Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Pirlo a csalódások ellenére sem változtatna az edzői felfogásán

Németh Dániel

Publikálva 18/08/2021 - 20:37 GMT+2

Habár tartja, hogy a játékosok fontosabbak az edzőnél, továbbra is azt vallja a futballról, amit a szakdolgozatában lefektetett.

Andrea Pirlo

Fotó: Getty Images

Andrea Pirlo edzői bemutatkozása felemásan alakult, hiszen a nagy győzelmek mellett komoly csalódások is érték a Juventus kispadján. Az idény végeztével meg is köszönték neki a munkát, de a futballról alkotott véleményén ez sem változtatott.


Ez a nyár sportos szempontból nagyon jól sikerült az olaszoknak, hiszen az olimpián rég voltak ennyire eredményesek kiemelt sportágakban, ráadásul a labdarúgó-válogatott megnyerte az Európa-bajnokságot. „Csodálatos nyarunk volt” – mondta Pirlo. "Nincs annál nagyobb öröm, mint amikor a válogatottal nyersz. Mancini nagyszerű munkát végzett, a csapatnak megvolt az identitása, szinte már úgy játszottak, akár egy klub. Ezt már az elejétől kezdve tudták.”
A válogatott egyik nagy erőssége az volt, hogy amikor kellett, a hagyományosan olasz stílusra támaszkodtak, miközben alapvetően modern felfogásban futballoztak. „A futball nem változik. Még mindig két kapu van, az egyik előtt védekezel, a másikba próbálsz betalálni. A játék módja változik, a felfogás, a játékosok mozgása – ezek mind átalakultak. Manapság technikailag kiemelkedő, gyors játékosokra van szükség, akik erősek az egy az egy elleni helyzetekben.”
Az olasz válogatott stílusváltása persze nem a semmiből jött, hiszen klubszinten évek óta változás figyelhető meg a játékfelfogásban. Többek között Pep Guardiola is nagy hatással volt az olaszországi edzőkre, főleg az újonnan feltörő olasz edzőgenerációra, elég csak Maurizio Sarri Napoliját, Eusebio Di Francesco Sassuolóját és Romáját, valamint Roberto De Zerbi Sassuolóját említeni. Tavaly a Serie A hozta a legtöbb gólt átlagban (3,05), amihez persze a kiscsapatok is asszisztáltak.

Csak a Crotone 92 gólt nyelt be, ugyanakkor arra is volt példa, hogy a bátor futball kifizetődött: a Spezia például az ezüstérmes Milant 2-0-ra győzte le, teljesen megérdemelten. A mesteri presszinget kidolgozó Vincenzo Italiano azóta a Fiorentina edzője lett.

„Sorban jönnek azok a fiatal edzők, akik másképp látják a futballt, és szerintem most is ebbe az irányba tartunk. Guardiola is megmutatta ezt az elmúlt néhány évben. Ha nem irányítod a meccset, nehéz azt gondolni, hogy nyerhetsz. Persze előfordulhat, hogy 90%-ban nálad van a labda, és az ellenfél egyetlen kaput eltaláló lövésből gólt lő, de inkább veszítek így, minthogy a teljes meccset a saját tizenhatosom előtt töltsem, és csak a kontrákra várjak.”
picture

Andrea Pirlo

Fotó: Getty Images

Pirlo az előző idényben élesben is tesztelhette az elveit, összességében inkább kevesebb, mint több sikerrel, ám a tapasztalatok fényében sem gondolkozott el azon, hogy átírja a diplomamunkáját. „Csak azért, mert néhány eredmény nem volt jó, nem áll szándékomban változtatni. Még mindig így gondolkodom a játékról: hátulról kell építkezni, a labda tartására törekedni, amint lehet, visszaszerezni. Sok múlik azon, milyen játékosaid vannak, mit tesznek lehetővé.”
A játékosok sokkal fontosabbak az edzőknél. Az edzőknek kell alkalmazkodniuk.
A tavalyi nyár elég mozgalmasan alakult Pirlo számára, akit előbb a Juventus U23-as csapatának élére neveztek ki, rá pár hétre pedig már az első csapatnak vezényelt edzést. Sokan tartottak attól, hogy az edzőként rutintalan Pirlónak túl nagy lesz a kabát, főként, hogy a Juve komolyabb ráncfelvarrásra szorult, végül tényleg nem alakult jól az idény (bár ez nem csak az edző hibája volt), 2011 óta először bukták el a bajnokságot, a BL-ben pedig már a legjobb tizenhat között kiestek.
„Sokat tanultam” – mondta Pirlo. „Ez volt az első évem edzőként, de nagyon intenzív volt, mert egyetlen barátságos mérkőzésünk volt az idénykezdet előtt. Minden nagyon gyorsan történt. Háromnaponta pályán voltunk, nézőket nem engedtek be, nem volt lehetőségünk a regenerálódásra, vagy arra, hogy az edzésekkel a következő meccsre felkészüljünk. Nagyon nehéz volt új ötleteket kipróbálni. Fontosabb volt, hogy pihenjenek.”
Pirlónak azért voltak új gondolatai, a rendszer például kifejezetten érdekes volt, ami védekezésben inkább 4-4-2-re hajazott, támadásban pedig 3-2-5-re. Habár a nyers számok nem festettek rosszul, a Juventusnak nem sikerült kellő kiegyensúlyozottsággal játszania, így aztán hiába szakították meg a Milan 27 meccses veretlen sorozatát, győzték le az Intert és az Atalantát az Olasz Kupában, hazai pályán kikaptak a Beneventótól és sokszor hullajtottak el rosszkor pontokat.
picture

2020-ban az Olasz Kupa megnyerésével vigasztalódott a Juventus

Fotó: Getty Images

Akadtak azért olyan puzzledarabok, amik szépen összeálltak, Danilo például nagyszerűen illeszkedett Pirlo rendszerébe, és Weston McKennie beépítése is jól alakult. „Fiatal játékos, aki még sokat fejlődhet. Véleményem szerint olyan középpályás, aki képes nyolcast játszani egy háromfős középpályán, mindkét oldalon. Jól érkezik a tizenhatoson belül, ahol képes gólokat szerezni, de a labdaszerzésben is használható. Tavaly másként játszottunk, így alkalmazkodnia kellett.”
A bajnokság hajrájának úgy futott neki a Juventus, hogy még a BL-indulás is kérdéses volt, ám ezt végül – köszönhetően a Napoli botlásának – sikerült bebiztosítani. Pirlo tízes skálán hatosra értékelte teljesítményét, és hozzátette: „Többet is tehettem volna, és amikor nem jönnek az eredmények, mindig az edző a hibás elsőként. Jobban kell dolgoznom." Az Olasz Kupa-győzelem fényében a hatosnál talán többet is érdemelne, mindenesetre a munkáját nem tudta megtartani, nyáron ismét Massimiliano Allegri lett a torinóiak edzője.
„Sokat fejlődtem ebben az évben, akár emberként is” – összegezte az előző idény tapasztalatait. A játékosként kétszeres BL-győztes Pirlo továbbra sem szeretne eltávolodni a labdarúgástól, és edzőként képzeli el a jövőjét, ám nem kizárólag Olaszországban. „Szeretnék külföldre menni. Három évet töltöttem Amerikában, így nincs problémám az angollal, beszélek franciául is. Úgy érzem, hogy bármerre mehetnék.”
Forrás: Athletic

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés