Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Cristiano Ronaldo beárazta a szaúdi ligát, szerinte európai topligánál is jobb

Nánási Antal

Frissítve 21/01/2024 - 10:07 GMT+1

Jordan Henderson esete annyira kiragadott példa, hogy Cristiano Ronaldo meg sem említette akkor, amikor a minap egy Dubajban megrendezett díjátadón az általa most már egy éve erősített szaúdi ligát dicsérte kellő lelkesedéssel. A portugál sztár nem foglalkozik a kétkedőkkel, áldja a napot, amikor Szaúd-Arábiába igazolt, és azt mondja, az ország futballja a legnagyobb csúcsokat veszi célba.

Kylian Mbappé, Cristiano Ronaldo

Fotó: AFP

Túlzás nélkül állítható, hogy 2023 nyarán a Saudi Pro League-ről és az oda tömegével áramló futballistákról szólt minden a nemzetközi futballban. Az arab ország vezetői jó ideje dolgoznak már nagy sportesemények odacsábításán azzal a nem titkolt céllal, hogy egy kicsit elhomályosítsák a külvilág figyelmét arról, ahogyan az archaikus társadalmi modellt követve az ország működik. Ezt a folyamatot sportswashingnak nevezzük.
Az ottani döntéshozók, miután gyakorlatilag az összes jelentős profi ökölvívómérkőzés megrendezésére rátették a kezüket, rendeztek Dakar-ralit (!) és egy sor más eseményt, rájöttek, hogy az igazán nagy áttörést a legnépszerűbb sportágak útján lehet elérni.
Ezért aztán az ottani liga 18 csapata 2023 nyarán csaknem háromnegyed milliárdnyi euró értékben importált Európában is ismert futballistákat az országba azzal a céllal, hogy felvirágoztassák a Saudi Pro League-et. Így utólag visszagondolva ennek a folyamatnak Cristiano Ronaldo ágyazott meg, aki a 2022-es világbajnokságot követően, 2023 januárjában kötelezte el magát az Al Nassr csapatához.
Január 19-én Dubajban tartották a mérsékelten ismert és elismert Globe Soccer Awards díjátadó gálát, amelyen a térség meghatátozó játékosaként a portugál is jelen volt. Illetve nem csupán díszvendégként tette tiszteletét, hanem négy kategóriában jelöltként is megmérette magát, három díjat pedig be is zsebelt.
Ronaldo lett az év legjobb közel-keleti játékosa (igen, jól írtuk), megelőzve Riyad Mahrezt és Mohamed El Shenawyt. A 2023-as naptári év során 59 mérkőzésen szerzett 53 góljával kiérdemelte a Maradona-díjat, emellett pedig A Szurkolók Kedvence-különdíj is az ő vitrinjét díszíti ezentúl.
Negyedikként a legjobb férfi futballista kategóriában jelölték a díjra, ezt azonban, talán a FIFA Év játékosa elismerés elmaradása miatt amolyan vígaszdíjként végül Erling Haaland kapta. Más kérdés, hogy a norvégot mindez aligha vígasztalja.
A nap folyamán a gála részeként CR a színpadon vett részt egy moderált beszélgetésen, amelynek témái között felmerült az általa most már egy éve erősített szaúdi liga ereje. A portugál klasszis válasza igencsak meglepőre sikeredett, és egészen biztosan összeráncolt néhány szemöldököt Franciaországban:
„Hogy milyen szintet képvisel most a liga? Szerintem nem rosszabb, mint a francia Ligue 1.
Franciaországban van 2-3 kiemelkedő csapat, a szaúdi bajnokság ezzel szemben szerintem nyitottabb, itt élesebb a verseny. Itt játszom már egy éve, pontosan tudom, hogy mit beszélek.
És én azt mondom, hogy jelen pillanatban a szaúdi liga jobb a francia első osztálynál.”
picture

Cristiano Ronaldo

Fotó: AFP

A nyári népvándorlást követően a futballisták piaci értékét illetően általában mértékadónak tekintett Transfermakt adatai szerint a Saudi Pro League értéke jelen pillanatban pontosan egymilliárd euró, míg a Ligue 1 játékosainak összértéke 3,7 milliárd.
Az nem képezheti vita tárgyát, hogy a francia bajnokság az európai topligák sereghajtója, CR kijelentése azonban így is meredek. Az azonban kétségtelenül igaz, hogy a francia bajnokság erősen PSG-függő, a fővárosi csapat játékoskerete önmagában bő egymilliárdot ér, a második legértékesebb AS Monaco a maga 352 millió eurós keretével pedig jelentősen le van maradva.
A beszélgetés során Ronaldo azzal kapcsolatban is kapott kérdést, hogy milyen érzésekkel és célokkal vágott bele 2023 telén a szaúdi kalandba, és most, egy év távlatából, hogyan látja ezek megvalósulását. Ennek a kérdésnek különös aktualitást ad Jordan Henderson esete, aki az Al Ettifaq egyik topigazolásaként érkezett Szaúd-Arábiába nyáron, most viszont, alig félév után szerződését felbontva távozott.
picture

Jordan Henderson

Fotó: AFP

A Liverpool korábbi csapatkapitánya csillagászati, 700 ezer fontos heti fizetést hátrahagyva menekült el az országból, azóta pedig már alá is írt a történelmi mélypontból kivánszorogni szándékozó holland rekordbajnok Ajaxhoz.
„Egy év után is jó lépésnek érzem az ide érkezésemet, boldog vagyok. A futballisták mellett edzők, sportigazgatók és egyéb szakemberek is ide jöttek.
A szaúdiak elkezdtek egy folyamatot, ami igencsak hosszúnak ígérkezik, de a vége a legmagasabb szinten van. Lépésről lépésre haladunk, és biztos vagyok benne, hogy el fogjuk érni a célunkat.”
Forrás: si.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés