Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a következő idénytől nem Andrea Pirlo irányítja a Juventust. Ám nem csak az edző helye bizonytalan a klubnál, a vezetőségben is fejek hullhatnak a gyenge idényt követően.

A múlt heti Fiorentina elleni mérkőzést megelőzően Fabio Paraticit megkérdezték, kirúgják-e Andrea Pirlót, amennyiben a torinóiak a top 4-en kívül zárnak, lemaradva ezzel a Bajnokok Ligája-indulásról. A sportigazgató rögvest elhessegette a gondolatot: „Akkor sem gondolkodunk edzőcserén, ha nem sikerül bejutnunk a Bajnokok Ligájába” – szögezte le. Az 1-1-es döntetlent követően mégis egyre több hír röppent fel ezzel kapcsolatban, ráadásul úgy tűnik, nem csak Pirlónak kell aggódnia az állása miatt.

Reális esélye van annak, hogy a nyár teljes átalakulást hoz a Juventusnál, amely az edzőt, a sportigazgatót, de még az elnököt is elsöpörheti.

Serie A TIM
Az átigazolási lehúzások nagymestere ismét lecsapott, és ez talán nem is a legnagyobb dobása
TEGNAP 13:46
Andrea Agnelli épp 11 éves elnökségének legmélyebb válságát éli át – nem kis részben az Európai Szuperliga fiaskója miatt. Amennyiben megvalósult volna a szuperklubok által elképzelt liga, mostanra Agnelli lenne az európai labdarúgás egyik legbefolyásosabb alakja, ehhez képest viszont neki is megalázottan kellett visszatáncolnia a sorozat összeomlását követően. Aleksander Ceferin UEFA-elnök „kígyónak”, Urbano Cairo pedig „árulónak” titulálta a városi rivális elnökét.
Mindez már önmagában is valódi PR-rémálom, de Agnellinek egyéb ügyekkel is foglalkoznia kell. Vizsgálják például, hogy mekkora szerepe volt Luis Suárez nyelvvizsga-botrányában: az már bizonyos, hogy az uruguayi támadó nevetségesen könnyű feltételeket kapott a szóbeli vizsgán, most épp azt próbálják összerakni az illetékesek, mennyire folyt bele a klub a folyamatba. Egy hét leforgása alatt sokak szemében nevetségessé vált, amit az ő posztján nem engedhet meg magának.
Innentől kezdve a Juventus igazgatótanácsán múlik, hogyan ítélik meg a tevékenységét. Agnelli kinevezéséről John Elkann, a klub többségi tulajdonrészével rendelkező Exor vezérigazgatója, nem mellesleg a klub igazgatótanácsának elnöke határozott. A döntés telitalálatnak bizonyult: Agnelli ugyanis néhány év leforgása alatt rendbe rakta a klubot, megalapozva ezzel a torinóiak évtizedes dominanciáját, az utóbbi években látott iránnyal azonban Elkannék sincsenek kibékülve.
Nemrég Elkann a Continassában, a klub edzőközpontjában is feltűnt, ahol Agnellivel találkozott, azt mutatva ezzel a nyilvánosságnak, hogy az elnök továbbra is élvezi a bizalmukat. Az elnök egyelőre marad a klub élén, de sajtóhírek szerint a jövője hamarosan eldőlhet: erről az Exor részvényeseinek éves megbeszélésén, május 27-én határozhatnak. Amennyiben megvonják a bizalmat Agnellitól, Elkann jobbkeze, Alessandro Nasi veheti át a helyét.

Andrea Agnelli Juve-elnök Cristiano Ronaldo társaságában.

Fotó: Getty Images

Pirlo sorsa akár hamarabb is megpecsételődhet: az olasz sajtó szerint amennyiben a Juventus nem tudja megverni az Udinesét a Dacia Arénában, az idényt a mostani másodedzővel, Igor Tudorral fejezi be a csapat. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy a Juventus a szó legszorosabb értelmében sem engedheti meg magának, hogy lemaradjon a BL-ről: a járvány okozta gazdasági visszaesés alaposan megnyirbálta a bevételeket, ezért is próbálkoztak új liga alapításával.

Jelenleg a Juventus a BL-indulást érő negyedik helyen áll, ugyanannyi ponttal, mint a harmadik Napoli és az ötödik Milan.

A piros-feketék egy darabig még a bajnoki címért is harcban voltak, 2021-ben azonban pocsék formát mutattak, így szép lassan visszacsúsztak az EL-helyekre. Innentől már nem feltétlenül a Milan számít esélyesnek a top 4-ért harcolók közül, azonban az a milánóiakat segítheti, hogy nekik elsősorban a pályán adódó válságot kell menedzselniük, miközben a torinóiaknak a szervezeti problémáikat is rendezniük kell.
A hátralévő bajnokik ráadásul még sok fordulatot tartogathatnak, hiszen a Juventusnak a Milannal és az Interrel is játszania kell még, amely mérkőzéseken fontos tényező lehet a hazai pálya előnye, bár azt például a Benevento elleni vereség is megmutatta, hogy a Juventus otthona közel sem az a bevehetetlen erőd, ami régen volt. Az már inkább csak a véletlen műve, hogy Massimiliano Allegri is épp akkor tűnt fel a nyilvánosság előtt, amikor a kiesés ellen küzdő csapat elpáholta a Juvét.
Az időzítés rémes volt Pirlo szempontjából: miközben ő azt próbálta elmagyarázni az újságíróknak, hogyan kaphattak ki attól a csapattól, amely durván annyit költ fizetésekre, mint a Juventus Cristiano Ronaldóra, Allegri mindenkit emlékeztetett, miért tartják a világ egyik legjobb taktikusának. Olaszországban egyre nagyobb esélyt adnak Allegri visszatérésére, az olasz sajtóban napok óta arról cikkeznek, hogyan nézhet ki a Juventus a régi-új edző irányításával.
Pirlo hatalmas nyomás alatt dolgozik, ami érthető, a Fiorentina elleni meccset követően ő maga is elismerte, hogy csapata „borzalmasan” teljesített az első félidőben. „Minden egyes mérkőzéssel tanulunk valamit. Azonban az elvárásokat figyelembe véve nem vagyok valami boldog, és nem gondolnám, hogy a klubnál azok lennének” – mondta Pirlo. Habár nem kérdés, hogy neki is megvan a felelőssége az idei szereplésben, túlzás lenne őt hibáztatni mindenért.

Massimiliano Allegri és Andrea Agnelli.

Fotó: Getty Images

Az egykori Forma-1-es csapatfőnök, Flavio Briattore a Tuttosportnak adott nyilatkozatában „hazárdjátéknak” nevezte az edzőként teljesen pályakezdő Pirlo kinevezését, amire szerinte most ráfázott a klub vezetősége. „Nem teszel Ferrarit olyasvalaki alá, aki még a tanulási fázisban jár” – szögezte le Briattore. Pirlo egykori csapattársai közül is többen egyetértenek abban, hogy a klub a rossz döntések árát fizeti most meg.
A legjobbakat kívánom Andrea Pirlónak – fogalmazott Patrice Evra. Nagyszerű barát, remélem, hogy addig marad a Juventusnál, ameddig csak lehetséges. Ugyanakkor ki kell mondanom: Allegri kirúgását tartom a legnagyobb hibának. Ő egy rendkívül okos edző.
Allegri visszatérésének gondolata egyre népszerűbb a torinóiak körében, azonban nincs rá garancia, hogy ez megvalósul. Legutóbbi tévéinterjújában a toszkán szakember elmondta, a Juventustól való távozása természetes folyamat eredménye volt, és nem maradt benne hiányérzet. Ezen felül egészen biztosan lennének feltételei, például a keret összetételét illetően: távozásakor állítólag azt tanácsolta Agnellinek, szabaduljon meg Ronaldótól, mert csak hátráltatja a csapatot.
Ronaldo azóta is tagja a keretnek, ráadásul nem egyszerű szabadulni tőle a fizetése miatt, így nagy a valószínűsége annak, hogy 2022-ben is a torinóiak játékosa lesz. Allegrit ugyanakkor nagy becsben tartják a Juventusnál, és a távozása óta tapasztalt hanyatlás talán még inkább felértékeli a korábbi sikereit. Agnelli és az edző között a mai napig baráti a viszony, nem úgy a Paratici-Pavel Nedved kettőssel: vagyis az edző visszatérése esetén őket nagy valószínűséggel elküldenék.
Paraticit amúgy nem sokan hiányolnák: Beppe Marotta utódjaként nyélbe ütött néhány kiemelkedő transzfert, az ő nevéhez fűződik Cristiano Ronaldo, Matthijs de Ligt és Federico Chiesa szerződtetése. A teljes képet figyelembe véve azonban tagadhatatlan, hogy Marotta víziója messzebbre juttatta a Juvét, a sportigazgató ráadásul jelenleg az Internél tölt be hasonló posztot, ahol minden bizonnyal 11 év után bajnoki címmel zárják az idényt.
Előfordulhat, hogy Pirlo ugyanazon a hétvégén veszíti el a munkáját, amikor a Marotta-Conte kettős Scudettóhoz segíti az Intert, amely tökéletesen szimbolizálná azt az ellentétes utat, amit a két klub bejárt. Fogalmazhatnánk úgy is: lesújtó vádirata lenne annak, mennyire csúnyán elszúrta ezt az idényt a Bianconeri. Ebben a kontextusban érdemes megvizsgálni, miért van egyre nagyobb esély arra, hogy a nyár során fejek hulljanak Torinóban.
Forrás: goal.com
Labdarúgás
Karizmatikus, jól bánik a fiatalokkal és modern – Miért nem kérnek a topcsapatok Pochettinóból?
14/04/2022 17:31
Serie A TIM
„Aláírt megállapodásom volt a Real Madriddal” – Allegri az utolsó pillanatban választotta a Juvét
01/04/2022 14:38