Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Arteta szerint Wenger ablakokat nyitott és falakat tört át, hogy más dimenziót adjon a futballnak

Takács Márton

Frissítve 12/08/2023 - 20:12 GMT+2

Az Arsenal korábbi legendás menedzserét, Arsene Wengert hivatalosan is elismerték az Emirates Stadion előtt felállított szoborral a londoniak élén töltött 22 éves időszakáért. A jelenlegi főnök, Mikel Arteta hosszan méltatta egykori edzőjét, a spanyol vezetőedző szerint a franciának olyan víziója volt, amilyen senki másnak nem.

Arsène Wenger kiváló befektetésnek tartja Declan Rice-t

Mikel Arteta meghatottan beszélt korábbi edzőjéről, az Arsenal legendájáról, Arsene Wengerről.
Sugar man you’re the answer/That makes my questions disappear
Azaz: "Sugar man, te vagy a válasz/Ettől eltűnnek a kérdéseim".
A héten 81 éves korában elhunyt Sixto Rodriguez, a csodálatos detroiti Bob Dylan énekli egyik leghíresebb dalában, a Sugar Manben ezt a két sort, amely számmal a két lemeze közül az első, az 1970-es Cold Fact indul.
Mikel Arteta szép szavakkal üdvözölte az Arsenal legendás alakját, Arsene Wengert, miután az Emirates Stadion előtt szoborral ismerték el a klubot vezetőedzőként 22 esztendőn át szolgáló franciát, akire érvényes a fenti idézet is.
Wenger három Premier League-címet és hét FA-kupát nyert az észak-londoni időszaka alatt, de ennél sokkal fontosabb, hogy identitást, jövőképet adott az egyesületnek, amely többnyire látványos futballt játszott az irányítása alatt.
A francia edző a sikereit az angol futballban teljesen új módszerekkel érte el, miután a japán Nagoya Grampus Eightól az Arsenalhoz szerződött 1996-ban.
picture

Szobor az örökkévalóságnak

Fotó: AFP

A mai napig Wengernek tulajdonítják, hogy forradalmasította a játékot, ahogyan mi ismertük, az új edzésprogramok bevezetésétől kezdve a diétáig - és Arteta nem is érthetne ezzel jobban egyet.
Erről bővebben írtunk az Életem piros-fehérben című önéletrajzi könyvéről szóló cikkünkben. A kötetet egyébként kollégánk, Szabó Christophe fordította.
"Először is, a szobor nagyon jó" - mondta Arteta a TNT Sportsnak egy exkluzív interjúban. "Beszéltem vele, és szerintem nagyon elégedett vele.
Megmutatja, hogy miről szól a klub, és neki örökre az Arsenal része kell maradnia. A múltért, a jelenért és ennek a futballklubnak a jövőjéért.
Teljesen más dimenziót adott ennek a klubnak és a Premier League-nek. Annyi ablakot nyitott ki, és annyi falat áttört. Ami ebben a játékban kialakult, azt neki is köszönhetjük. Olyan vízióval rendelkezett, mint senki más.
Azt hiszem, hogy az, hogy ma ott tartunk, ahol, nagyban köszönhető annak, amit ő tett, ez biztos."
picture

Arteta és Wenger 2014-ben

Fotó: AFP

Wenger először tért vissza az Emirates Stadionba tavaly karácsonykor, hogy végignézze, ahogy az Arsenal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzze a West Ham Unitedet - négy évvel a 2018-as távozása után.
A 73 éves szakember jelen volt az Arsenal Monaco elleni Emirates-kupa-mérkőzésén is - a francia klubot Wenger 1987 és 1994 között irányította -, egy nappal azelőtt, hogy a szobrát hivatalosan is leleplezték.
A közösségi médiát elárasztották azok a képek, amelyeken a francia a meccs után az Arsenal jelenlegi első csapatának játékosait köszönti a hazai öltözőben - Arteta bevallása szerint ez komoly érzelmeket váltott ki belőle.
"Nincs olyan nap, hogy ne gondolnék rá" - vallotta be a spanyol, miközben arról az edzőpályáról beszélt, ahol Wenger oly sok évet töltött.
"Különösen most, mert jelenleg nagyon jelen van az épületen belül, és ez az, amit vissza akartam hozni.
Tény, hogy közelebb van a csapathoz, és a minap, amikor az egész személyzet és a körülötte dolgozó emberek és az összes játékos körül volt, nagyon elérzékenyültem, mert teljes mértékben megérdemli ezt az elismerést.
Bármikor idejön, vörös szőnyeget kell teríteni elé és. Ezt kell éreznie. Szerintem mindenkinek nagyon fontos, hogy ezt elérjük."
picture

Arteta mutatja az irányt az Arsenalnál

Fotó: AFP

Arteta is úgy érzi, hogy Wenger jelenléte a stadionban és az edzőtermek környékén nagy lökést adna a játékosoknak, és ez olyasvalami, amit egyre gyakrabban lát.
"Az biztos, hogy beszélget a játékosokkal, vannak dolgok, amiket el tud magyarázni nekik, és úgy tud beszélni, ahogy én nem tudok" – tette hozzá.
"Minden egyes nap a srácokkal vagyok, és ha van valaki, aki inspirálja őket, az ő. Az a képesség, amivel ő rendelkezik, és az az intelligencia, ami neki van, nagyszerű lehetőség számunkra.”
picture

Declan Rice nagy igazolás az Arsenalnak

Fotó: AFP

via eurosport.co.uk

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés