Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Milan edzőjének Sandra Bullock a kedvenc színésznője, a családja Inter-drukker, ő pedig

Eurosport
Eurosport

Publikálva 18/03/2021 - 18:11 GMT+1

Amikor 17 hónappal ezelőtt Stefano Piolit kinevezték az AC Milan vezetőedzőjévé, minden más volt, csak szexi választás nem.

Fotó: Eurosport

Az AC Milan híres volt arról, hogy taktikai forradalmat indított Arrigo Sacchi vezetésével, Európában Fabio Capellóval is a csúcsra ért, nyert Carlo Ancelotti karácsonyfa-felállásával, Stefano Pioli hozzájuk képest viszont egyszerű fiú volt.

A Milan jelenlegi trénere Mina Rzouki, a BBC-n megjelent remek cikke szerint "Ancelotti maradékaira vágyott - szó szerint."
"Egyszer, amikor a parmai ifjúsági csapatában játszottam [az 1978/79-es évadban], még egy pár cipőt is felvettem, amelyet ő, Ancelotti dobott el az első csapattal vívott mérkőzés végén. Labdaszedő fiú voltam, elvettem a cipőt, majd néhány meccsen viseltem is őket. Nagyon csodáltam őt." - mesélte Pioli.
Cipőtolvaj? Egy rajongó srác? Nos, az olasz média Piolit "The Normal One"-nak nevezte. Nem mellesleg Jürgen Klopp is ezt mondta magáról liverpooli bemutatkozó sajtótájékoztatóján.
Ibrahimovic elgondolkozott a visszavonuláson, de inkább a Milan megjavítása mellett döntött | EurosportZlatan Ibrahimovic 39 évesen is bizonyítja klasszisát a Serie A-ban, a mostani szezonban már 10 gólnál jár, amivel kilenc fordulót követően vezeti a góllövőlistát. A svéd gólvágó elárulta, hogy nemrég a visszavonulás gondolata is megfordult a fejében, azonban ügynöke tanácsára inkább a Milan felemelését tűzte ki céljául, amely projekt egyelőre jól halad.
Ha csapata a Manchester United otthonában elért 1-1-es döntetlenjét megőrzi az Európa-liga nyolcaddöntőjének csütörtöki visszavágóján, izgalmasabb becenevet is kiérdemelhet, még akkor is, ha a gyökerei kissé hétköznapiak. Postás családból származik, Pioli mindkét testvére és édesapja is leveleket kézbesített egész életében, az Internazionale szurkolói voltak, és amatőr szinten valamilyen módon részt vettek a futballban. Stefano feleségül vette középiskolás szerelmét, és hajlandó volt Sandra Bullock-filmek megtekintésére is - sőt, utóbb a kedvenc színésznője lett -, elképzelte, hogy neki is hasonló élete lesz - csakhogy ő nagyon jól tudott focizni.
A tisztességes labdarúgó-karriert magáénak tudható Pioli sikeres volt a Juventusnál és a Fiorentinánál is, és stabil utat  alakított ki az edzői pályán is, amelynek eredményeképp a Laziót bevitte a Bajnokok Ligájába. A Fiorentina élén nehéz vizeken hajózott a csapatkapitányuk, Davide Astori halála után, és még egy féléves időtartam erejéig a szeretett Inter vezetőedzőjeként is dolgozott, miután kirúgták a katasztrofálisan teljesítő Frank de Boert.
Piolit Marco Giampaolo távozása után biztos kezű megoldásnak tekintették a Milan számára, és a klub még egy új projekt elindítását tervezte a nyár folyamán. Ő pedig hálás volt a lehetőségért, és olyan esélyként tekintett rá, amivel harcolni tud a jövőképéért.
Ibrahimovichoz hasonlóan Ronaldo is hatékony lehet 40 év fölött a korábbi erőnléti edzője szerint | EurosportGiovanni Mauri világsztárok egész sorának segített, hogy meghosszabbítsák pályafutásukat, és még harmincas éveik végéhez közeledve is hatékonyak legyenek a pályán. Az erőnléti edző a Real Madridnál együtt dolgozott Cristiano Ronaldóval, és nincsenek kétségei azt illetően, hogy a portugál klasszis Zlatan Ibrahimovichoz hasonlóan, 40-hez közel is elit csatárteljesítményre lesz képes.
Haladó pragmatikus, aki jól kommunikál a játékosaival, alaposan felkészül az egyes mérkőzésekre, és egyedülálló módon ötvözi a régimódi ideálokat a modern megközelítésekkel. A technika rajongója, amikor a Chievóért felelt, ő volt az első edző, aki együttműködött a Panasonic-kal, és a 3D-s technológiát felhasználva mindent lefilmezett a játékosairól, hogy jobban javítsa helyzetüket, testtartásukat és a játékon belüli irányítást.
A Milannal fia, Gianmarco segítségével létrehozott egy alkalmazást, amely részletes információkat tartalmaz minden ellenfélről, akikkel a játékosok a következő héten találkoznak, videókkal és információkkal a felkészüléshez. Játékosai arról beszélnek, hogy meghallgatja őket és megbecsüli őket, és ha már élvezik a futballjukat, az eredmények általában jönnek maguktól.
Davide Calabria és Franck Kessie is elismerte, hogy kezdetben problémáik voltak az edzővel való kommunikációban, de mindkettő ugrásszerűen fejlődött az ő felügyelete alatt.Hakan Calhanoglu, a csapat kreatív felelőse, aki Pioli érkezése után kezdett megfelelni az elvárásoknak, ragaszkodik hozzá: "Nagyon szerencsések vagyunk, hogy egy ilyen edző velünk dolgozik."
Két veterán nyújt segítséget nekik a minél jobb szereplésben, elöl Zlatan Ibrahimovic vette le a nyomást a fiatalokról, a védelemben pedig Simon Kjaer lett a főnök. A játékosokkal való kapcsolatok kiépítésére fordított kis idő és a tapasztalt új érkezők segítségével Pioli Milanja csak két Serie A-mérkőzést veszített el 2020-ban. A Covid miatti lezárás után szinte megállíthatatlanok voltak, az utolsó 12 meccsükből kilencet megnyerve a hatodik helyet szerezték meg, úgy, hogy 2019 végén még csak a 11. helyen álltak.
Miután rácsörgött Maldini, nem volt kérdés, hogy a Milanhoz igazol | EurosportA rossz döntéseket sorban halmozó AC Milan egyfajta játékostemetőnek tűnt az előző években. Ez a tendencia szép lassan megfordulni látszik, olyannyira, hogy egyre több fiatal választja a piros-feketéket kifejezetten azzal a céllal, hogy új lendületet adjanak pályafutásuknak. A Chelsea-nél mellőzött, ám kiváló képességekkel rendelkező Fikayo Tomori lehet a következő a sorban.
A jövőjével kapcsolatos folyamatos spekulációkkal a Milan már nem hagyhatta figyelmen kívül a képtelen  mennyiségű pontot, amelyet Pioli gyűjtött, valamint játékosainak és Paolo Maldini klublegendának a dicséretét, aki szerint a menedzsernek "különleges szerepe van" az egyesületnél, és a nyáron új szerződést kapott. A csapat boldog volt, a fiatalok tekintéllyel játszottak, és egy látszólag alvó óriást ébresztett fel egy olyan ember, Sacchi, a Milan kétszeres BEK-győztes korábbi mestere, aki úgy érezte, hogy Pioli "jó edző, de nem modern". Amikor azt mondta róla, hogy nem modern, Sacchi úgy értette, hogy hagyományosan olasz - stabil, kiegyensúlyozott és védekező felfogású.
Pioli nem engedelmeskedik annak a tendenciának, hogy hátulról játsszon, amit az Atalanta és a Juventus is a szükséges személyzet nélkül próbált meg nagy bánatukra, amikor a Real Madrid és a Porto kiejtette őket a Bajnokok Ligájából. A Manchester United ellen egy pazarul összeállított Milant láttunk, amely jól bírta fizikálisan és tisztában volt feladataival annak ellenére, hogy hat megszokott kezdőjátékosa nélkül játszott.
Pioli olyan identitást adott ennek a csapatnak, amely minden problémával megbirkózott. A túlterhelt szezon kimerültsége azonban végül oda vezetett, hogy a csapat ebben az idényben pontokat hullajtott a Serie A-elsőségért folytatott harcban, így az Inter mögött per pillanat második és kilenc ponttal marad el a városi riválistól.
Lehet, hogy a Scudetto most még túl nagy álom volt a Rossonerik számára, mivel még mindig távol állnak attól, hogy milánói ellenfelük, az Inter, valamint a Juve tehetségeivel büszkélkedjenek, de Pioli személyében a Milannak van egy embere, a postás, aki szállítja az eredményeket.  
Conte még Leonardót is szobafestésre használná | EurosportNagyon úgy tűnik, innen már csak az Inter veszítheti el a bajnoki címet, Antonio Conte csapata megállíthatatlanul menetel ebben az idényben. Hétfőn újabb fontos meccset nyertek meg a kék-feketék, így magabiztosan vághatnak neki az előttük álló, könnyebbnek ígérkező szakasznak.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés