Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Haaland gyengélkedik, a Liverpool legendája inkább Kane-t tenné a csapatába

Minich Réka

Frissítve 07/03/2024 - 14:27 GMT+1

Erling Haaland idén már 29 gólnál tart, a hét közben ismét eredményes volt a Köbenhavn elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőn. A TNT szakértőjeként dolgozó korábbi angol válogatott gólvágó, Michael Owen szerint a norvég csatár ennek ellenére alulteljesít, és ő sokkal inkább bízna Harry Kane befejezéseiben, ha választhatna.

Erling Haaland és Harry Kane vezeti a Bajnokok Ligája góllövőlistáját

Fotó: Getty Images

A sérülései ellenére már 29 gólnál jár Erling Haaland a Manchester Cityben, de Michael Owen akkor is a negatívumokat látja a játékában.
Korábban már mi is írtunk róla, hogy mennyire leegyszerűsített képet ad egy csatár teljesítményéről, ha csak a várható gólok (xG) és a tényleges lőtt gólok arányát nézzük, de most Michael Owen pont ugyanezzel az érvrendszerrel kritizálta Erling Haalandot.
A norvég csatár az idei szezonban 32 meccsen 29 gólnál jár, de Owen akkor is csak a kihagyott helyzeteket látja.
„Ha az életem azon múlna, hogy az általam választott csatár hogyan használja ki az esélyeit, akkor én Harry Kane-t választanám, ráadásul nem csak őt tenném Haaland elé ebben a rangsorban.
Próbálok vigyázni arra, amit mondok, mert a góljai miatt elég hülyének tűnhetek.
„Haaland idén 0.88 gólt szerez átlagban meccsenként, de a statisztikák szerint 1.02-nél kéne járnia. Az xG-modell rengeteg adattal dolgozik, így nagyon pontos képet ad a csatárok teljesítményéről. Haaland gyengébb az átlagnál, a Premier League-ben hárommal többet kellett volna rúgnia, a Bajnokok Ligájában pedig eggyel és akkor még nem is hoztuk szóba a kupasorozatokat.
Pep Guradiola is utalt erre, amikor azt mondta, hogy nem fogja őt lecserélni, mert újra meg kell éreznie a ritmust. Idén nem is tűnik annyira élesnek, mint az előző években. Sokan fognak emlékezni arra az óriási helyzetre, amit a Manchester United ellen kihagyott, ami tényleg elképesztő volt.
Jól fejezi be a helyzeteit, de nem szabd elfelejteni, hogy a legjobb csapatok mindig olyan csatárokat akarnak, akik túlteljesítik a várható góljaik számát. Nem kell kongatni a vészharangokat, de ettől még sokkal jobban kéne teljesítenie.
Ha az idei év legjobbjait megnézzük, akkor ott van Kane, aki 6-tal van a várható góljai felett és Mbappé is felette van. Haalandnak nagyon sok a helyzete, amikből sok gólt is lő, de a helyzetkihasználása gyengébb, mint tavaly volt. Talán a sérülések miatti kihagyások miatt kicsit berozsdásodott.”
Természetesen a Bajnokok Ligája-mérkőzés után a kihagyott helyzetekről is kérdezték Haalandot, aki nem akart erre túl sok energiát pazarolni.
„A United ellen én sem akartam hinni a szememnek, amikor láttam, hogy nem megy be a lövésem, de az ilyenek újra és újra meg fognak történni. Mit lehet ellene tenni, néha csak szarul jönnek ki a dolgok.
Nem fogadtam mindig ilyen nyugodtan a vereségeket és a kihagyott helyzeteket. Kiskoromban ilyenkor sírtam a dühtől, de még manapság is szoktam rágódni ilyenkor. Nehéz, mert nagyon sokat várok magamtól, és tudom, hogy a csapattársaim elvárásai is óriásiak felém.
Néha nehéz ezzel a nyomással megbirkózni, de fontos, hogy mentálisan is erős maradjak. Kritikus vagyok magammal szemben, de igyekszem megtalálni az egészséges egyensúlyt.
Idén a sérülések is nehezítik a helyzetemet. Végül is úgy is nézhetjük, hogy tavaly 36 góllal gólkirály lettem a bajnokságban és idén is vezetem a ranglistát. De persze mindig lesz, aki csak a kihagyott helyzeteket veszi észre. A legfontosabb, hogy magamra koncentráljak és mindig fejlődjek.”
A hétvégén a Premier League tabellájának első két helyén álló csapat találkozik. A listavezető Liverpool az Anfield Roadon fogadja a Manchester Cityt, vasárnap 16.45-től.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés