épülő rendszerében a 38 éves Ribérynek nehezen lehetett volna helyet szorítani, így aztán a klub meghozta az egyetlen logikus döntést, és elengedte a francia világsztár kezét. Ez talán csak egyetlen embert lepett meg, épp Ribéryt, de az bizonyosan elmondható, hogy - eléggé el nem ítélhető módon - szívesen eltöltött volna még pár évet Firenzében, a benne maradt tüske pedig az Olaszországban való maradásában is szerepet játszhatott.
„Senki sem hívott fel, ami azt jelenti, hogy nagyon kevés tiszteletet mutattak felém” – panaszolta el a Toscana TV-nek, hogy hiába várt a szerződéshosszabbításra. „Persze nem szeretnék senkiről sem rosszakat mondani, legkevésbé a klubról. Kár, hogy nem folytatódott a történet, de az élet ilyen, csakúgy, mint a labdarúgás” – folytatta a francia, aki az átlagos teljesítménye ellenére meglehetősen népszerű célpont volt, a Torino és a Hellas Verona egyaránt fontolgatta a leigazolását.
Végül egy váratlan fordulattal nem a stabil(abb) Serie A-szereplőknek számító klubok ajánlatát fogadta el, hanem az újonc Salernitana felé vette az irányt, ahol – egyelőre legalábbis – egészen biztosan nem panaszkodhat a tisztelet hiányára. Angelo Fabiani sportigazgató talán egy kicsit el is ragadtatta magát, amikor az üzletet értékelte: „Ez pont olyan, mint amikor a Napoli leigazolta Diego Maradonát” – jelentette ki egy interjúban.
picture

Franck Ribéry

Fotó: Getty Images

Arányaiban véve persze akár még igaza is lehet, amennyiben Ribérynek sikerül annyit hozzátennie a csapat játékához, hogy azzal megőrizzék az élvonalbeli tagságukat – amihez kisebb csodára lenne szükség – bőven érezhetik úgy Salernóban, hogy a francia új rangra emelte a klubot. Ráadásul a szurkolók körében már most népszerűnek számít, a nevével ellátott mezeket már a bejelentést megelőzően árulni kezdték, a bemutatásakor pedig 10 ezer szurkoló jelent meg.
Voltak azért kisebb rendbontások, két szurkoló összeverekedett, a hatóságok pedig egy késsel felfegyverkezett fanatikust is kiszúrtak, aki meglehetősen ellenséges hangnemet ütött meg a sportigazgatóval. A többség azonban örömmel és hitetlenkedve fogadta a világsztár érkezését, amin kár is csodálkozni: 2013-ban, amikor Ribéry a triplázó Bayern kulcsjátékosaként az Aranylabdára is esélyesnek számított, a Salernitana az olasz negyedosztályban szerepelt.
Hitetlenkedésre azért is lehetett okuk, mert Ribéry bőven válogathatott az ajánlatok között, az olaszországi kérők mellett szerződést ajánlottak neki Törökországból is, az egykori csapattárs, Medhi Benatia például kampányolt is azért, hogy a Fatih Karagumruk felé vegye az irányt. Valószínűleg talált volna magának anyagilag jobban fizető munkát is, bár a Salernitana szintjén az évi 1,5 millió eurós fizetés elképzelhetetlenül nagy fizetést jelent.

Ez majdnem a négyszerese annak, amit a keret második legjobban fizetett játékosa, Francesco Di Tacchio zsebre tehet.

„Sokat elmond az emberről, hogy nem sokat beszélt a fizetésről, sokkal inkább a városról, Salerno szépségéről kérdezett, emellett megnézett néhányat a meccseink közül” – mondta Fabiani. „Talán meggyőzte, hogy egy olyan klubot láthatott, amelyik folyamatosan fejlődni tudott az elmúlt pár évben.” Ribérynek mindenesetre nincsenek kétségei afelől, hogy a helyes döntést hozta, amikor aláírt az újonchoz.
Uralkodóknak kijáró fogadtatását követően a Corriere dello Sport a „Salerno királya” címmel hozta le a sztorit. „Nem tartott hosszú ideig a tárgyalás. Videókonferencián beszéltem Fabianival, aki előadta a motivációit. Ráadásul már a megérkezésem előtt is éreztem a szurkolók szeretetét. Máris otthon érzem magam, mintha két-három éve itt játszanék. Jól érzem magam, de nem szórakozásból vagyok itt, még mindig sokat kell bizonyítanom.”
picture

Franck Ribery.

Fotó: Getty Images

A feladat mindenesetre nem ígérkezik egyszerűnek, hiszen a keret távolról sem tűnik Serie A-kompatibilisnek, még az amúgy ígéretes nyári igazolásokat követően sem. Olyan rutinos, élvonalban is bizonyított játékosokkal erősödtek, mint Matteo Ruggeri, Joel Obi, Federico Bonazzoli és Simy – közülük utóbbi lehet érdekes, aki 20 gólt szerzett a Crotone színeiben. Ez általában egy újoncnál elegendő szokott lenni egy bennmaradáshoz, a 92 bekapott gól azonban megpecsételte a sorsukat.

Hogy egyáltalán szóba jöhessen a Serie A-ban maradás, ahhoz a Salernitanának is javítania kell a védekezésen, két forduló alatt máris hét gólt kapott a csapat.

Amennyiben hátul sikerülne rendbe szedni a Salernitana játékát, akkor egyértelműen tényező lehetne a Ribéry-faktor, aki már csak az öltözőre és a társakra gyakorolt hatásával lendíthet a támadójátékon. Arról nem is beszélve, hogy ha nem is heti rendszerességgel, de időnként megmutatta, miért tartozott a világ legjobbjai közé egykoron, ráadásul főleg a nagy mérkőzéseken volt elemében.
Sokan nyaralni járnak az Amalfi-partra, ami kétségtelenül nem a legrosszabb választás turisztikai szempontból, Ribérynek azonban ennél nagyobb céljai vannak, és amennyiben sikerül élvonalban tartania a Salernitanát, úgy elég jó eséllyel kapna szerződést a következő idényre is. „A fociért élek. Ha a pénz éltetne, akkor most nem lennék itt” – jelentette ki egy interjúban. Többek között ezek a gesztusok is szerepet játszottak abban, hogy a szurkolók már most a tenyerükön hordozzák.
Azt valószínűleg megelőlegezhetjük, hogy Ribéry és a Salernitana között nem alakul ki olyan szenvedélyes viszony, mint amilyen Maradona és a Napoli házassága volt, ám ettől még kibontakozhat belőle egy kedves kis románc.
Forrás: Goal

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés