Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Jürgen Klopp: "Számomra Pep Guardiola minden idők legjobb edzője"

Nánási Antal

Frissítve 09/03/2024 - 18:52 GMT+1

Valósággal süt az egymás iránti kölcsönös tisztelet Pep Guardiola és Jürgen Klopp szavaiból. A vasárnapi angliai szuperrangadóra készülő Liverpool és Manchester City menedzsere, bajnoki keretek között legalábbis, egy ideig biztosan utoljára találkozik a másikkal, az utolsó táncnak pedig különös nívót ad, hogy a mérkőzést gyakorlatilag bajnoki döntőként kezelhetjük.

Jürgen Klopp és Pep Guardiola

Fotó: AFP

Angol lordokat megszégyenítő udvariasság egy német és egy katalán úriembertől.
Március 10-én (vasárnap) az Anfielden rendezik az angol Premier League 28. fordulójának rangadóját, amelyet nyugodtan nevezhetünk a szezon mérkőzésének Angliában. A tabellát egypontos előnnyel vezető Liverpool ugyanis ezen a napon fogadja a második helye álló, címvédő Manchester City-t, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy bajnoki döntőt játszik a két csapat.
A fenti megállapítás még akkor is igaz, ha a vasárnapi rangadó után még mindkét csapat előtt lesz 10-10 bajnoki a zárás előtt, amely mérkőzések bőven lehetőséget nyújtanak mindkét csapatnak arra, hogy a másik hibáját kihasználva előzni tudjon
A mérkőzésnek különös pikantériát ad, hogy Jürgen Klopp nemrég bejelentett nyári távozása miatt, egy ideig biztosan a vasárnapi lesz az utolsó fejezete a most már 29 epizódot is megélt Klopp-Guardiola párharcnak. A találkozó előtt mindkét menedzser a másikat méltatva készült erre a több szempontból is különleges alkalomra.
picture

Klopp és Guardiola

Fotó: AFP

Amióta Pep Guardiola 2016 júliusában leült a Manchester City kispadjára, 16 trófeát nyert a csapattal. A bajnokságban a 2017/2018-as szezon óta csak a COVID által leginkább sújtott 2019/2020-as szezon végén nem a City csékája emelhette magasba a liga megnyeréséért járó serleget, az FA-kupát kétszer, a Ligakupát zsinórban négyszer nyerte meg a csapat.
Ezzel együtt Guardiolán a megelégedés, vagy épp a szenvedély hiánya egyetlen apró pillanatra sem látszik, ezt pedig Jürgen Klopp is kiemelte kollégájával kapcsolatban:
Lenyűgöző, ahogyan Pep hatással volt a futballra. Felismerem a tökéletességet, amit pedig Pep művel, az egyértelműen hiba nélküli.
Rengeteg trófeát nyert már pályafutása során, mérkőzés közben azonban úgy viselkedik a kispadnál, mint aki életében nem nyert még semmit. A futball iránti elhivatottsága egészen egyedi szintet képvisel.
Számomra ő minden idők legjobb edzője.”
Jürgen Klopp és Pep Guardiola közös története még Németországban kezdődött, amikor a német a Borussia Dortmund, a katalán pedig a Bayern München edzője volt. Azóta a vasárnapi lesz a harmincadik egymás elleni mérkőzésük, az eddigi 29 mérlege pedig egy hangyányival, de Kloppnak kedvez. A Liverpool edzője 12-szer győzte aktuális csapatával Guardiolát, 11-szer pedig a katalán edző örülhetett.
picture

Jürgen Klopp

Fotó: AFP

A dicséretekkel ezúttal sem fukarkodó Klopp utóbbi adat kapcsán nem hazudtolta meg önmagát, és hamisítatlan Klopp-stílusban kommentálta a pozitív mérleget:
„Játékosként sem zavart, hogy úgy kb. 3000 futballista volt jobb nálam, ettől még ugyanúgy szerettem a játékot.
Most tudtam meg, hogy pozitív a mérlegem Peppel szemben, hogy őszinte legyek, fogalmam sincs hogy csináltam. Az évek során talán az segített fejlődni, hogy folyamatosan megoldásokat kellett találnom a csapatot érintő problémákra.”
24 olyan labdarúgóedző van a világon, aki már legalább nyolc alkalommal meccselt Pep Guardiola ellen, közülük Klopp az egyetlen, aki többször győzte le a katalán szakembert, mint ahányszor vereséget szenvedett.
Az angliai bajnoki keretek között vélhetően utolsó egymás elleni megmérettetés kapcsán természetesen a másik fél is kapott kérdést a City sajtótájékoztatója előtt. A kérdés, amely, talán nem minden idők legjobban feltett újságírói kérdéseként vonul be a történelembe, azt firtatta, Guardiolának hiányozni fog-e Klopp, vagy ellenkezőleg, örül, hogy a német kikerül a képből?
„Tiszteletben tartom a döntését, szerintem nagyon jól megindokolta, hogy miért jutott erre az elhatározásra” – kezdte a válaszát a Manchester City menedzsere.
„Beszéltem vele, és van egy olyan érzésem, hogy nem végleges ez a búcsú. Jürgen imádja a futballt, a játék iránti szenvedélye pedig megkérdőjelezhetetlen. A bajnokságban lehet, hogy utoljára találkozunk, de ott van még az FA-kupa is, és ki tudja, mit hoz még a jövő.”
picture

Pep Guardiola

Fotó: AFP

Habár mindkét edző szavaiból maximálisan sugárzik a másik felé táplált feltétlen tisztelet, érdekes, hogy két olyan edzőről beszélünk, akik csak "távolról csodálják" egymást, kis túlzással csak akkor találkozva, amikor a csapataik épp egymás ellen meccselnek.
A meccsnapokon kívüli találkozók eddigi elmaradásáról Guardiola viccesen így vélekedett:
„Összefutottunk már néhányszor a folyosókon sajtótájékoztatók előtt és után, és volt alkalmunk beszélgetni egymással, amikor beiktattak bennünket a Hírességek Csarnokába. De nem ebédeltünk, vagy vacsoráztunk még együtt, lehet, hogy azért, mert nem tudtuk volna eldönteni, hogy ki fizessen a végén.”
A Liverpool-Manchester City angol bajnoki szuperrangadót vasárnap 16:45-kor rendezik az Anfielden. Bár a két csapat mérkőzése tulajdonképpen bajnoki döntőnek is nevezhető, könnyen elképzelhető, hogy mire a két csapat kifut a gyepre, már az Arsenal hátát kell nézniük a tabellán. A jelen pillanatban a liga harmadik helyén álló Ágyúsok szombat este fogadják a Brentfordot, és egy győzelem esetén a Liverpoolt egy, a City-t pedig két ponttal előznék meg.
Forrás: BBC
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés