Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Arteta és Pochettino máshogyan használja kapusait, de spanyolt favorizálnak mindketten a poszton

Takács Márton

Frissítve 02/10/2023 - 20:35 GMT+2

Mauricio Pochettino, a Chelsea, és Mikel Arteta, az Arsenal vezetőedzője eltérő felfogást alkalmaz kapusposzton a szezonban. Amíg a Chelsea-nél Robert Sanchez az első számú ember a háló előtt, addig az Arsenalnál az eddigi fix 1-es, Aaron Ramsdale viszont elveszítette tutinak látszó helyét, és David Raya nyerhette el vele szemben a pole pozíciót.

A Chelsea-nél Robert Sanchez az első számú kapus

Fotó: AFP

A Chelsea-nél Robert Sanchez az első számú kapus, az Arsenalnál Aaron Ramsdale és David Raya osztozik a poszton.
Eddig jól járt az Arsenal és a Chelsea nyáron szerződtetett spanyol kapusa is. David Raya kölcsönben érkezett a Brentfordtól, és már négy mérkőzésen kapta meg a lehetőséget Mikel Artetától (Aaron Ramsdale hat találkozót kapott eddig), míg Robert Sanchezt a Brightontól igazolta le a Chelsea, és a csapat mind a nyolc szezonbeli meccsén ő védett.
Mauricio Pochettino úgy véli, hogy egy menedzsernek mindig ki kell jelölnie egy első számú kapust, mert két kiemelkedően jó képességű hálóőr alkalmazása (amely helyzetben egyikük a padon ül), veszélyes lehet a csapatra nézve – írja cikkében a goal.com.
"Nem nagyon volt ilyenre példa korábban, de nem lehet két ilyen szintű játékosom a keretben úgy, hogy nem használom őket. Davidnak, ugyanúgy, mint Aaronnak, fantasztikus képességei vannak, ezeket pedig ki kell használnunk."
Amikor az újságírók arról kérdezték Artetát, miért a nyáron szerződtetett Raya kezdett az Evertonnal játszott mérkőzésen az eddig nagy hiba nélkül védő Ramsdale helyet, a fenti két mondattal felelt.
Eddig úgy tűnik, nagy versenyhelyzetet teremtett a spanyol menedzser két kiváló kapusa között, akik megosztoztak a meccseken, amolyan vízilabdás, kézilabdás módon.
picture

A nemzetközi helyzet egyre fokozódik Aaron Ramsdale és David Raya között az Arsenalnál

Fotó: AFP

Argentin kollégája gyökeresen más filozófia alapján dolgozik. Az újságíróknak arról beszélve, hogy Sanchezt jelölte ki a csapat első számú kapusának, Pochettino ezt felelte:
"Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy minden poszton jó játékosok legyenek, hogy legyen verseny a helyekért. Amikor Párizsban voltam, két top kapusom is volt, Donnarumma és Navas. Ez a profiljuktól és a tulajdonságaiktól függ, szakmai és személyes okoktól.
Amit én jobban szeretek, az az, hogy nálunk legyenek a legjobb játékosok, és olyanok legyenek, akik megférnek egymás mellett. Párizsban megtehettük volna, hogy mondjuk két meccsen át Donnarummát, majd két mérkőzésen keresztül pedig Navast játszatjuk. Ez lehetséges lett volna, de veszélyes is."
picture

Mauricio Pochettino szerint ki kell mondani, ki az első számú kapus egy csapatban

Fotó: AFP

Az Artetáétól eltérő módszernek most jön a lényege:
"Mindig jó, ha egy klub meghatározza, hogy ki az első számú kapus, de a futballban a döntés az döntés, néha az edzők szeretnének fejlődni, és különböző profilokat akarnak a csapatban. Ilyenkor az a kérdés, hogy az a játékos, aki nem fog játszani, hogyan fogadja el, hogy második számú ember legyen a posztján."
További érdekesség, hogy a Chelsea mindkét addigi nagynevű kapusát elveszítette a nyáron.
A 31 éves szenegáli játékos, Edouard Mendy három szezon után a szaúdi Al-Ahlihoz ment. Lásd erről a 24.hu Chelsea-drukker főszerkesztője, Pető Péter megjegyzését a honlapunknak adott interjújában: "Mentek innen sokan Szaúd-Arábiába is, ez mutatja a leginkább, mennyire hiányzott az illetőkből a kompetitív attitűd."
picture

Robert Sancheznek per pillanat nincs komoly riválisa a Chelsea-nél

Fotó: AFP

A Real Madrid pedig egy idényre kölcsönvette a Chelsea-től Kepa Arrizabalagát, akinek a súlyos sérülést szenvedett Thibaut Courtois-t kell pótolnia.
A helyükre a beválni látszó Robert Sanchez jött a Brightontól, illetve a szerb Djordje Petrovic az MLS-ben szereplő New England Revolutiontől.
London kék felén kimondták, hogy ki az első számú kapus, az angol főváros piros oldalán viszont kiváló kollégánk, az Arsenal-szurkoló Szabó Christophe kifejezésével élve emberkísérlet zajlik a poszton.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés