Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kihagyta a világ legnagyobb helyzetét, de Haaland még így is megdöbbentően pusztító

Németh Dániel

Frissítve 06/03/2024 - 09:39 GMT+1

Erling Haaland mostanság nem csak a góljaival, de a kihagyott helyzeteivel is felhívta magára a figyelmet. Sőt: utóbbi a nyilvánvaló okoknál fogva sokkal nagyobb visszhangot kapott. Annak ellenére, hogy a norvég csatár teljesítménye visszaesett a kapu előtt, nagy esély van rá, hogy 2024-ben is gólkirályi címet ünnepelhet Angliában. De mégis hogyan lehetséges ez?

Erling Haaland elképesztően nagy helyzetet hagyott ki a Manchester United ellen - fotó: Paul Ellis

Fotó: AFP

A 2023/24-es szezonban kiderült: Erling Haaland is emberből van.

Aligha mondunk újat azzal, hogy csak azért, mert valami logikusnak tűnik, még nem feltétlenül lesz igaz. Vegyük például a Föld lapos állítást. A mi gravitációhoz ragadt perspektívánkból nézve logikus azt feltételezni, hogy így van – bár az azért elképzelhető, hogy a Tourmalet-ra tekerő bringások vitatkoznának ezzel – de már az ókori tudósok kiszámolták, hogy igazából miért nem lehet lapos a bolygónk.
Az a feltételezés is erős logikai alapon nyugszik, hogy a leggólerősebb futballisták egyben a legjobb befejezők is – csakhogy ez sem (mindig) igaz. Az elméletet tökéletesen cáfolja a mára mainstreammé vált várható gólok (xG) nevű statisztika, amely egy irtózatos méretű adatbázis alapján azt mutatja meg, hogy egy adott helyzetet a múltban milyen hatékonysággal értékesítettek a játékosok. Vagyis durván leegyszerűsítve: ez a mutató az átlagos csatárteljesítménnyel egyenértékű.
Ehhez viszonyítva beszélnek a szakértők alul- vagy túlteljesítésről, elsősorban a szélsőséges értékekre összpontosítva. A mostani szezonban például erős túlteljesítő volt Serhou Guirassy, a Stuttgart támadója, aki az ősz folyamán sokkal többször talált a kapuba, mint ahány gólt a helyzetek minősége alapján várni lehetett tőle. Darwin Núñez pedig a krónikus alulteljesítők táborát erősítette a liverpoolos pályafutásának első felében, és csak mostanság kezdte el utolérni önmagát.
Az adatokból azonban egyértelműen látszik, hogy még a legelitebb támadók körében is ritkaság a tartós túlteljesítés. Lionel Messi ezen a téren a kevés kivételek egyike, ő az elérhető szezonok többségében többször volt eredményes, mint amit az xG sugallt nekünk. Ezzel szemben Cristiano Ronaldónak több olyan idénye volt, amikor az átlag alatt maradt a helyzetek értékesítése terén, pedig két hasonlóan nagy formátumú játékosról beszélünk.
picture

Lionel Messi és Cristiano Ronaldo

Fotó: AFP

Az xG egyik legfontosabb tanulsága épp az, hogy a helyzetek értékesítése még a legnagyobb zsenik esetében is változik, így egy csatár képességeit nem feltétlenül ez alapján kell megítélni. Ronaldo például azért tudott nagyjából átlagos befejezésekkel is éves szinten 40-50 gólt szerezni, mert mindenkinél gyakrabban került helyzetbe.

A klasszis csatárokat ugyanis nem a befejezés minősége emeli ki leginkább az átlagból, hanem a helyzetbe kerülés gyakorisága.

A hétvégi manchesteri derbin a szélsőséges túl- és alulteljesítésre is láttunk példát. Marcus Rashford vezető gólja 0.02-es xG-ből született, vagyis durván 100 ilyen lövésből 2 talál utat a kapuba. A túloldalon Erling Haaland 44. percben egy 0.66-os xG értékkel (volt olyan modell, ami 0.93-ra becsülte) bíró helyzetből durrantotta fölé a labdát, ami olyan magas szám, hogy kivételesen még igaznak is bizonyulhatna az „onnan még nekem is menne” állítás.
„Talán ez volt a legrosszabb kihagyott helyzet, amit ezen a szinten láttam” – írta a Twitteren Gary Lineker. „Erling Haalandnak ezt be kell fejelnie. Hihetetlen.”
Haaland most akkor ettől rossz csatár lett? Természetesen nem, de az tény, hogy ritkán rontanak el hozzá hasonló kvalitású játékosok ekkora ziccereket, ráadásul a norvég nem először került be a hírekbe az elpuskázott lehetőségek miatt. Nem sokkal korábban, a Chelsea elleni 1-1-es döntetlen alkalmával kilenc lövéssel próbálkozott, ebből a Sky Sports adatai alapján három nagy helyzetnek minősült. A lehetőségeinek összértéke 1.71-es xG volt, mégsem szerzett gólt azon a meccsen.
„Az jó dolog, hogy volt kilenc lövése, a következő alkalommal majd betalál. Én 11 éven át voltam futballista, és 11 gólt szereztem. Micsoda statisztikák! Évi egy góllal a hátam mögött nem én vagyok a megfelelő ember, hogy tanácsokat osztogassak a csatároknak. Megvannak a helyzeteink, neki is megvannak a helyzetei, szóval majd a legközelebb betalál. Nem hibáztatom őt. Ilyen a futball, ez emberi dolog” kelt a játékos védelmére Pep Guardiola.
picture

Erling Haaland

Fotó: Getty Images

A Manchester City edzője, talán akaratán kívül, de mondott valami újat. Erling Haaland ember? Erről most hallunk először.
A norvég gólgép ebben a szezonban mutatja jelét először, hogy az embereket fenyegető problémák őt is utolérhetik. 2020 óta folyamatosan túlteljesítette a várható góljait, legnagyobb mértékben épp az előző szezonban, amikor a 36 találatával sikerült megdöntenie a Premier League abszolút gólcsúcsát. A 2023/24-es idényben viszont – karrierje során először – az átlag alá kúszott a befejezések terén, jelenleg durván három góllal lőtt kevesebbet a helyzeteihez képest.
„Sok olyan dolog van, amiben fejlődhetek, sőt, igazából mindenben. Az emberek azt mondják, hogy jó vagyok a gólszerzésben, mégis kihagytam két napja a világ legnagyobb helyzetét. Ennél lehetek jobb” - ismerte el az FC København elleni mérkőzés előtt.
„Egy csomó mindenben lehetek még jobb, ezért is edzek. Sok helyzetet hagytam ki. Továbbra is lesznek elrontott ziccereim, de közben gólokat is fogok szerezni. Valószínűleg a jövőben is hibázok majd nagy lehetőségekből, ami miatt kritizálni fognak. És akkor mi van? Ezen kellene gondolkoznom? Nem. Arra kell figyelnem, hogy még több gólt szerezzek és segítsem a csapatomat.”
Haaland azt is elárulta – és ezt érdemes más csatároknál is szem előtt tartani – hogy alapvetően fejben keresendő a hiba.
picture

Erling Haaland és Phil Foden

Fotó: Getty Images

„Ez egy mentális dolog, nem keresek kifogásokat, igyekszem természetesen dolgozni rajta. Ez pont olyan, mint az életben bármi: nem jó túlgondolni, nem jó túlstresszelni. Az életem főként a fociról szól, ezen van a fókusz. Egyetlen karrierem van, ezért is igyekszem a lehető legtöbbet kihozni belőle. Arra koncentrálok, hogy önmagam legjobb verziója legyek, ezért a mentális rész a legfontosabb.”
„Ez egy kihívás” – ismerte el a csatár. „Fiatalon sírtam a vereségeink után, és sok helyzetet elpuskáztam. Sokat dolgozom ezen. Rengeteget várok magamtól, és a csapattársaim is rengeteget várnak tőlem, csakúgy, mint az edzőm és a szurkolóink. Dolgozni kell rajta, de végül minden itt dől el (a fejére mutat). A válasz egyszerre könnyű és nehéz.”
Haaland szezonjában azonban van valami, ami egy kihagyhatatlannak tűnő ziccer elpuskázásánál is sokkolóbb. Mert annak ellenére, hogy porszem került a megállíthatatlannak tűnő gépezetbe, illetve hogy öt bajnokit kihagyott sérülés miatt, nagy esély van rá, hogy 2024-ben is simán gólkirály lesz a Premier League-ben.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés