Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Arculcsapás a nyíltan meleg brit focistának, hogy a Pool csékája a jogtipró Szaúd-Arábiába igazolt

Takács Márton

Frissítve 24/11/2023 - 16:01 GMT+1

Jordan Henderson döntését, hogy Szaúd-Arábiába szerződik, arculcsapásként élte meg Anglia egyetlen nyíltan meleg férfi labdarúgója, Jake Daniels. A 18 éves Blackpool-játékos tavaly coming outolt, és akkor Henderson támogatását is megkapta. Nyáron viszont olyan országba igazolt a Liverpool korábbi csapatkapitánya, ahol a homoszexualitást per pillanat törvény tiltja.

"Mit tehetnék?" - sugallja a kérdést kézmozdulatával Jordan Henderson

Fotó: AFP

Jake Daniels számára pofonnal ért fel, hogy a melegeket támogató Jordan Henderson az állami szinten homofób Szaúd-Arábiába igazolt.
"Négernek, buzinak, cigánynak, zsidónak, törvénytelen gyereknek, parasztnak, bevándorlónak stb. lenni nem érdem. Az azonban már érdem, ha valaki nyíltan vállalja egy olyan tulajdonságát, amit a többség - előítéletből - szégyennek, takargatnivalónak tart, amit becsmérelnek és megbélyegeznek. Erre a nyílt vállalásra igenis lehet büszkének lenni."
Ez az idézet részlet Nádasdy Ádám, a nagyszerű (meleg) költő, író, nyelvész, műfordító Mire is vagyunk büszkék? című, 1997-es írásából.
Ezért fontos figyelni arra, amit Jake Daniels, az Egyesült Királyság egyetlen nyíltan meleg férfi labdarúgója mond. Szerinte ugyanis Jordan Henderson nyári, Szaúd-Arábiába való igazolása arculcsapás számára azok után, hogy korábban az angol válogatott játékos támogatta őt a coming outja miatt.
A Blackpool futballistája, Daniels 2022 májusában vallotta be, hogy meleg, és ezzel 32 év óta ő lett az első aktív profi férfi focista Angliában, aki ezt megtette Justin Fashanu 1990-es esete óta. Fashanu 1998-ban 37 esztendősen öngyilkos lett attól tartva, hogy egy ellene szexuális zaklatás miatt folyó perben nem kap tisztességes eljárást homoszexualitása miatt.
Henderson tavaly támogatásáról biztosította Danielst, de az angol középpályás idén nyári szaúdi ligába való szerződése keményen megviselte a 18 esztendős játékost.
Daniels veszélyben lenne például Szaúd-Arábiában, ahol hivatalosan, azaz törvényi szinten halálbüntetéssel szankcionálhatják a homoszexualitást.
"Jordan korábban támogatott engem, és azt mondta: ’Büszkék vagyunk arra, amit tettél’.Az, hogy Szaúd-Arábiába igazolt, felért egy pofonnal. De gondolom, jól fizet, és a pénz biztos többet jelent az embereknek” – nyilatkozta Daniels a BBC-nek.
Hendersont kritika érte a szaúd-arábiai Al-Ettifaqhoz való szerződése miatt. Az azonos neműek közötti kapcsolatok illegálisak az országban, az angol középpályás ellen felszólalók kiemelték, hogy képmutatónak tartják, hogy a Pool addigi csékája egészen addig az LMBTQ+ jogokat védelmezte.
picture

Jordan Henderson irányváltás közben, még a Liverpool mezében

Fotó: AFP

Henderson egy szeptemberi interjúban kitartott amellett, hogy még mindig érdeklik az LMBTQ+ témák, és azt mondta, fáj neki, ha mást sugallnak róla:
"Megértem az LMBTQ-közösség frusztrációját. Megértem a dühüket. Erre csak azt tudom mondani, sajnálom, hogy így éreznek. Senkit sem akartam megbántani. Mindig az volt a célom, hogy segítsek azoknak a közösségeknek, amelyek hozzám fordultak. Azt is végiggondoltam, mi van akkor, ha nem megyek, és homokba dugott fejjel kritizálunk más kultúrákat a távolból. Ami után persze semmi sem történik. Semmi sem változik meg."
Daniels frusztrálónak nevezte Henderson lépését, és azt mondta, hogy azóta nem is beszéltek egymással. Steven Gerrard, aki Henderson menedzsere az Al-Ettifaqnál, felkereste Danielst, mielőtt Szaúd-Arábiába utazott.
Daniels így nyilatkozott erről az esetről:
"Személyesen találkoztam Gerrarddal, aki azt mondta nekem: 'Ha valaha is kapcsolatba akarsz lépni velem, akkor üzenj' - de ő is oda szerződött. Frusztráló, hogy olyan sokan távoztak éppen abba az országba."
picture

Henderson az Al-Ettifaq színeiben

Fotó: AFP

Már csak azért is fontos ez a téma, mert Szaúd-Arábia 2034-ben labdarúgó-világbajnokságot rendez.
Daniels aggodalmát fejezte ki ezzel kapcsolatban is, az a vb a tavalyi katari torna nyomában jár majd - egy másik olyan országban vébéztek tavaly, ahol a homoszexualitás szintén illegális.
"Kezdtünk látni némi előrelépést. Aztán megtörtént a katari világbajnokság, és megint visszaléptünk. Ha részt vennék a világbajnokságon, és elmennék Szaúd-Arábiába, nem érezném magam biztonságban, és ez veszélybe sodorja a labdarúgó karrieremet is."
Daniels egyike a nagyon kevés nyíltan meleg aktív férfi labdarúgónak; Jakub Jankto a Cagliariból és Josh Cavallo az Adelaide Unitedből a két olyan élvonalbeli játékos a világon, aki coming outolt.
Az Aston Villa, a Stuttgart, a Lazio, a West Ham, a Wolfsbug és az Everton korábbi játékosa, Thomas Hitzlsperger már visszavonulása után vállalta homoszexualitását a nyilvánosság előtt. A nemzetközileg ismert német focisták közül ő az első, aki megtette ezt, és sosem szégyellte magát azért, amilyen – fogalmazott a Die Zeitnek adott interjújában 2014-ben.
picture

Itt a fejét készült használni Henderson

Fotó: AFP

Jake Daniels hozzátette mondandójához, hogy a bejelentése megváltoztatta őt.
"Nem gondoltam, hogy ennyire felkapják majd. A fogadtatás, amit kaptam, az emberek, akikkel találkoztam, őrületes élmény volt. A coming out volt a legjobb dolog, amit valaha tettem. Azóta jobban is játszom."
Azt pedig Esterházy Péter mondta és írta a 2014-es Pride-ot megnyitó beszédében, hogy "mindenki olykor kisebbség".
Azt pedig a cikk szerzője teszi hozzá Henderson álságos viselkedését elnézve, hogy legszívesebben hozzávágnánk egy Freddie Mercury-CD-t, egy Allen Ginsberg-kötetet, vagy Kulka János III. Richárd-alakításának DVD-felvételét, hogy emlékeztessük korábbi szavaira és tetteire, amelyeket a szaúdi ligába való távozása előtt voltak még rá jellemzők.
Forrás: részben eurosport.com

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés