Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Óriási anyagi bukta, távozó sztárok? – BL nélkül nagy bajban lehet a Manchester United

Szabó Bence

Frissítve 04/04/2024 - 14:35 GMT+2

A Manchester United jelenleg kilenc pontra van az utolsó, valószínűleg még Bajnokok Ligáját érő helytől a Premier League tabelláján, és ha nem nyeri meg a Chelsea elleni rangadót, szinte biztosan lemarad a sorozatról. Ezzel a klub óriási bevételektől esne el, ami nagyban befolyásolhatja az új vezetőség nyári lehetőségeit, de Erik Ten Hag edző és sok sztárjátékos sorsát is.

Rashford és Maguire

Fotó: AFP

Hatalmas különbség lehet aközött, hogy a csapat ötödik vagy hatodik helyen végez a Premier League-ben.
Tizenhárom évvel ezelőtt április elején a Chelsea és a Manchester United a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében találkozott egymással. A párharcot a manchesteriek nyerték, akik abban a szezonban meg sem álltak a sorozat döntőjéig. Azóta viszont nagyot fordult a világ.
Most csütörtök este a két csapat bajnoki mérkőzést játszik egymás ellen. A Chelsea a tabella 12. helyén állva lassan matematikailag is lemondhat arról, hogy BL-ben szerepeljen jövőre, de nincs egyszerű helyzetben a United sem: bár az új szabályok értelmében az ötödik hely is elég lehet a bajnokságban a kvalifikációhoz, a manchesteriek hátránya egy meccsel kevesebbet játszva ehhez is 9 pont a Tottenhammel szemben.
Mondhatjuk tehát, hogy az esti meccs egy utolsó szalmaszál a Unitednek. Ezen a szalmaszálon pedig elképesztően sok múlik.
Nem feltétlenül újdonság, de le kell szögezni: Bajnokok Ligája nélkül egy topklub óriási bevételektől esik el. Az UEFA már ebben a szezonban is 1,8 milliárd fontot osztott ki a sorozatban résztvevő csapatok között, ez az összeg pedig a következő idénytől a csoportkör átalakításával 2,1 milliárdra nő.
Az, hogy egy-egy klub ebből mennyit kap, nagyban függ a szezonban mutatott, és kisebb részben a koefficiensét meghatározó korábbi teljesítményétől is, de az biztos, hogy az összeg jelentősen nagyobb, mint amit második számú Európa-ligában szereplő csapatoknak jut.
Csak hogy két példával szemléltessük ezt a kontrasztot: A tavalyi BL-győztes Manchester City 115 millió fontot kaszált, míg ugyanez az összeg az Európa-ligát megnyerő Sevilla esetében mindössze 19 millió! De ha a United idei, csoportkörben véget érő BL-szereplését vesszük, ez is ért a klubnak 51 millió fontot, míg a tavalyi El-negyeddöntő ennek nagyjából csak a felét, 27 milliót.
A különbségek ráadásul tovább nőnek majd a BL-csoportkör már említett átalakításával, hiszen az immár nyolc csoportmeccs esetleges megnyeréséért már egyenként 1,8 millió font jár majd. Ugyanez az összeg az EL-ben 385 ezer.
picture

El-meccsekre ritkán telik meg az Old Trafford

Fotó: AFP

A lehetséges veszteségek ráadásul nem állnak meg a pénzdíjaknál. Az MU idén jelentősen tudta növelni bevételeit mind a tévés közvetítési díjakból, mind a meccsnapi értékesítéséből, és mind a kettő a Bajnokok Ligájához kötődik. Főleg az utóbbi esetében lenne fájó, hogy az El-szereplés nem csak potenciálisan kevesebb hazai meccset jelentene, de ezek a találkozók vélhetően nem is mozgatnák meg úgy a szurkolókat…
Egyszóval, ha nincs BL, az komoly anyagi problémát jelent a csapatnak. Ez pedig a klub rövid távú jövőjére is nagy hatással lehet. Mivel a csapat az előző években óriási összegeket költött – többnyire nem beváló – erősítésekre, erősen a határon vannak a pénzügyi fair play szabályainak betartásában. Most, hogy az új kisebbségi tulajdonos, Sir Jim Ratcliffe érkezése nagy változásokat ígér, a BL-pénz a különbséget jelenthetné a komoly nyári átalakítás lehetősége és egy jóval lassabb építkezés között.
A klubot helyzetét egy kicsit könnyíti, hogy a játékosok szerződése úgy van kialakítva, hogy BL nélkül 25%-os csökkentést kell benyelniük. Ez az olyan sztárok esetében, mint Casemiro, Marcus Rashford vagy Bruno Fernandes, szinte egyenként heti font-százezrekben mérhető összeg.
picture

BL nélkül lehet, hogy Marcus Rashford is vonzóbbnak találná a PSG ajánlatát

Fotó: AFP

Más kérdés, hogy ezek a meghatározó játékosok ezt mennyire könnyen nyelik be. A fűtésszámlát nyilván így is tudják majd állni, de ha mondjuk Rashfordot nem csak a pletykák szerint, hanem valóban csábítja a PSG, akkor a klub nehéz helyzetbe kerülhet egyik legjobbja megtartásával.
Mondhatnánk, hogy nem is baj a túlfizetett és nagyrészt alulteljesítő sztárokért, de a keretet valahogy újjá kell építeni, a BL hiánya pedig a top tehetségek megszerzését is nehezíti. A klubot korábban Jude Bellingham és Erling Haaland is kikosarazta, amikor a csapat épp nem szerepelt a sorozatban. Mind a ketten inkább a Borussia Dortmundhoz írtak alá, ahol rendszeresen játszhattak a BL-ben, ma pedig már az idei kiadás két talán legnagyobb esélyesénél, a Real Madridnál és a Manchester Citynél játszanak.
Nem utolsó sorban a BL-szereplés az edző Erik ten Hag jövőjét is befolyásolja. Bár a szakmai stáb teljes átalakítása mellett eleve meglepő lenne, ha az előző vezetés által kinevezett holland szakember maradna a szezon vége után is, a BL-ről való lemaradás ezt gyakorlatilag kizárná. Sir Alex Ferguson regnálása óta egyetlen edző sem élte túl a kispadon, ha a csapat nem kvalifikált a sorozatba, David Moyest például anno már annak másnapján kirúgták, amikor matematikailag is lemaradtak.
Vagyis egyetlen a tabellán elfoglalt pozíció, jelen esetben a hatodik vagy az ötödik hely között hatalmas különbség van. Ha pedig a United nem nyer csütörtök este, valószínűleg végleg lemondhat az utóbbi, és vele a BL-hely megszerzéséről, és ennek meglesznek a következményei.
Forrás: GOAL
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés